Darmkrampjes

babykwaaltjes
‘Het zijn mààr darmkrampjes, niets aan te doen, het zal wel overgaan…’.
Met deze goedbedoelde wijze woorden schiet jij als ouder natuurlijk niets op. Je ziet je kind huilen en kunt weinig of niets doen om de pijn weg te nemen. Bovendien houden de nachtelijke huilbuien je uit je slaap, waardoor je als nieuwbakken ouder compleet uitgeput raakt en dus op je tandvlees loopt. Darmkrampen of kolieken kunnen veelvuldige huilbuien bij pasgeborenen veroorzaken. Ze zijn te wijten aan het nog niet optimaal functioneren van het spijsverteringsstelsel van de baby.

Meestal treden de krampen op tussen in de 2de en de 3de levensweek van je baby. Tot de 6de week kunnen ze steeds erger worden, om dan stilaan minder hevig te worden. Na 12 weken komen ze nog slechts zelden voor. Goed nieuws dus, maar daar ben jij voorlopig nog niet mee geholpen. Tegen darmkrampen bestaat geen wondermiddel. In sommige gevallen kan de dokter een geneesmiddel voorschrijven waardoor de gasophoping in het maag- en darmkanaal vermindert. Daarnaast bestaat er echter een aantal gouden tips die al veel ouders hebben geholpen om deze uitputtende periode door te komen. Let wel, geen enkele truc biedt je garantie, en als algemene stelregel onthoud je best dat elke manier om rustig met je kind bezig te zijn, ook bevorderlijk is voor het opnieuw rustig worden van je kind.

Baby op knie of arm
Nu je toch bent opgestaan om te kijken wat er met je baby aan de hand is, kun je hem net zo goed even vastpakken. Probeer het volgende eens: leg je kind met zijn buik op je knie. Met de ene hand hou je hem stevig vast, terwijl je met de andere hand over zijn rugje streelt. Je kunt ook je baby met zijn buik op je arm leggen, zoals een aapje in een boom. Voordeel van deze houding is dat jij intussen heen en weer door de slaapkamer kunt wandelen en zo je kind tegelijkertijd wiegt.

Het bad in
Toegegeven, om een uur of 3 ’s ochtends heb je niet meteen zin om het babybadje te laten vollopen. Een beter idee is het geven van een bad net voor het slapengaan. Zo maakt het baden deel uit van het avondritueel van je kind. Dankzij het lauwe water ontspant je baby helemaal. Heb je er toch de moed voor (of ben je de wanhoop nabij/voorbij) dan kun je dit trucje ook bij nachtelijke darmkrampjes toepassen.

In de draagzak
Soms is het voldoende je kind af te leiden zodat hij de pijn minder voelt. Verandering van omgeving en frisse lucht kunnen wonderen verrichten. Indien je kind overdag last heeft van darmkrampen, kun je hem meenemen voor een wandeling. Je baby ligt dan dicht tegen je aan en voelt zo je aanwezigheid terwijl hij gewiegd wordt. ’s Nachts kun je eventueel met je kind in de draagzak in huis rondwandelen. Met een beetje geluk zit hij meteen in dromenland. Ten slotte: elk kind is uniek en zal dus anders reageren op de middeltjes die je toepast. Sommige kinderen worden rustig van een autoritje, terwijl anderen hun pijn meteen vergeten bij het horen van huishoudelijk ‘lawaai’ (stofzuiger, vaatwasser, wasmachine etc.).

Venkelthee
Ja, we weten het, dit lijkt weer op zo’n tip uit grootmoeders tijd. En toch lijkt venkelthee te helpen bij darmkrampen. Je kunt het als gedroogd kruid of in een theezakje kopen, maar ook als kant en klaar venkelwater bij de apotheek. De thee of het venkelwater kun je met de fles geven. Ook handig is het toedienen van dit middel via een fopspeen met reservoir. Je kind zuigt zelf het ‘geneesmiddel’ met kleine beetjes naar binnen en zo hoef jij zelf niet de hele tijd naast de wieg te staan. Uiteraard is het met venkelthee net als met vele andere producten, te veel is nooit goed. Overigens adviseert het voedingscentrum om baby’s geen venkelthee te geven.

