Petra
Petra Bevalling 15 Sep 2018

Is het eten van je placenta echt gezond?

Af en toe is het weer in het nieuws: een celebrity die na de geboorte van haar kind de placenta opeet. Zo vertelde het Amerikaanse model Chrissy Teigen onlangs nog dat ze na de geboorte van haar tweede de moederkoek opgegeten had. Volgens haar zou dat kunnen voorkomen dat ze weer een depressie zou kregen, zoals na haar eerste bevalling. Grote vraag: is dat wetenschappelijk bewezen?

Placenta zit boordevol voedingsstoffen

Feit is dat je kindje in je buik negen maanden geniet van alle voedings- en bouwstoffen die via de placenta binnenkomen. Ook zuurstof wordt via de placenta en navelstreng vervoert naar je baby. De hoeveelheid goede voedingsstoffen is indrukwekkend. Zo vind je in de placenta onder meer zink, eiwitten, ijzer en vitamine B-12. Tel daarbij op dat bijna alle andere zoogdieren na een bevalling ook de moederkoek opeten en je vraagt je af: waarom doen wij dat (bijna) niet?

Placenta eten gevaarlijk?

Ook wetenschappers waren geïnteresseerd in die vraag en besloten daarom te onderzoeken of het inderdaad goed is om de placenta op te eten. De uitslag was tamelijk verrassend: uit het onderzoek kwam namelijk geen enkel bewijs dat het eten van de moederkoek gezond zou zijn. Integendeel; het zou zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo is er een geval bekend waarin de moeder door het eten van de placenta een bloedinfectie kreeg, die ze via de moedermelk weer doorgaf aan haar kindje. Daarom adviseren de onderzoekers artsen om vrouwen die van plan zijn de moederkoek te eten goed voor te lichten over de gevaren. Goed om te weten; deze gezondheidsrisico’s zitten er ook aan het slikken van placenta pillen. Doordat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de exacte inhoud van deze pillen, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

placenta pillen

Koken, bakken, smoothie brouwen

Ondertussen zijn er toch vrouwen die heil zien in het eten van de moederkoek. Op internet zijn er recepten te vinden waarin het gebakken, gekookt, gedroogd of gepureerd wordt. Over het algemeen vindt men de placenta niet erg smakelijk. Daarbij is het ook nog eens lastig om de placenta te bewaren. Buiten je buik neemt de kans op bederf snel toe. Houd er ook rekening mee dat je, wanneer je de moederkoek eet, ook heel wat hormonen binnenkrijgt. Hormonen waar je kindje in de buik veel aan had, maar die voor jou niet van toegevoegde waarde (of zelfs schadelijk) zijn. Overweeg je na het lezen van de risico’s nog steeds om de moederkoek te eten? Weeg dan de voors en tegens nog eens goed af, voordat je echt aan tafel gaat!

Reageer op artikel:
Is het eten van je placenta echt gezond?
Sluiten