Menstruatiecyclus [hoe werkt de temperatuurcurve?]

bloem op blote buik
Je menstruatiecyclus bestaat uit verschillende stadia. Wanneer je zwanger wilt worden is het handig om te weten hoe je cyclus in elkaar zit.

Lengte van de menstruatiecyclus

Een normale menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, van de eerste dag van je ongesteldheid tot aan je volgende ongesteldheid. De eerste 6-7 dagen van de cyclus kenmerken zich door bloedverlies (menstruatie), de baarmoeder stoot het overtollige slijmvlies af. De volgende 6-7 dagen herstelt het baarmoederslijmvlies zich weer en rijpt er een eicel in de eierstok. Veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden vindt er een eisprong plaats (ovulatie) en dan ben je dus vruchtbaar. De baarmoeder begint weer met de opbouw van dikker slijmvlies waar straks het bevruchte eitje kan innestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, dan stoot de baarmoeder na 14 dagen het dikke slijmvlies weer af en begint de cyclus opnieuw.

Het belang van de eisprong

Sommige vrouwen voelen het als ze een eisprong hebben, andere merken er niets van. Als je een langere of kortere cyclus hebt dan 28 dagen, is de eisprong toch altijd 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie.

Als je cyclus korter is dan 21 dagen, dan is de kans groot dat je geen eisprong hebt omdat een eitje minimaal 8 dagen nodig heeft om te rijpen in de eierstok. Heb je dus een heel korte cyclus en lukt het niet om zwanger te worden dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Zoals al eerder vermeld, ben je 14 dagen voor de verwachte menstruatiedatum vruchtbaar. Als je een onregelmatige cyclus hebt is het moeilijk te zeggen wanneer je vruchtbaar bent. Wanneer je een kinderwens hebt kan dit lastig zijn. Je kunt je vruchtbaarheid dan zelf controleren door een temperatuurcurve bij te houden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

koortsthermometer

Hoe houd je je temperatuurcurve bij?

Begin met het meten van je normale temperatuur op de eerste dag van je menstruatie, noem dit dag 1. Meet ’s morgens, als je nog in bed ligt, rectaal je temperatuur en schrijf deze op in een curve, vervolgens doe je dit iedere dag om ongeveer dezelfde tijd, op dezelfde manier en noteer dit dagelijks (dag 2, dag 3 enz). 12-24 uur na de eisprong vindt er (onder invloed van het hormoon progesteron) een temperatuurstijging plaats van 0,3 tot 0,5 graden Celsius.
De temperatuur blijft vervolgens zo hoog en daalt vlak voor de nieuwe menstruatie weer naar het niveau van dag 1.

Omdat de temperatuur pas stijgt na de eisprong, heeft het geen zin om op dat moment te gaan vrijen, een eitje is maar een paar uur vruchtbaar na ovulatie(eisprong) en je bent dan dus al te laat. Maar door een aantal maanden een temperatuurcurve bij te houden, krijg je wel inzicht wanneer je eisprong plaatsvindt en kun je de maand erop vrijen op het moment dat je denkt dat de eisprong er aan zit te komen.

Wanneer ben je het meest vruchtbaar?

Mannelijke zaadcellen leven gelukkig een aantal dagen. Dus als je kans ziet om te vrijen binnen 24-48 uur voor de eisprong dan is er een grotere kans op conceptie. Noteer op de temperatuurcurve ook wanneer jullie seks hebben gehad. Bewaar deze curve goed. Mocht het toch niet lukken om zwanger te worden, dan zal de arts je ook vragen om een temperatuurcurve bij te houden. In dat geval heb je hem al en geeft dat een voorsprong op verder onderzoek.

12 REACTIES

 1. Hallo,

  Toen ik 16 was, ben ik zwanger geraakt maar heb het weg laten halen(toen die tijd voor me vriend) ik wou het zelf graag houden maar heb het toen niet gedaan. Maar ik ben alleen bang dat ik niet meer zwanger kan raken 🙁 (ben nu 21) ik ben een tijd gestopt met de pil maar er gebeurde helaas niks. Weet iemand misschien hoe ik kan testen dat ik misschien wel of niet meer vruchtbaar ben?

  liefs, Kirsten

 2. Je kunt temperaturen, ovulatietesten en anders gyno gaan. Moest ik ook wegens pcos: met pIllen raakte ik binnen 3 maanden zwanger. Heb nu een gezond mannetje van half jaar oud 😉

 3. Dat de eisprong ALTIJD 14 dagen voor de menstruatie is, klopt niet hoor. Die 14 dagen is een gemiddelde en dat hoeft dus niet bij iedereen zo te zijn. Bij mij zit er tussen mn eisprong en menstruatie 9 a 10 dagen……..

 4. [quote name=”Lolo”]Je kunt temperaturen, ovulatietesten en anders gyno gaan. Moest ik ook wegens pcos: met pIllen raakte ik binnen 3 maanden zwanger. Heb nu een gezond mannetje van half jaar oud ;)[/quote]

  Wat voor pillen heb je gehad en voor wat? Graag jou reactie

 5. mijn cyclus duurt maar 17 dagen,..vorige maand was t 23 dagen,..ik begrijp er niks van…op deze manier kan ik mijn eisprong niet uitrekenen.

 6. Ik voel mn eisprong 7 dagen voor mn menstruatie. Ik heb gelezen dat je dan moeilijk(er) zwanger kunt raken. Iemand ervaring mee?

  Xx

 7. ik was ongesteld was bijna klaar het was minder en op de 5e dag van me menstrueren heb ik gemeenschapelijk gehad kan het iets kwaad dat ik gemeenschapelijk heb gehad terwijl er was nog maar een beetje beetje bruinachtig

 8. Hallo, ik ben 7 dagen te laat ongesteld en vandaag kijk ik dat in een dikke witte slijm heeft gekregen en ik weet niet wat het is en ik will the weten

 9. Kan het zijj dat cyclus langer duurt dan 28 dagen ?,
  Ik moest vrijdag onsgesteld worden en dat is niet gebeurt. Graag reactie 🙁

 10. Hi dames,

  Ik was 15 sept ongesteld geworden (ben het altijd 3 dagen)
  Nu zou mijn eisprong dus uit moeten komen op 30 sept.
  Ik ben begonnen met ovulatietesten op de 22e (8 dagen na mijn 1e dag) nu was het streepje in mijn ogen licht maar nu ik alle testen naast elkaar heb gelegd blijk dus dat het streepje op 22-09 het donkerste was!!! 😥 Is het mogelijk dat je eisprong al op dag 8 plaats vind?

 11. Even een vraagje wie kan mij helpen met cyclus uitrekenen. Ik ben om de 3 weken ongesteld. De 15e stopt mijn ongesteldheid. Wanneer is mij eisprong.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.