De 25 beste tips voor (t)huiswerk

Wat eerst nog ontzettend gezellig leek, bleek voor sommige mensen uiteindelijk een kleine ramp: met het hele gezin thuis, terwijl je (amper) naar buiten mag. De kids raken overactief, maken slaande ruzie om de Playstation of willen alleen nog maar gamen en geen huiswerk maken. En dan werkt je Skype-verbinding ook nog niet terwijl je een belangrijk gesprek moet voeren met je leidinggevende. Kortom; zo idyllisch blijkt dat samen thuis blijven niet…

Natuurlijk klagen we niet. Het kan altijd nog erger. Je zal maar in een verpleeghuis zitten en geen bezoek meer mogen ontvangen. Of zo ziek zijn dat je in het ziekenhuis terecht komt. Dan is dat gedoe met de kinderen natuurlijk maar klein leed. Maar toch… Om je daarbij te helpen hierbij de 25 beste tips voor (t)huiswerk!

1. Laat je kind helpen met klusjes in huis.

Hoe jong je kind ook is, je kunt hem of haar echt wel af en toe laten helpen bij klusjes in huis. Pubers kun je taken laten doen zoals afdrogen, stofzuigen of koken. Wat jongere kinderen kunnen hun eigen bed opmaken, schoffelen in de tuin of helpen bij het opruimen van de kasten. De allerjongsten zijn waarschijnlijk het meest enthousiast als het gaat om helpen met klusjes. Peuters vinden ‘helpen’ fantastisch. Heb je daar tijd voor? Laat ze dan inderdaad lekker meehelpen bij het wassen van de sla of bij de was uit de droger halen. Houd er wel rekening mee dat zulke klusjes vaak wat meer tijd kosten met die ‘hulp’. En ook wanneer je oudere kinderen niet gewend zijn aan het helpen in huis, zal je eerst wat tijd kwijt zijn aan het uitleggen en voordoen. Maar ach, je hebt toch tijd over nu je thuis zit, toch?

2. Thuiswerk tijdens kantoortijden

Ken je dat schuldgevoel als je thuiswerkt? Je hebt het gevoel dat je nooit genoeg doet en bent bang dat je leidinggevende denkt dat je de hele dag zit te niksen. En dus besluit je na het avondeten nog maar even de laptop erbij te pakken, of een uurtje vroeger op te staan om werk te doen. Doe je dat omdat je het verdelen van het werk over de dag prettig vindt? Houd dit schema dan lekker aan. Maar doe je dit vanwege dat chronische schuldgevoel, omdat je het idee hebt nooit genoeg te doen? Schrap die momenten dan. Werk tijdens kantoortijden en laat het daarna los. Morgen is er weer een dag!

3. Zorg voor een goede planning van (t)huiswerk

In de vakantie is het heerlijk om de hele dag niets te kunnen doen. Misschien heb je de afgelopen periode het gevoel gehad dat het een beetje vakantie was. Kijk dan alleen niet verbaasd op dat je kinderen nu ‘s avonds niet meer in slaap komen en ‘s morgens hun bed niet meer uit. En kids die de hele dag mogen gamen worden op een gegeven moment echt héél vervelend. Daarom is het voor alle gezinsleden beter wanneer er een planning voor de dag en/of week is. Zo weet ieder gezinslid wat er van hem of haar verwacht wordt en voorkom je dat iedereen lamlendig op de bank gaat hangen.

Benieuwd naar de overige 22 tips? Download het gratis e-book direct hieronder!


.

Reageer op artikel:
De 25 beste tips voor (t)huiswerk
Sluiten