Verder hebben wij van bezoekers de volgende tips ontvangen:

• Iberogast van Steigerwald. Dit is een homeopatisch middel dat oerticturen bevat van planten. Je voegt 2 druppels bij wat afgekookt water (afgekoeld) voor iedere fles en bij de laatste en nachtfles 3 druppels.
• ABC Dophilus van Solgar. Een wetenschappelijk verantwoord samengesteld mengsel van ‘vriendelijke’ darmbacteriën, speciaal voor zuigelingen, ter herstel en opbouw van de natuurlijke darmflora. Je voegt dagelijks een halve theelepel bij de zuigelingenmelk of lost deze op in afgekoeld water.
•Een ingezonden tip van jacqueline:
Allebei mijn kindjes hadden ontzettend last van buikkrampjes. ik deed een klein beetje rooibosthee in de fles en de krampjes gingen over. Een voordeel is dat het de drampjes niet echt “stil legt” zoals bijvoorbeeld venkelthee wel doet.

Trucjes uitproberen is dus de boodschap…
 

26 REACTIES

 1. Er bestaat wel een wondermiddeltje waar niet veel mensen vanaf weten. Wij werden er door iemand op gewezen en het werkt, het heet buikkrampmiddel voor baby’s en is voor zover ik weet alleen in Hsum te krijgen bij apotheek Rensing. Smeer het rond het naveltje en onder de voetzooltjes, het werkt en is de moeite waard om voor om te rijden!

 2. Wij hadden de flessen van Avent, maar die waren niet bevordelijk voor de krampjes. We hebben een fles van Difrax gehaald en in combinatie met Infacol ging het gelijk goed. Onze kleine heeft er geen last meer van. De flessen van Tommee Tippie schijnen ook goed te helpen tegen de krampjes

 3. [quote name=”Koen”]Er bestaat wel een wondermiddeltje waar niet veel mensen vanaf weten. Wij werden er door iemand op gewezen en het werkt, het heet buikkrampmiddel voor baby’s en is voor zover ik weet alleen in Hsum te krijgen bij apotheek Rensing. Smeer het rond het naveltje en onder de voetzooltjes, het werkt en is de moeite waard om voor om te rijden![/quote]

  Na aanleiding van jouw reactie, heb ik die apotheek gebeld. Ze kunnen het ook via de post verzenden 8) Het middel hielp zeer goed en kan het zeker aan iedereen aanraden!! 🙂

 4. [quote name=”Koen”]Er bestaat wel een wondermiddeltje waar niet veel mensen vanaf weten. Wij werden er door iemand op gewezen en het werkt, het heet buikkrampmiddel voor baby’s en is voor zover ik weet alleen in Hsum te krijgen bij apotheek Rensing. Smeer het rond het naveltje en onder de voetzooltjes, het werkt en is de moeite waard om voor om te rijden![/quote]

  Hallo koen kunt u mij ook vertellen hoe dat wondermiddeltje heet

 5. [quote name=”Joke”][quote name=”Koen”]Er bestaat wel een wondermiddeltje waar niet veel mensen vanaf weten. Wij werden er door iemand op gewezen en het werkt, het heet buikkrampmiddel voor baby’s en is voor zover ik weet alleen in Hsum te krijgen bij apotheek Rensing. Smeer het rond het naveltje en onder de voetzooltjes, het werkt en is de moeite waard om voor om te rijden![/quote]

  Hallo koen kunt u mij ook vertellen hoe dat wondermiddeltje heet[/quote]

  Ik heb het een tijdje geleden ook besteld. Volgens mij hebben ze niet echt een speciale naam voor dit middel. Als je baby buikkrampolie zegt, weten ze meteen wat je bedoelt.

