Vitamine D [niet alleen belangrijk voor je kind!]

Vitamine D is belangrijk voor het lichaam. Het zorgt voor sterke botten en een sterk gebit. Helaas halen we deze vitamine lang niet altijd voldoende uit onze voeding. Het algemene advies is daarom om kinderen tot hun vierde jaar extra vitamine D te geven. Maar wist je dat je in sommige gevallen zelf ook baat hebt bij een supplement?

Vitamine uit zonlicht

De meeste vitamine D haalt ons lijf uit zonlicht. Het is daarom van belang om dagelijks minimaal 15 tot 30 minuten buiten te zijn, bij voorkeur tussen 11.00 en 15.00 uur. Het maakt daarbij weinig verschil of het bewolkt of onbewolkt is. De zonnestralen bereiken onze huid toch wel. Er zijn jammer genoeg altijd dagen waarop het lastig is om buiten te komen. Gebeurt dit erg vaak? Dan is het aan te raden om een vitamine D supplement te slikken. Op zich halen we deze vitamine ook wel uit onze voeding, zoals uit vette vis. Maar ruim 90 procent halen we uit zonlicht, dus buiten zijn is echt een must!

Risicogroepen

Voor een aantal groepen mensen geldt ook het advies om extra vitamine D producten te gebruiken. Bij veel mensen is wel bekend dat kinderen onder de vier jaar hier baat bij hebben. Maar ook andere groepen kunnen extra nodig hebben, zoals:

  • Kinderen en volwassenen die een donkere of getinte huid hebben;
  • Kinderen en volwassenen die, om wat voor reden dan ook, te weinig buiten zijn;
  • Vrouwen die gesluierd zijn, of een boerka dragen;
  • Vrouwen van boven de 50;
  • Mannen van boven de 70.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lachend meisje met muts op

Tekort aan vitamine D

Heeft je lichaam te weinig vitamine D? Dan kan dit op termijn resulteren in problemen met de botten en tanden. Je lijf heeft deze vitamine namelijk nodig om calcium en fosfor uit het eten op te nemen. Deze stoffen zijn belangrijk voor de groei van botten en tanden. Kinderen kunnen door een tekort last van rachitis (de Engelse ziekte) krijgen, waardoor skeletafwijkingen ontstaan. Op latere leeftijd kan een gebrek aan vitamine D resulteren in botontkalking (osteoporose). Daarnaast kan het een negatieve invloed hebben op de spierfunctie, waardoor bijvoorbeeld spierkrampen en spierzwakte kunnen ontstaan. Ten slotte, ook niet onbelangrijk: de vitamine is onmisbaar voor een goede werking van je immuunsysteem. Het lijkt zelfs de kans op infecties (zoals verkoudheid) te verkleinen, terwijl de kans op droge ogen groter wordt bij een tekort. Deze vitamine is dus belangrijk voor mensen van jong tot oud!

Druppels of tabletten

Vitamine D is als supplement verkrijgbaar in de vorm van tabletten en van druppels. Bij de druppels kun je ook nog eens kiezen uit een oplossing op olie- of op waterbasis. Wat het beste is is voor iedereen verschillend. Bij baby’s kies je uiteraard voor druppels. Pasgeboren baby’s hebben extra vitamine K en vitamine D nodig. Vanaf de achtste dag na de geboorte begin je hiermee. Met 12 weken mag je stoppen met vitamine K, maar het advies is dus wel om vitamine D te blijven geven tot in ieder geval de vierde verjaardag. Wanneer je kindje hier oud genoeg voor is, kun je van druppels overstappen op tabletjes. Deze tabletjes hebben vaak een lekker smaakje, waardoor ze populair zullen zijn bij je kind.

Olie- of waterbasis

In principe zijn zowel de druppels op waterbasis als die op oliebasis geschikt voor je pasgeborene. De hoeveelheid vitamine is in beide varianten gelijk. Wel is het zo dat vitamine D beter wordt opgenomen in combinatie met vet of olie. Als je druppels op waterbasis geeft kun je deze daarom het beste net na het eten geven. Kies bij voorkeur voor een variant met vitamine D3. Dit is namelijk de sterkste variant van deze vitamine. Val jij zelf ook in een van de risicogroepen? Blijf dan ook extra vitamine D slikken. Ook voor volwassenen geldt dat zowel druppels als tabletten gebruikt kunnen worden. Zorg daarnaast voor gevarieerde voeding. Eet voldoende vette vis, vlees en eieren. Ook in veel halvarines zit extra van deze vitamine. En vergeet vooral niet dagelijks samen met je kind lekker naar buiten te gaan, voor een extra shot van deze belangrijke vitamine!

Reageer op artikel:
Vitamine D [niet alleen belangrijk voor je kind!]
Sluiten