Ibuprofen tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zal je last krijgen van allerlei kwaaltjes, en dat de hele zwangerschap door. 40 weken lang. Het ene kwaaltje zal erger dan het andere kwaaltje zijn en dan krijg je wel eens de nijging om iets in te nemen tegen de pijn. Niet alleen de pijn geeft je de drang om iets in te nemen, maar ook de irritatie, het slecht kunnen slapen en alles wat daarbij hoort. Normaal gesproken kon je alles innemen zonder rekening te houden met iets, maar nu kan dat helaas niet meer. Als je iets wil innemen dien je nu rekening te houden met je zwangerschap en dat kan wel eens wennen zijn. Maar is ibuprofen nu eigenlijk wel veilig om te gebruiken bij de zwangerschap? Wat zijn de gevolgen voor de baby als je het inneemt? Hieronder lees je daar meer over.

Wat is ibuprofen en wat is de werking?

Het eerste waar je aan denkt om in te nemen is paracetamol als je pijn hebt, al blijkt ibuprofen volgens velen beter te werken. Ibuprofen is echter een ontstekingsremmende pijnstiller die dus, zoals de naam het zal verklapt, vooral gebruikt wordt bij ontstekingen. Ibuprofen werkt echter pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Niet alleen hoeft het gebruikt te worden bij ontstekingen, maar ook gewoon bij pijn. Denk daarbij aan hoofdpijn, migraine en andere soorten pijn.

Ibuprofen en zwangerschap

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gelezen en algemeen bekend is, is het belangrijk om te letten op wat je allemaal inneemt tijdens je zwangerschap. Het ene product is schadelijker dan het ander en het is daarom belangrijk om op te zoeken wat je allemaal niet mag innemen. Wij hebben veel de vraag gekregen met betrekking tot het innemen van een paracetamol en ibuprofen tijdens de zwangerschap.

Ibuprofen is verboden om in te nemen na de zevende maand van je zwangerschap, aangezien dit een te groot effect kan hebben op de baby. De kans op bijwerkingen is vanaf de zevende maand te groot. Daarnaast dien je in acht te nemen dat dit medicijn alleen wordt aangeraden als een medicijn als paracetamol niet werkt voor de pijn. Het is dus echt als een laatste middel en moet zeker niet op dagelijkse basis worden ingenomen.

Het is namelijk bekend dat inname van ibuprofen een grotere kans geeft op een miskraam of een afwijking bij de baby. Het dagelijks gebruiken van ibuprofen is dan ook ten strengste afgeraden.

Innemen of niet?

Wij raden je aan om geen ibuprofen in te nemen tijdens de zwangerschap, omdat er altijd een kans is op bijwerkingen en al helemaal tijdens de zwangerschap. Natuurlijk zijn wij geen dokters of verloskundigen. Wij raden je daarom ook aan om het gebruik van ibuprofen tijdens de eerste zes maanden van je zwangerschap te overleggen met je specialist. Dus als je veel pijnklachten ervaart met bijvoorbeeld 12 of 18 weken zwangerschap, blijft het belangrijk om andere opties dan ibuprofen te onderzoeken. De huisarts of verloskundige zal advies geven over het gebruik van dit medicijn.

Als je pijn ervaart tijdens de zwangerschap kan je paracetamol gebruiken om van de pijn af te komen. Wil je toch ibuprofen gebruiken? Dan raden we je aan om dus contact op te nemen met je verloskundige of met de huisarts.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Ibuprofen tijdens zwangerschap
Sluiten