 6. [quote name=”Willem”][quote name=”Koen”]Er bestaat wel een wondermiddeltje waar niet veel mensen vanaf weten. Wij werden er door iemand op gewezen en het werkt, het heet buikkrampmiddel voor baby’s en is voor zover ik weet alleen in Hsum te krijgen bij apotheek Rensing. Smeer het rond het naveltje en onder de voetzooltjes, het werkt en is de moeite waard om voor om te rijden![/quote]

  Na aanleiding van jouw reactie, heb ik die apotheek gebeld. Ze kunnen het ook via de post verzenden 8) Het middel hielp zeer goed en kan het zeker aan iedereen aanraden!! :-)[/quote]

  Heb dit ”wondermiddel” maar besteld, aangezien Infacol, cinababy en abc dophilus geen effect hadden. Ik hoop dat dit middel wel de krampjes wegneemt.

 7. [quote name=”Theet”]hallo,

  hoe kan ik aan dit middel komen..??
  ik ben radeloos ook alles al geprobeert….[/quote]

  Gewoon door een mail naar ze te sturen via hun website apotheekrensing.nl :-*

 8. Na meerdere producten te hebben gebruikt zonder resultaat, toch maar dit wondermiddeltje geprobeerd. Moet zeggen dat ik eerst wel sceptisch was, aangezien dit middel niet echt bekend is. Uiteindelijk heeft het zeer goed geholpen tegen de buikkrampjes en zou het dus zeker aanraden!

 9. [quote name=”Koen”]Er bestaat wel een wondermiddeltje waar niet veel mensen vanaf weten. Wij werden er door iemand op gewezen en het werkt, het heet buikkrampmiddel voor baby’s en is voor zover ik weet alleen in Hsum te krijgen bij apotheek Rensing. Smeer het rond het naveltje en onder de voetzooltjes, het werkt en is de moeite waard om voor om te rijden![/quote]

  hoe heet dat middeltje

  ik ben radeloos

 10. [quote name=”mireille”][quote name=”Koen”]Er bestaat wel een wondermiddeltje waar niet veel mensen vanaf weten. Wij werden er door iemand op gewezen en het werkt, het heet buikkrampmiddel voor baby’s en is voor zover ik weet alleen in Hsum te krijgen bij apotheek Rensing. Smeer het rond het naveltje en onder de voetzooltjes, het werkt en is de moeite waard om voor om te rijden![/quote]

  hoe heet dat middeltje

  ik ben radeloos[/quote]

  Volgens mij noemen ze het buikkrampolie of zoiets. Ik had dat gezegd en toen snapten ze meteen wat ik bedoelde.

 11. Heb het wondermiddel vorige week ook maar besteld aangezien niks anders heeft geholpen. Ik ben zeer tevreden met het resultaat, want hij heeft geen last meer van krampjes.

 12. Mijn dochtertje heeft ook veel last gehad van buikkrampjes. gebruik nu 8 weken Infacol (kun je halen bij de kruidvat) en weg zijn de krampjes en het huilen!

 13. Hier met beide kinderen goede resultaten met sab simplex druppels. Via Internet te bestellen. Het was ons wondermiddel. Het werkt beter als infacol, sterkere concentratie en in verhouding goedkoper. Geen ervaring met cinababy.. maar ook hier wel goede verhalen over gehoord. Hier ook kleine in draagdoek of s nachts in bad gehad. Het gehuil gaat door merg en been.

 14. Als je borstvoeding geef, wat is dan een goed middel tegen buikkrampjes? Infacol is dus alleen te gebruiken bij kunstvoeding per fles?

 15. Ik ben zeer tevreden over deze olie van apotheek rensing. Heb het ook voor familie en kennissen besteld. Zeer handig dat ze dit kunnen opsturen!

 16. Ik zie allemaal oude berichtjes over een wondermiddel van apotheek rensing. Heb ze maar opgebeld en ze hebben het nog steeds. Ik ben zeer blij met hun middeltje 😉

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.