Petra
Petra Opvoeding 12 Aug 2019

Waarom je kids klusjes laten doen belangrijk is

Wanneer je kinderen van kleins af aan leert dat klusjes doen erbij hoort, zullen ze op oudere leeftijd makkelijker betrokken blijven. Verwacht alleen niet dat het uitbesteden van klusjes aan de kinderen jou op korte termijn tijd oplevert!

Peuterhulp

Vanaf het moment dat onze kinderen stevig op hun beentjes konden staan, helpen ze mee met het afruimen van de tafel. In eerste instantie ging het om hun eigen (plastic) servies dat ze naar de keuken brachten. Inmiddels kunnen ze ook het breekbare spul veilig vervoeren. Doordat ze dit van jongs af aan gewend zijn, is het een routine waar ik ze zelden op hoef te wijzen. Het zit in hun systeem: als m’n bord leeg ik, breng ik het naar de keuken. Prettig dat dit geen gedoe oplevert!
Helaas veranderen kleine, hulpvaardige kinderen op een gegeven moment bijna altijd in grotere kinderen die zeuren over ieder klusje dat ze moeten doen. Die klusjes worden dan niet meer langer als leuk, maar als vervelend ervaren. Het is dus prettig wanneer het lukt om je kind op te voeden tot iemand die het prettig, of in ieder geval niet erg, vindt om even te helpen. Klusjes zijn namelijk een prima manier om je kind te leren dat hij of zij onderdeel is van een familie. En daar hoort ook bij dat je van waarde bent en samen kan werken.

Voordelen van klusjes doen

Je kinderen laten helpen in het huishouden heeft veel voordelen. Zo leren ze meer over de echte ‘volwassen’ wereld en kan het ze zelfvertrouwen geven (‘Ik kan zelf een ei bakken!’). Daarnaast leren ze dat waardering van anderen erg waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in het huishouden helpen meer zelfvertrouwen hebben, veerkrachtiger zijn, beter presteren op school en als jongvolwassene succesvoller zijn dan kinderen die niet meehelpen. En dan blijkt uit neurologisch onderzoek ook nog eens dat werken met je handen zorgt voor het vrijkomen van stofjes in de hersenen die je goed laten voelen en de kans op een depressie verminderen. Wauw, we stellen gelijk een hele lijst klusjes op voor onze kinderen! ?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

peuter dweilt de vloer

Nieuwe klusjes aanleren

Kinderen moeten klusjes onder de knie krijgen. Omdat je kind niet zo’n irritante huisgenoot moet worden die niet weet waar de volle vuilniszak heen moet. Ook omdat hij of zij hierdoor later zelf in staat is het eigen huishouden te doen. Wassen, de vaatwasser uitruimen, een maaltijd koken – als je ze doet zijn het klusjes. Maar wanneer je ze leert aan je kinderen, zijn het levensvaardigheden. Misschien wel het prettigste: als je kind de klusjes leert doen, kan het zomaar zijn dat jij op een dag niet meer degene bent die die klusjes hoeft te doen. Hoe je ze je kinderen aanleert mag je zelf weten. Je kunt werken met stickers om je kids te belonen als ze een klusje hebben gedaan. Of laat ze grabbelen in de ‘klusjespot’ met alle klusjes, zodat er een spelelement bij komt. Dit werkt vooral heel goed bij je kleuter. Je kunt ze ook vaste dagelijkse of wekelijkse klussen toebedelen. Laat bijvoorbeeld de ene week het ene kind de tafel afruimen, en geef die taak de week daarop aan het andere kind. Hoe je het ook aanpakt, zolang je kinderen eigen klusjes hebben en jij daar een positieve draai aan probeert te geven doe je het goed.

Blijf positief

Klusjes uit handen geven kan best tijd kosten. Niet alleen omdat je je kids af en toe zal moeten aansporen om een taak op zich te nemen. Het kan ook lastig zijn om te zien dat je kind een klus heel anders aanpakt dan dat jij zou doen. Of wanneer je kind voor de zoveelste keer vraagt in welke kast de soepkommen ook al weer moeten. Blijf in zo’n geval rustig, want je wilt samenwerking stimuleren. Zeg dus niet: ‘Zoek het nou zelf maar uit!’, maar vertel gewoon nogmaals waar ze horen. Denk er ook aan dat je geen opmerkingen maakt als: ‘Ruim je rotzooi zelf maar op!’. De volgende keer dat je je kind dan vraagt of hij of zij de keuken wil opruimen nadat jij hebt gekookt, krijg je die zin namelijk geheid terug! Zet daarnaast je perfectionisme opzij. Hoe erg is het nu helemaal wanneer de soepkommen in de verkeerde kast komen? Of dat de handdoeken niet zo recht zijn opgevouwen zoals je dat graag zou zien?

Passend bij het karakter

Klusjes worden vaak leuker wanneer ze passen bij dat wat je leuk vindt. Het kan dus de moeite lonen om klusjes te zoeken die passen bij het karakter van je kind. Is je kind erg precies? Dan kan hij of zij best wat plezier beleven aan strijken of het opvouwen van de was. Vind je kind het lastig om zich lang te concentreren? Zoek dan korte klusjes, zoals het inruimen en uitruimen van de vaatwasser, het opmaken van de bedden, of het buitenzetten van de afvalcontainer. Overigens is het niet nodig dat iedere klus bij het karakter van je kind past. Het hoort er in het leven nu eenmaal bij dat je af en toe dingen moet doen die niet zo leuk zijn.

Investeer tijd

Moet je een kind dat het druk heeft met het maken van huiswerk, sporten, pianoles en andere zaken, ook nog vermoeien met het doen van klusjes? Kortgezegd: ja! Klusjes doen hoort bij het opgroeien. Jij doet al die klussen toch ook nog na een dag hard werken en voor je gezin zorgen? Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alle klussen maar op je kinderen moet afschuiven. Bedenk daarnaast dat het aanleren van klusjes je de eerste periode alleen maar tijd zal kosten. Investeer die tijd, want uiteindelijk levert het veel op. Op een dag kan het zomaar zo zijn dat je tiener vraagt ‘Kan ik helpen met eten maken?’. Nog een pluspunt van het samen doen van klusjes: je hebt alle tijd om gezellig bij te praten. Praten is voor de gemiddelde puber ook nog eens makkelijker wanneer er ondertussen wat afleiding is. Klusjes zijn dus voor heel veel dingen nuttig!

Reageer op artikel:
Waarom je kids klusjes laten doen belangrijk is
Sluiten