5 tips voor het aanschaffen van kinderkleding
Je kent het vast wel: heb je net een mooie winterjas voor je kind gekocht, blijkt die jas al weer te klein! In sommige periodes is de groei van je kind gewoon amper bij te houden. Als je geluk hebt laat die groeispurt nog even op zich wachten, zodat je kind even vooruit kan met nieuwe kinderkleding. Al zal je dan net zien dat hij of zij er binnen de kortste keren een gat in valt… Kortom; deze 5 tips voor het aanschaffen van kinderkleding komen altijd van pas! 😉
1. Beknibbel niet op kwaliteit van kinderkleding
Het kan best wat kosten, zo’n nieuwe stapel kleding. Daarom heb je misschien de neiging om op zoek te gaan naar goedkoop, in plaats van naar kwaliteit. Op termijn is dat alleen vaak zonde van je geld. Waar die goedkope broek binnen een paar weken een gat heeft, gaat die broek van betere kwaliteit maanden mee. Je kunt dus beter proberen om minder te kopen van kleding die langer meegaat, in plaats van steeds opnieuw naar de winkel te moeten.
2. Kies het juiste moment
Moet je toch op de kleintjes letten? Dan is het handig om de aanschaf van nieuwe kleding zoveel mogelijk vooruit te plannen. Zo is het bij veel winkels halverwege het seizoen tijd voor de uitverkoop. Heeft je kind bijvoorbeeld een nieuwe winterjas nodig, maar kan hij z’n oude jas in principe nog wel even aan? Ga dan niet shoppen aan het begin van het winterseizoen, maar wacht tot januari. Kleding is dan vaak afgeprijsd, terwijl het nog prima een seizoen (of twee) mee kan.
3. Zorg voor goede basics
Een leuk rokje hier, een schattig truitje daar en een superstoere legging; ik schafte eerder zonder nadenken kinderkleding aan die me aansprak. Om er thuis achter te komen dat die legging totaal niet matchte met het rokje en dat er geen shirtje was dat paste onder de schattig truitje. Tegenwoordig pak ik het daarom anders aan en die aanpak kan ik alleen maar adviseren: maak plaats voor goede basics. Leggings, shirtjes met korte en lange mouwen, of bijvoorbeeld coltruitjes in neutrale, niet te opvallende kleuren. Zo heb je een prima basis om daar weer leuke items bij te scoren. Dus koop een roze tule rokje voor op die zwarte legging, of een vestje met een opvallend motief voor over de coltrui. Prettig is ook dat die basics helemaal niet zoveel hoeveel te kosten. Dus dan kun je uitpakken bij die eyecatchers! Gebruik het resterende budget bijvoorbeeld om wat mooie merkkleding aan te schaffen, van bijvoorbeeld B Nosy, Tommy Hilfiger of Name It.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
4. Delen, delen, delen van kinderkleding
Heb je vrienden of familie met kinderen die net wat ouder zijn dan die van jou? Dan is de kans groot dat je wel eens wat kleding is aangeboden onder het mom van: ‘Mijn kinderen zijn eruit gegroeid, misschien passen die van jou het nog?’ Door onderling kleding te ruilen of over te nemen, hoef je minder nieuw spul te kopen. En dan is het ook nog eens een stuk duurzamer dan steeds weer nieuwe kleding aanschaffen. Eerlijk gezegd was ik er zelf in eerste instantie wat huiveriger voor. Het idee om mijn kinderen in de ‘oude kleren’ van een ander te laten lopen stond me een beetje tegen. In de praktijk ben ik er echter heel tevreden over. Af en toe krijg ik een zak vol kleding, van mijn zus of van een vriendin, die beiden wat oudere kinderen hebben. Ik zoek uit wat me aanspreekt en geef andere spullen weer door naar een andere vriendin met kinderen. Uiteindelijk wordt bijna alle kleding wel een tweede of zelfs derde keer gebruikt. De kinderen vinden het prima, mijn portemonnee ook 😉
5. Laat je kind meedenken
Kom je thuis met een tas vol leuke kleding voor je kind, blijkt je kind het helemaal niet mooi te vinden! Ik weet niet hoe het zit met jouw kinderen, maar bij mijn kinderen komt dat doemscenario helaas regelmatig voor. Om dat te voorkomen shop ik tegenwoordig toch vaak met de kinderen samen. Dat is niet altijd even leuk, omdat vooral de jongste de aandacht er nog niet zo lang bij kan houden. En dan dus heerlijk vervelend door de winkel gaat rennen en zich achter de rekken verstopt. Maar op de momenten dat het wél goed gaat, merk ik weer hoe nuttig het is. Als ik iets zie dat me aanspreekt kan ik het direct laten zien aan de kinderen. Dat heeft me al heel wat retourtjes aan winkel gescheeld. Daarnaast heb ik het idee dat de kinderen zuiniger zijn met hun kleding wanneer ze het zelf hebben uitgezocht. Die nieuwe broek die ze zo mooi vinden willen ze zelf ook graag lang mooi houden. Dus denkt mijn zoon nu vaak zelf al aan het aantrekken van oude kleding wanneer hij buiten gaat spelen. Zo gaat de kleding langer mee, terwijl ik er minder op hoef te letten!