Petra
Petra Zwangerschap 28 Mar 2020

De beste tips voor een sterk immuunsysteem

Om te voorkomen dat je ziek wordt is hygiëne erg belangrijk, maar ons immuunsysteem verdient ook zeker aandacht.Iedere dag is dit systeem druk bezig om ons lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers. Daarbij kan je denken aan virussen, bacteriën en schimmels.

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat jij en je gezin een zo sterk mogelijk immuunsysteem hebben. Hieronder zetten we tien belangrijke tips voor je op een rij.

Leefstijltips

1. Zog voor minder stress en meer ontspanning

Dit is een tip die vaak nog te weinig aandacht krijgt. Voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid is het erg belangrijk dat je voldoende ontspant. Ook je immuunsysteem wordt hierdoor beïnvloedt.

Zorg daarom voor voldoende ontspanning in je gezin en probeer stress juist zoveel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door:
• Vaste gezinsroutines aan te houden (maak trouwens ook weer niet een te strak schema, dat kan juist stress opleveren);
• Goede afspraken te maken met je partner over jullie taakverdeling;
• Haast te voorkomen;
• Flexibel te zijn;
• Regelmatig offline te gaan (telefoons wegleggen en alle schermen uit);
• Je best te doen, maar tegelijkertijd niet te hoge verwachtingen te hebben van jezelf en je kinderen;
• De natuur in te gaan.

2. Sporten en bewegen

Zorg ervoor dat jullie voldoende bewegen. Dat kan sporten zijn, maar wandelen, fietsen of actief spelen is ook prima. Speelgoed dat uitnodigt om te bewegen is ook een goed idee. Bijvoorbeeld een bal, springtouw of trampoline. Speel een potje stopranden met je kinderen, of een gezinspoule badminton. Sport en plezier gaan prima samen!

3. Genoeg slapen

Probeer van je nachtrust een van je prioriteiten te maken. We snappen dat dit lastig kan zijn met kleintjes in huis, maar toch raden we je aan om te streven naar acht uur slaap per nacht. Haal je dit niet door nachtvoedingen of kleintjes die vroeg wakker worden? Probeer dan overdag een dutje te doen als je voelt dat je het nodig hebt.

Als je slaap tekortkomt, is het ook verstandig om te kijken wat je kan veranderen aan je avondroutine, zodat je vroeger naar bed kan. De uurtjes die je ’s avonds voor jezelf hebt zijn voor veel moeders kostbaar, maar uitgerust wakker worden is ook erg veel waard.

Voedingstips

1. Eet minder suiker

Suiker is op veel manieren schadelijk voor je gezondheid. Ook je immuunsysteem heeft te lijden onder suikerrijke voeding.

Wees daarom voorzichtig met suiker. Omdat onze kinderen (en eerlijk toegegeven: wijzelf ook) een voorkeur hebben voor zoet, zit het in allerlei voedingsmiddelen verwerkt. In dit artikel lees je welke producten veel suiker bevatten.

2. Zorg voor voldoende vitamine C

Het is algemeen bekend dat vitamine C ons immuunsysteem ondersteunt. Je vindt deze vitamine onder andere in paprika, broccoli, koolsoorten, spruitjes, citrusvruchten, kiwi’s en aardbeien.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

mandarijn partjes

3. Ook vitamine A is belangrijk

Vitamine A is ook een vitamine die belangrijk is voor een sterke weerstand. Dit zijn goede bronnen:

  • Vis
  • Lever
  • Levertraan
  • Vlees
  • Eidooiers

Daarnaast kan ons lichaam zelf vitamine A maken van stofjes die bètacaroteen of provitamine A worden genoemd. Deze zitten in bijvoorbeeld wortels, zoete aardappels, boerenkool, andijvie en spinazie.

4. Het belang van vitamine D

Vitamine D krijgt steeds meer aandacht en dat is helemaal terecht. Deze vitamine is onmisbaar voor een gezond lichaam. Ook voor je immuunsysteem.

De beste bron van vitamine D is zonlicht. Komen jullie niet genoeg in de zon? Neem dan een supplement.

5. Vitamine B6 voor het immuunsysteem

De laatste vitamine in dit rijtje: B6. Een vitamine waar we niet zoveel over horen, maar die wel erg belangrijk is.

Goede bronnen hiervan zijn banaan, eieren, vlees, vis, melk(producten), aardappelen, granen, bonen en peulvruchten.

6. Zink als ondersteuning

Zink is een spoorelement dat ons immuunsysteem hard nodig heeft. Het is in veel voedingsmiddelen te vinden, al gaat het vaak om een kleine hoeveelheid.

Je vindt het bijvoorbeeld in noten, schaal- en schelpdieren, graanproducten en kaas.

7. Vezels voor het immuunsysteem

Vezels had je waarschijnlijk niet verwacht bij deze tips. Ze hebben namelijk niet direct invloed op je immuunsysteem. Op de lange termijn kunnen ze echter wel een steentje bijdragen.

Vezels zijn namelijk goed voor je darmflora en een gezonde darmflora ondersteunt je immuunsysteem.

Fruit, groentes, peulvruchten, granen, noten, zaden en pitten zijn allemaal vezelrijk.

Belangrijk om te weten

Bij tips voor een sterk immuunsysteem is het belangrijk om te weten dat ze het beste werken als je ze op de lange termijn toepast. Dus niet een paar dagen om jullie weerstand snel te boosten, maar gewoon als vast onderdeel van het leef- en eetpatroon. Zodat jullie immuunsysteem optimaal werkt op lange termijn!

Bronnen: Luciana Besedovsky, Tanja Lange, Jan Born, Pflugers Arch, 2012. Carr AC, Maggini S, Nutrients, 2017. Zhiyi Huang, Yu Liu, Guangying Qi, David Brand, Song Guo Zheng, J Clin Med, 2018.

Reageer op artikel:
De beste tips voor een sterk immuunsysteem
Sluiten