Hoe zorg je voor een veilige online omgeving voor je kind?

Kinderen en tablets en kinderen en internet zijn tegenwoordig zo’n beetje onlosmakelijk van elkaar verbonden. De kans is groot dat je kind handiger is op de tablet dan dat jij dat bent. En dat kan heel vermakelijk zijn. Zo’n ieniemienie-vingertje dat zelfverzekerd de weg weet tussen alle apps en feilloos Bob de Bouwer, Dora of Buurman en Buurman weet te vinden op YouTube is natuurlijk heel grappig. Toch schuilen hierin ook best wat gevaren. Want wat als je kind nu een verkeerde zoekterm intikt en terechtkomt bij filmpjes waar zelfs de meeste volwassenen de kriebels van krijgen? Dat wil je natuurlijk niet. Veilig internetten lijkt een illusie. Toch is er veel dat je kunt doen om die online wereld zo veilig mogelijk te houden.

Praat met je kind over internet

Praat niet alleen maar met je kind om te zeggen wat NIET mag, maar juist ook om aan te geven wat WEL mag. Hoe jong een kind ook is, je kunt veel duidelijk maken. Natuurlijk laat je je kind niet zonder begeleiding “los” op het wereldwijde web. Maar zelfs het switchen tussen twee filmpjes kan al voor vreemde situaties zorgen.

Zorg dat je kind doordrongen is van het feit dat internet niet privé is. Dat je wel in je eentje met de tablet op schoot zit, maar dat je door die tablet met zo’n beetje de hele wereld verbonden bent. En dat niet iedereen in de wereld het beste met je voor heeft.

Leg uit dat je kind nooit onder zijn of haar eigen naam op internet moet gaan, het verzinnen van een alias kan een leuk spelletje worden. Ook mag je kind natuurlijk nooit zijn of haar adres of naam van de school of sportclub delen.

Praat ook over nare onderwerpen

Als je kind eenmaal kan lezen en schrijven, dan liggen er nog meer online gevaren op de loer. Want wat een onschuldig spel lijkt, kan zomaar veranderen in een gevaarlijke omgeving. Dit heeft te maken met de chats die vaak in zo’n spel zitten. In veel gevallen kun je de chat uitzetten, dan is het gevaar sowieso geweken. Maar wil je dat je kind kan communiceren met teamgenoten? Dan is het belangrijk om daar goede afspraken over te maken. Je kunt afspreken dat je zoon of dochter alleen mag chatten met mensen die hij of zij persoonlijk kent. Verder kunnen ze de mensen in de chat zien als vreemde mensen, en daar mogen ze ook op straat niet zomaar mee praten.

Vermijd gênante onderwerpen vooral niet

Want door niet te praten over bijvoorbeeld sexting, zorg je ervoor dat je kind hier niet over zal vertellen. Ga er gerust vanuit dat zo’n gesprek voor jou net zo vervelend is als voor je kind. Want wat zeg je op het moment dat er vragen over komen? Je kunt algemene afspraken maken over het al dan niet versturen van foto’s of filmpjes via internet. Een goede manier om dit aan te pakken is het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar ervaringen van je kind. Heeft iemand bijvoorbeeld wel eens om een foto gevraagd? Of weet je kind wat hij of zij moet dan als er een foto van blote mensen verstuurd wordt? Geef aan dat je kind altijd naar jou mag komen als er zich zoiets voordoet. Dat je niet boos zult worden en dat jullie, als het gebeurt, samen naar een oplossing zullen zoeken.

Leer je kind dat online “toetsenbord-ridders” bestaan

Toetsenbord-ridders zijn mensen die, online van achter hun toetsenbord, zomaar alles denken te kunnen zeggen en roepen. Mensen die pesten,  gemene dingen zeggen of dingen die niet waar zijn. Dingen die kwetsen of dingen die andere mensen voor schut kunnen zetten. Iemand achter een toetsenbord is onzichtbaar en anoniem en verschuilt zich daar vaak achter.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby met laptop

Jouw kind moet leren dat je je op internet net zo moet gedragen als in het echte leven. Roep niet zomaar gemene dingen, scheld niet op andere mensen en als je uitgedaagd wordt, “Let it goooo”;)

Vraag je kind ook hier naar zijn of haar ervaringen. Het is niet perse nodig om alle gesprekken die je kind online voert na te lezen, al kan dat soms wel fijn zijn. Je weet dan bijvoorbeeld beter wat er gebeurt in de klassen-app. Het kan ook slim zijn om deze informatie te delen met de juf of de meester.

Laat je kind deels vrij om het internet te ontdekken

Een kinderslot op bepaalde sites kan hier een handig hulpmiddel bij zijn. Je kunt ook de instellingen van de tablet of telefoon van je kind zo aanpassen, dat er alleen apps gedownload kunnen worden als jij daar toestemming voor geeft. Zo zorg je voor een veilige internetomgeving. Een omgeving waarin je kind gewoon een online kleurplaat kan maken. Of, als het al iets groter is, een game kan spelen. Doordat jij weet wat er gebeurt, kun je, op afstand, een oogje in het zeil houden.

Praat ook met je zoon of dochter over zijn of haar favoriete sites, games en social media. Laat je het idee achter TikTok eens uitleggen. Toon interesse en luister naar wat je kind vertelt. Door er een prettige ervaring van te maken, zal je kind zich veilig voelen om behalve de leuke dingen ook de minder leuke zaken met jou te delen.

Geef je kind ook andere opties dan alleen internet

“Vroeger speelden we vooral buiten, tot de lantaarnpalen aangingen. Dat was het teken om naar binnen te gaan.” Geef maar toe, dat heb jij ook wel eens tegen je zoon of dochter gezegd. Meestal uit frustratie over het feit dat hij of zij direct uit school weer achter de tablet verdwijnt. Je kunt hier natuurlijk goede afspraken over maken. Het afspreken van een maximale schermtijd per dag is zo’n afspraak. Door de tablet goed in te stellen, hoef je niet eens de keukenwekker te zetten. Is de tijd verstreken, dan gaat het internet automatisch uit. Ook een afspraak over minimaal twee keer per week buiten spelen is goed te maken. Je kind zal ontdekken dat er ook nog een echte wereld bestaat naast de online wereld. En dat je in die echte wereld hutten kunt bouwen en kunt voetballen! Je zult zien dat deze activiteiten in de smaak vallen.

Nog een tip: haal de gezelschapsspellen weer eens uit de kast. Je zult zien dat ze dat ineens weer heel boeiend vinden. Ook knutselen en spelen met LEGO, auto’s of poppen is weer eens heel iets anders. Zeker wanneer je met je (jonge) kinderen meespeelt, vinden ze het vaak geweldig. Een gezellig muziekje op de achtergrond en het feest is compleet.

Praat jij ook met je kinderen over de gevaren op het internet? Hoe pak je dat aan?

Reageer op artikel:
Hoe zorg je voor een veilige online omgeving voor je kind?
Sluiten