Hartkloppingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zal je steeds meer last krijgen van kwaaltjes. Niet alleen kwaaltjes spelen een rol in je zwangerschap, maar het is ook goed mogelijk dat je bijvoorbeeld ziek wordt tijdens je zwangerschap door de griep of iets dergelijks. Hartkloppingen tijdens je zwangerschap is een van de kwaaltjes die je kan krijgen en moet ook serieus worden genomen wanneer je hier last van hebt. Tijdens de zwangerschap stroomt er namelijk meer bloed door je lichaam, ongeveer een liter extra. Al aan het begin van de zwangerschap (zeker met een week of 8) ga je hier meer van merken. Dit bloed moet natuurlijk vervoerd worden door het lichaam. In eerste instantie is jouw lichaam dit niet gewend en zal het je hart extra hard laten werken. Als je even gaat liggen zal je merken dat je de hartkloppingen kan voelen. Wees gerust, het krijgen van hartkloppingen wanneer je zwanger bent is heel normaal en je hoeft je dan ook nergens zorgen over te maken. Mocht je toch het gevoel hebben dat iets niet klopt, dan moet je uiteraard contact opnemen met een dokter of met je verloskundige.

Hartkloppingen en zwanger

Zoals je eigenlijk hebt kunnen lezen is een van de kwaaltjes (en in ergere gevallen ziekte) die je kan krijgen tijdens je zwangerschap hartkloppingen. Hartkloppingen worden veroorzaakt doordat je meer bloed in je lichaam krijgt dan normaal. Dat is natuurlijk ook wel logisch, aangezien je nu een baby in je buik hebt zitten. Wist je dat er tijdens je zwangerschap een extra liter bloed in je lichaam stroomt? Je snapt natuurlijk wel dat dit normaal gesproken niet het geval is. Je lichaam moet zich dus aanpassen aan het bloedtoevoer. In het begin gaat dit lastig en zal je hart harder moeten werken. Dit harder werken resulteert in hartkloppingen. Hieronder bespreken we de oorzaak, wat je kan en moet doen wanneer je dit voelt en of het gevaarlijk is.

Oorzaak

De oorzaak van deze kloppingen bij de zwangerschap is heel makkelijk uit te leggen. Wanneer je een baby draagt heb je natuurlijk veel meer bloed nodig, aangezien de kleine baby veel eist van je lichaam. Het lichaam zal ongeveer 1 liter meer bloed hebben. Normaal gesproken pompt je hart je bloed makkelijk rond, maar nu komt er een extra liter bloed bij. Je hart is dit extra bloed niet gewend en het hart zal dan dus harder moeten werken om al het bloed in je lichaam te laten circuleren. Dit resulteert uiteindelijk in de kloppingen die hier zijn beschreven.

Wat kan ik doen tegen de hartkloppingen?

Zoals je eigenlijk al hebt kunnen lezen zijn de hartkloppingen door een zwangerschap heel normaal en kan je daar eigenlijk niets tegen doen. Wel is het belangrijk dat je je rust neemt, aangezien het voor kan komen dat je misselijk of duizelig wordt. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Heb je het gevoel dat het steeds slechter gaat en dat de hartkloppingen erger worden? Dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts. Wel hebben we wel wat tips die je kan volgen die de hartkloppingen kunnen verlichten.

  • Voel je je hart heel snel of hard kloppen? Ga dan eventjes rustig liggen en vraag of je partner je een glas water wil brengen

Dit is eigenlijk de enige tip die wij je op dit moment kunnen geven. Denk je dat de situatie niet meer te houden is? Maak dan direct een afspraak met je huisarts. Je huisarts weet precies wat die in bepaalde situaties moet doen.

Wanneer naar de huisarts of verloskundige?

Het is per persoon verschillend hoe de klachten zich uiten tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden hoe de situatie is. Het kan ook zijn dat je last hebt van bloedverlies tijdens je zwangerschap en dat kan erop duiden dat het niet goed met je gaat. Mocht je het gevoel hebben dat het niet goed met je gaat, dan dien je direct contact op te nemen met je huisarts of eventueel ziekenhuis. Heb je het gevoel dat er iets niet goed is met de zwangerschap? Dan moet je direct contact opnemen met diegene de je begeleidt.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Hartkloppingen tijdens de zwangerschap
Sluiten