Petra
Petra DIY 7 Mar 2020

6 tips voor de inrichting van de kinderkamer

Zo om de paar jaar is het tijd om de kinderkamer opnieuw aan te pakken. Het behang is te kinderachtig geworden, het ledikant te klein, of je hebt onvoldoende ruimte over voor de kleding van je kind. Allemaal goede redenen om eens te kijken naar een verandering van inrichting. De vraag is dan: hoe groot wil je het aanpakken? Tijd en budget kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Gelukkig is er voor iedere portemonnee en voor iedere agenda wel een manier te vinden om de kinderkamer op een doeltreffende manier aan te pakken!

1. Stickers, stickers, stickers!

Een vrij voordelige manier om de kamer een heel andere uitstraling te geven, is door het gebruik van muurstickers. Deze vind je in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen voor een mooie quote, maar ook voor een vrolijke afbeelding van een dier of cartoonfiguur. Extra leuk is het natuurlijk als je je kind hierin zelf een keuze laat maken. Zo wordt de kinderkamer op een simpele manier echt een eigen plekje!

2. Ga voor neutraal

Dat behang vol met afbeeldingen van olifanten, giraffes en zebra’s ziet er in de winkel op de rol fantastisch uit. De kans is alleen groot dat een muur vol van dat behang opeens wel heel druk oogt. In het ergste geval wordt zelfs je kind onrustig van die muur vol kleur! Een slaapkamer is een plek om te ontspannen en te slapen. Het is belangrijk om met dat doel rekening te houden als je op zoek gaat naar kleur voor de muren. In de meeste gevallen kun je de basis het beste zo rustig en neutraal mogelijk maken. Kleur en uitstraling kun je dan toevoegen met behulp van accessoires. Bijkomend voordeel: accessoires zijn meestal makkelijker te vervangen dan het behang. Als je kind toe is aan iets nieuws, kun je dus vrij simpel veranderingen doorvoeren!

3. Zorg voor een vloer van kwaliteit

In een kinderkamer wordt geslapen, maar ook flink geleefd! Er wordt met speelgoedautootjes over de vloer gereden, met sokken over de gladde vloer gegleden en af en sneakt de hond ook nog naar binnen om even te dollen. Kortom; je hebt een vloer nodig is slijtvast is en tegen een stootje, autootje, of hondennagel kan! Een liefst goedkope vloer, die wel lang kan blijven liggen. Wat vroeger onmogelijk leek, is gelukkig tegenwoordig heel makkelijk. Met laminaat leggen ben je zo klaar, en je hebt er daarna jaren plezier van. Ook prettig: een laminaatvloer is makkelijk en snel schoon te maken. Scheelt weer tijd!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby slaapt

4. Kies een contrastkleur

Dit idee lijkt misschien haaks te staan op het advies om een neutrale basis te kiezen, maar als je het goed aanpakt is het er juist een mooie aanvulling op. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om naast de lichte, neutrale kleuren te kiezen voor een extra contrastkleur. Verf bijvoorbeeld een muur donkergroen of oker, terwijl je de rest van de ruimte licht en neutraal houdt. Door te werken met een extra kleurvlak creëer je op een makkelijke manier sfeer en een gevoel van ruimte. Bijkomend voordeel: wil je kind een keer een andere kleur? Dan is het een stuk minder werk om slechts één in plaats van vier muren te hoeven overschilderen!

5. Naar de kringloop

Lang leve duurzaamheid: ook voor de inrichting van de kinderkamer kun je tegenwoordig prima terecht bij de kringloop, of op websites zoals Marktplaats. Ook met een kleiner budget kun je dus vrij simpel leuke dingen scoren. Kijk wat je tegenkomt en laat het aan het toeval over hoe de kinderkamer er uiteindelijk uitziet. Of stel je eerst voor hoe de inrichting moet worden, en probeer daar vervolgens de juiste items bij te vinden. Het kan allemaal!

6. Word je eigen interieurontwerper

We hebben de neiging om interieurstukken kant-en-klaar in de winkel te kopen. Het dichtst bij ‘zelf maken’ is vaak het zelf in elkaar moeten zetten van een bouwpakket van een meubelketen. Op zich heel makkelijk, maar wil je echt een originele eyecatcher in de kinderkamer? Ga dan zelf aan de slag! Hiervoor hoef je echt niet met twee rechterhanden geboren te zijn. Gebruik gewoon de talenten die je hebt. Ga op zoek naar een mooie stof en zet zelf de gordijnen in elkaar, bijvoorbeeld. Of tover een oude ladekast om tot flitsende nieuwe commode, met behulp van schuurpapier, verf en accessoires. Ben je echt handig? Dan is het natuurlijk fantastisch als je zelf het bed van je kind kunt ontwerpen en maken. Maar in interieur gaat het om de details, dus ook kleine projecten kunnen die kamer al echt een persoonlijke touch geven.

Reageer op artikel:
6 tips voor de inrichting van de kinderkamer
Sluiten