Aankomen tijdens zwangerschap

Voordat je zwanger bent kan je natuurlijk alles doen wat je wil, omdat je die vrijheid hebt. Zo kan je joggen, fitnessen en allerlei andere sporten om ervoor te zorgen dat je niet zal aankomen, maar juist een prachtig lichaam krijgt. Tijdens je zwangerschap zal je echter aankomen, dat kan je niet voorkomen. Wel kun je het gemiddeld aantal kilo’s dat je aankomt beperken. Je wilt tenslotte zo min mogelijk of zo weinig mogelijk aankomen tijdens je zwangerschap, want anders heb je straks moeite met het afvallen. Maar hoe zou je dat kunnen beperken? Waarom kom je zoveel aan tijdens je zwangerschap? Als je aankomt, hoe kan je dan gezond aankomen tijdens je zwangerschap? Lees het allemaal hieronder!

Hoeveel mag je aankomen tijdens je zwangerschap?

Een van de meest gestelde vragen is toch het volgende:

“Wat mag je bijkomen tijdens je zwangerschap?”

Tijdens je zwangerschap zal je ongeveer 12 kilo aankomen en dat is ook het aantal kilo’s dat je moet aanhouden. Dat is ook het meest gezonde om aan te houden. Er zijn echter vrouwen die te snel aankomen tijdens de zwangerschap. Het is aangeraden om dan ook op de voeding te letten en extra te bewegen tijdens je zwangerschap als dit het geval is. Wanneer je meer dan 12 kilo aankomt dan zullen deze kilo’s er na de zwangerschap af moeten. Maar hoeveel moet je aankomen tijdens je zwangerschap? Het streefgewicht is dan ook 12 kilo. Wanneer je de 12 kilo niet haalt is dit natuurlijk geen ramp, dat betekent alleen maar dat je gezond leeft. Wel moet je er op letten dat je niet minder dan 10 kilo aankomt.

Als je niet genoeg aankomt tijdens je zwangerschap dan is dat niet direct een ramp, maar dat betekent dat je wat gezonder leeft dan anderen. Wel moet je erop letten dat je niet te weinig aankomt. Wanneer je merkt dat het aankomen langzaam gaat is het belangrijk om dit te bespreken met je specialist.

Ik wil aankomen tijdens mijn zwangerschap

Er zijn ook vrouwen die juist graag willen aankomen tijdens de zwangerschap en er zijn natuurlijk vrouwen die niet willen aankomen tijdens de zwangerschap. De vraag die dan gesteld wordt is als volgt:

“Hoe snel aankomen tijdens zwangerschap?”

Wij willen als advies meegeven dat je niet moet letten of je 12 kilo bent aangekomen of 20 kilo, maar dat je gaat letten op wat je eet en hoe je leeft. Dat is namelijk veel belangrijker dan cijfers. Natuurlijk moet je wel rekening houden met het gemiddelde, maar dat komt vanzelf als je gewoon voldoende eet en gezond leeft. Er zijn ook vrouwen die ineens veel aankomen tijdens de zwangerschap. Vaak komt dat door een ongezonde leefstijl. Hieronder staat een checklist waar je op moet letten.

  • Eet je gezond? Dat wil zeggen, varieer je genoeg met groenten, fruit en zuivel?
  • Houd je een structuur aan waarbij je regelmatig wat eet en drinkt?
  • Slaap je voldoende?
  • Beweeg je voldoende?
  • Lukt het om niet te veel ongezond te eten? (chips, koek, snoep)

Wanneer je bij overgewicht niet te veel wilt aankomen is het belangrijk om dus gezond te leven en genoeg te bewegen tijdens je zwangerschap. Daarbij kan je een schema of tabel aanhouden wanneer je eet, wat je eet en wanneer je gaat bewegen. In de eerste weken van je zwangerschap zal je aankomen, daar kan je niets aan doen. Tijdens je zwangerschap kan je dit echter beperken door te letten op je leefstijl.

Reageer op artikel:
Aankomen tijdens zwangerschap
Sluiten