Zesde ziekte [alles over deze besmettelijke virusziekte]

Er zijn van die kinderziektes die bijna ieder kind wel doormaakt. Denk aan de waterpokken, of roodvonk. In principe ongevaarlijke virusziektes, waar je kindje helaas wel flink ziek van kan zijn. Ook de zesde ziekte wordt vaak in het rijtje kinderziektes genoemd, ook al kunnen ook volwassenen deze ziekte krijgen.

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een soort herpesvirus. Van het herpesvirus zijn verschillende soorten. Zo is het de veroorzaker van de koortslip. Type 6 en type 7 van dit virus kunnen de zesde ziekte veroorzaken. De officiële benaming van deze ziekte is exanthema subitum. Net als bij het herpesvirus dat de koortslip veroorzaakt, blijven ook deze types van het virus na de ziekte in je lichaam. Daar kunnen ze in principe geen kwaad meer. Alleen wanneer er sprake is van een sterk verminderde weerstand kunnen er weer klachten zoals koorts de kop opsteken.

Symptomen van deze ziekte

Deze infectieziekte komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 en 18 maanden, maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen besmet raken. Van de besmetting zelf merk je in eerste instantie niets. Pas een paar dagen later ontstaat het eerste symptoom: hoge koorts. Temperaturen tot 40,5 graden kunnen voorkomen. Verdere symptomen zijn er nog niet, waardoor het lastig is om de koorts te verklaren. Na een paar dagen zakt de koorts weer. Daarna verschijnen vaak nieuwe symptomen: rode bultjes en vlekjes op de romp en in het gezicht, die zich verder kunnen uitbreiden richting nek en armen. Daarnaast kan je kindje last krijgen van een lichte luchtweginfectie, opgezette klieren in de nek en een (midden)oorontsteking. Na enkele dagen verdwijnen alle klachten weer vanzelf. Het virus blijft daarna dus nog wel in het lichaam, maar je kindje zal er geen last meer van hebben.

Besmetting voorkomen?

Natuurlijk heb je het liefst dat je kindje nooit ziek is. Wat is er nu naarder kan je kindje te zien dat zich zo beroerd voelt? Toch horen de kinderziektes er gewoon bij. Volgens de RIVM maakt het grootste deel van de kindjes tot twee jaar in Nederland deze ziekte door. Naar, maar aan de andere kant; sommige kinderziektes zijn veel ernstiger wanneer je ze pas als volwassene krijgt. Tegen sommige ziektes kan je kind gelukkig worden ingeënt. Denk aan de mazelen en de bof. Er blijven echter nog genoeg ziekten over die je kindje wel kan krijgen. Besmetting voorkomen is lastig. De meeste van deze virusziekten worden verspreid via het speeksel. Dit kan dus al gebeuren wanneer iemand niest, waarbij de speekseldruppeltjes in de lucht terecht komen. In het geval van de zesde ziekte kan de besmetting ook overgedragen worden via orgaandonatie, bloedtransfusie of zelfs via de placenta. In veel gevallen valt het dus simpelweg niet te voorkomen. Wel kun je de kans op besmetting verkleinen door de normale hygiëneregels in acht te nemen. Was regelmatig de handen (van je kind) en gebruik papieren zakdoekjes eenmalig, in plaats van een katoenen zakdoek veel te lang. Bij de zesde ziekte is het overigens onbekend hoelang er besmettingsgevaar is. Dit zou tot nog wel weken na het verdwijnen van de klachten kunnen zijn.

Klachten verminderen

Heeft je kindje hoge koorts? In principe is koortsverlaging niet noodzakelijk en kan je kindje het beste gewoon uitzieken. Als het erg veel last heeft, kun je echter overwegen een paracetamol (tablet of zetpil) te geven. Dit werkt koorts verlagend, waardoor je kindje zich hopelijk weer wat beter voelt. De vlekjes van de zesde ziekte jeuken gelukkig niet, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld waterpokken. Daardoor zal je kind hier niet veel last van ondervinden. Let er op dat je kindje voldoende drinkt, vooral bij flinke koorts. De kans op uitdroging neemt dan namelijk flink toe. Geef af en toe een extra slokje water, of diksap wanneer je kindje al wat ouder is. Daarbij geldt dat het beter is om extra water en thee te geven, dan dranken die veel suiker bevatten. Zorg er daarnaast voor dat je kindje niet te warm gekleed is. Door de koorts krijgt hij of zij het al flink warm en je wilt natuurlijk ook niet dat je kindje oververhit raakt. Gun je kind verder gewoon wat rust. Laat het lekker in bed liggen, of met een dekentje op de bank wanneer het zich weer wat beter begint te voelen. De klachten verdwijnen meestal na ongeveer een week vanzelf.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kind verkouden

Zesde ziekte en huisarts

De huisarts kan niets doen om de ziekte sneller te laten genezen. Het heeft dan ook weinig zin om een bezoekje te brengen. Maak je je zorgen? Dan is het natuurlijk helemaal niet erg om toch even te bellen met de assistent. Wordt je kind plotseling erger ziek, krijgt het hoge koorts of wil het helemaal niet meer drinken? Neem dan zeker wel contact op met je huisarts.

Mag mijn kind naar school of kinderdagverblijf?

Omdat het onduidelijk is hoe lang je kind besmettelijk blijft, heeft het weinig zin om je kind thuis te houden van school of kinderdagverblijf. Voelt je kleine zich goed genoeg? Laat het dan lekker naar school of opvang gaan. Voelt je kindje zich nog wel wat ziek? Dan is het aan te raden om even te overleggen met de kinderopvang. Je kindje zal dan namelijk wat extra zorg en aandacht nodig hebben en daar is niet altijd ruimte voor.

Oorsprong naam ‘zesde ziekte’

Er zijn heel wat kinderziekten die vlekjes of uitslag als symptoom hebben. Vroeger werden deze ziekten simpelweg genummerd. De volgorde was:

  1. Mazelen
  2. Roodvonk
  3. Rodehond
  4. ziekte van Filatov-Dukes (lijkt op rodehond)
  5. Erythema infectiosum (beter bekend onder de naam vijfde ziekte)
  6. Exanthema subitum (oftewel zesde ziekte)

Dat de vijfde en zesde ziekte beter bekend zijn onder hun nummer dan onder hun officiële naam, is te begrijpen als je kijkt naar die officiële benamingen…

Verschil tussen vijfde en zesde ziekte

Hoewel je misschien verwacht dat de symptomen van ziekte nummer vijf en ziekte nummer zes veel op elkaar lijken, is dat niet zo. Ze hebben dan misschien opvolgende nummers, maar de vorm van uitslag verschilt flink. De vijfde ziekte heeft als eerste symptoom uitslag in plaats van koorts. De uitslag bestaat in het begin uit hele rode vlekjes op de wangen. Zoals hierboven aangegeven begint de zesde ziekte niet met uitslag, maar juist met koorts. Pas een paar dagen daarna verschijnt de eerste uitslag.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Zesde ziekte [alles over deze besmettelijke virusziekte]
Sluiten