Heeft jouw kind al last van SDD?

Zeg eens eerlijk: hoe vaak zet jij je kind met de tablet op de bank, zodat je zelf even de handen vrij hebt? Omdat deze methode super efficiënt is, ben je echt niet de enige ouder die dat af en toe doet! Wetenschappers waarschuwen echter voor een nieuwe ziekte: SDD. Dit staat voor Screen Dependent Disorder. Een te grote afhankelijkheid van beeldschermen kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind!

Symptomen van SDD

SDD is eigenlijk een soort verslaving. Onderzoekers kwamen erachter dat jonge schermverslaafden ontwenningsverschijnselen vertonen wanneer er geen scherm in de buurt is. Daarnaast blijken kinderen moeite te hebben met het stoppen met schermactiviteiten en hebben ze geen zin meer om andere dingen te ondernemen. Kortom; ze gaan niet meer naar buiten, maar blijven hangen voor tablet, tv of spelcomputer. Nu kun je als ouder denken: ‘Ach, ieder kind zit tegenwoordig veel achter de beeldschermen. Hoe erg kan dat nou helemaal zijn?’ Zo erg: te veel gebruik van beeldschermen kan ontwikkelingsproblemen in de hersenen veroorzaken!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

springen kind

De negatieve gevolgen van beeldschermen

Door de eenzijdige activiteit van het zitten achter beeldschermen, krijgen de hersenen van jonge kinderen onvoldoende verschillende prikkels. Zo kunnen kinderen last krijgen van bijvoorbeeld add (attention deficit disorder, de ‘rustige’ variant van ADHD). Ook het gedeelte van het brein dat verantwoordelijk is voor plannen, prioriteiten stellen en organiseren kan aangetast worden. Daarnaast kan het ook verschillende lichamelijke problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan rugproblemen, overgewicht en slechte ogen. Oudere kinderen kunnen er ook emotionele aspecten zijn: ze kunnen een angststoornis ontwikkelen en last hebben van eenzaamheid. Volgens ander onderzoek kan SDD de INSULA beschadigen. Die INSULA is het gebied dat ons empathisch vermogen en ons inlevingsvermogen ontwikkelt.

Wat kun je doen tegen SDD?

Heb jij het idee dat je kind symptomen van SDD vertoont? Of wil je het koste wat koste niet zo ver laten komen? Dan zijn er een aantal zaken die je kunt doen om de kans op een schermverslaving te verkleinen. Als ouder ben jij degene die de leiding heeft en moet zorgen dat er een balans komt tussen schermtijd en andere tijdsbestedingen. Schermtijd is niet alleen maar verkeerd; het kan ook heel educatief zijn, of soms gewoon lekker ter ontspanning. Die juiste balans zoeken is echter heel belangrijk. Om dit te vergemakkelijken kun je zorgen voor afleiding. Een schommel of zandbak in de achtertuin kan zeker voor jongere kinderen een leukere tijdsbesteding zijn. Zorg dat er voldoende spullen in huis zijn om creatief aan de slag te kunnen. En zorg er daarnaast voor dat kinderen de ruimte krijgen om te spelen en rommel te maken. Liever een gelukkig kind en een kamer vol legoblokjes, dan een eenzaam kind achter een beeldscherm, toch?

Reageer op artikel:
Heeft jouw kind al last van SDD?
Sluiten