Darmkrampjes [tips om ze te verminderen]
‘Het zijn maar darmkrampjes, niets aan te doen, het zal wel overgaan…’.
Met deze goedbedoelde wijze woorden schiet jij als ouder natuurlijk niets op. Je ziet je kind huilen en kunt weinig of niets doen om de pijn weg te nemen. Bovendien houden de nachtelijke huilbuien in de kinderkamer je uit je slaap, waardoor je als nieuwbakken ouder compleet uitgeput raakt en dus op je tandvlees loopt.
Hoe ontstaan darmkrampen?
Darmkrampen of kolieken kunnen veelvuldige huilbuien bij pasgeborenen veroorzaken. Ze zijn te wijten aan het nog niet optimaal functioneren van het spijsverteringsstelsel van de baby.
Meestal treden de krampen op tussen in de 2de en de 3de levensweek van je baby. Tot de 6de week kunnen ze steeds erger worden, om dan stilaan minder hevig te worden. Na 12 weken komen ze nog slechts zelden voor. Goed nieuws dus, maar daar ben jij voorlopig nog niet mee geholpen.
Wat kun je ertegen doen?
Tegen darmkrampen bestaat geen wondermiddel. In sommige gevallen kan de dokter een geneesmiddel voorschrijven waardoor de gasophoping in het maag- en darmkanaal vermindert. Daarnaast bestaat er echter een aantal gouden tips die al veel ouders hebben geholpen om deze uitputtende periode door te komen. Let wel, geen enkele truc biedt je garantie, en als algemene stelregel onthoud je best dat elke manier om rustig met je kind bezig te zijn, ook bevorderlijk is voor het opnieuw rustig worden van je kind.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Baby op knie of arm
Nu je toch bent opgestaan om te kijken wat er met je baby aan de hand is, kun je hem net zo goed even vastpakken. Probeer het volgende eens: leg je kind met zijn buik op je knie. Met de ene hand hou je hem stevig vast, terwijl je met de andere hand over zijn rugje streelt. Je kunt ook je baby met zijn buik op je arm leggen, zoals een aapje in een boom. Voordeel van deze houding is dat jij intussen heen en weer door de slaapkamer kunt wandelen en zo je kind tegelijkertijd wiegt.
Het bad in
Toegegeven, om een uur of 3 ’s ochtends heb je niet meteen zin om het babybadje te laten vollopen. Een beter idee is het geven van een bad net voor het slapengaan. Zo maakt het baden deel uit van het avondritueel van je kind. Dankzij het lauwe water ontspant je baby helemaal. Heb je er toch de moed voor (of ben je de wanhoop nabij/voorbij) dan kun je dit trucje ook bij nachtelijke darmkrampjes toepassen.
In de draagzak
Soms is het voldoende je baby af te leiden zodat hij de pijn minder voelt. Verandering van omgeving en frisse lucht kunnen wonderen verrichten. Indien je kind overdag last heeft van darmkrampen, kun je hem meenemen voor een wandeling. Je baby ligt dan dicht tegen je aan en voelt zo je aanwezigheid terwijl hij gewiegd wordt. ’s Nachts kun je eventueel met je kind in de draagzak in huis rondwandelen. Met een beetje geluk zit hij meteen in dromenland. Ten slotte: elk kind is uniek en zal dus anders reageren op de middeltjes die je toepast. Sommige kinderen worden rustig van een autoritje, terwijl anderen hun pijn meteen vergeten bij het horen van huishoudelijk ‘lawaai’ (stofzuiger, vaatwasser, wasmachine etc.).
Venkelthee
Ja, we weten het, dit lijkt weer op zo’n tip uit grootmoeders tijd. En toch lijkt venkelthee te helpen bij darmkrampen. Je kunt het als gedroogd kruid of in een theezakje kopen, maar ook als kant en klaar venkelwater bij de apotheek. De thee of het venkelwater kun je met de fles geven. Ook handig is het toedienen van dit middel via een fopspeen met reservoir. Je kind zuigt zelf het ‘geneesmiddel’ met kleine beetjes naar binnen en zo hoef jij zelf niet de hele tijd naast de wieg te staan. Uiteraard is het met venkelthee net als met vele andere producten, te veel is nooit goed.
Let op! Het Voedingscentrum adviseert om baby’s geen venkelthee te geven. Omdat je baby nog zo klein is, is de kans dat het te veel venkel binnenkrijgt namelijk groot.
Nog meer tips tegen buikkrampjes
Verder hebben wij van bezoekers de volgende tips ontvangen:
• Iberogast van Steigerwald. Dit is een homeopatisch middel dat oerticturen bevat van planten. Je voegt 2 druppels bij wat afgekookt water (afgekoeld) voor iedere fles en bij de laatste en nachtfles 3 druppels.
• ABC Dophilus van Solgar. Een wetenschappelijk verantwoord samengesteld mengsel van ‘vriendelijke’ darmbacteriën, speciaal voor zuigelingen, ter herstel en opbouw van de natuurlijke darmflora. Je voegt dagelijks een halve theelepel bij de zuigelingenmelk of lost deze op in afgekoeld water.
•Allebei mijn kindjes hadden ontzettend last van buikkrampjes. ik deed een klein beetje rooibosthee in de fles en de krampjes gingen over. Een voordeel is dat het de darmpjes niet echt “stil legt” zoals bijvoorbeeld venkelthee wel doet.
Voor al deze tips geldt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking. Wees voorzichtig met uitproberen. Overleg bij twijfel over een middeltje eerst met huisarts of consultatiebureau.