Op je buik slapen tijdens zwangerschap

Er zijn veel vrouwen die het fijn vinden om op de buik te slapen en die dat altijd hebben aangeleerd. Wanneer je niet zwanger bent dan kan dat natuurlijk met gemak. Maar hoe zit het als je nu eenmaal zwanger bent? Kan je nog wel op je buik slapen tijdens je zwangerschap wanneer je al een buikje hebt? Wat als je nog geen buikje hebt, kan het dan wel? Kan het kwaad om op je buik te slapen tijdens je zwangerschap? Je leest alles over je buik slapen tijdens je zwangerschap hieronder.

Mag het of mag het niet?

De eerste vraag die je vast hebt is of het wel of niet mag. Ten eerste moeten we eerst bekijken wanneer het wel mogelijk zou zijn en wanneer niet. Wanneer je nog geen buikje hebt is het natuurlijk makkelijk om op je buik te slapen. Je hebt dan namelijk geen last van een dikke buik die in de weg zit. Er zijn dan ook voor zover bekend geen bezwaren van op je buik slapen. Wanneer je echter een buikje krijgt is het niet aan te raden om lang op je buik te slapen. Het moment waarop je buik in de weg gaat zitten verschilt per vrouw. Sommige stoppen al in de eerste weken van hun zwangerschap met het slapen op de buik, terwijl andere pas later (bijvoorbeeld met 16 weken zwanger) problemen krijgen.

Zelf zal je ook al snel merken dat op je buik slapen geen fijn gevoel geeft. Je hebt namelijk het gevoel alsof je op een ballon slaapt. De baby is wel beschermd tegen het op je buik slapen, maar het is niet aangeraden om dit te doen. Je kan het beste dit soort zaken vermijden. In het begin zal dit lastig zijn, maar het is slechts een kwestie van wennen.

Kan het kwaad?

Het is nog niet gebleken of het kwaad kan om op je buik te slapen. Want nog niet is gebleken kan natuurlijk altijd nog blijken. Wij van Ikenmama raden je dan ook niet aan om al te lang op je buik te gaan slapen, vooral niet als je al een zwangerschapsbuik hebt. Het is verstandig om af te wisselen door het ene moment op de zijkant te liggen en het andere moment op je rug. Het is sowieso verstandig om ervoor te zorgen dat je buikje ten alle tijden wordt beschermd. Met 29 weken zwangerschap nog steeds op je buik slapen lijkt niet verstandig (en ook heel onhandig, trouwens;)).

Wanneer je toch heel graag op je buik wilt slapen tijdens je zwangerschap is het verstandig om dit in overleg te doen met je huisarts of met je verloskundige. Deze kunnen meer informatie geven over de positieve en negatieve kanten van op je buik slapen.

Reageer op artikel:
Op je buik slapen tijdens zwangerschap
Sluiten