Benauwdheid tijdens zwangerschap [3 oorzaken & behandeling]

Benauwdheid tijdens zwangerschap? Ik heb het eerlijk gezegd nooit gehad, maar ik hoor van anderen dat het echt een naar gevoel is. Wanneer je niet zwanger bent kan je ook last krijgen van benauwdheid en dat is al een naar gevoel. Maar wanneer je zwanger bent is dat gevoel vaak nog sterker. Daarbij komt dan nog een extra angst. Het gaat dan namelijk niet alleen om jezelf, maar ook om je baby. Je krijgt al snel het gevoel dat er iets mis is. Wees gerust, vaak is er niets aan de hand. Benauwdheid komt bij elke vrouw voor tijdens de zwangerschap. Je hebt dan niet alleen last van een drukkend gevoel en het gevoel dat je geen lucht krijgt, maar je hebt dan ook een angstig gevoel dat er iets mis is.

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam en dat is ook logisch. Niet alleen moet je lichaam ruimte maken voor je baby, maar er moeten ook dingen veranderen zodat je baby het in je buik kan overleven. Dankzij al deze veranderingen kan je te maken krijgen met verschillende kwaaltjes. Een van die kwaaltjes is benauwdheid bij zwangerschap. Maar wat kan je er tegen doen? Hoe komt dit eigenlijk en wanneer is het ernstig? Lees het allemaal hieronder!

Benauwdheid en zwanger

Er is sprake van benauwdheid wanneer je het gevoel hebt dat je te weinig lucht krijgt. Deze benauwdheid heeft tijdens de zwangerschap meestal een andere oorzaak dan wanneer je niet zwanger bent.

Oorzaak benauwdheid zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zal je baarmoeder groeien om plaats te maken voor de baby. Je baby bevindt zich namelijk in die baarmoeder en kan alleen groeien als de baarmoeder groter is dan de baby zelf. De baarmoeder heeft ruimte nodig in je lichaam. Deze baarmoeder zal op een gegeven moment zo groot worden dat het tegen alle andere organen zal drukken, waardoor je dus kwaaltjes krijgt. Zo zal de baarmoeder tegen je longen drukken, waardoor de longen minder ruimte krijgen. Ze worden langzaam wat omhoog gedrukt en dat is dus de reden dat je last krijgt van benauwdheid bij je zwangerschap. Dat kan al beginnen vanaf dat je een week of 7 zwanger bent, maar vaker begint het pas als je buik echt gaat groeien (vanaf een week of 15). Vanaf zo’n 36 weken begint je kleine echt in de weg te zitten en kan de benauwdheid verder toenemen. Daarnaast kan het weer ook van invloed zijn. Wanneer het warm is of er geen ventilatie is in de kamer waar je zit, dan zal je ook al sneller het gevoel krijgen dat je het benauwd hebt. Vooral als je zwanger hebt is het belangrijk om hier goed op te letten.

Benauwdheid symptomen tijdens de zwangerschap

Hierboven heb je kunnen lezen dat het benauwd hebben eigenlijk het gevoel is dat je te weinig lucht krijgt. Dat zijn niet de enige symptomen van benauwdheid. Hieronder staat een lijst van andere symptomen:

  • Je kan last krijgen van een moeizame ademhaling
  • Verder kan je een piepend geluid horen bij het ademen
  • Daarnaast kan je een immense druk op de borst hebben of hartkloppingen voelen.
Benauwdheid tijdens zwangerschap

Wat kan je doen tegen benauwdheid tijdens zwangerschap?

Wanneer je het benauwd hebt bij je zwangerschap dan krijg je al snel een angstig gevoel, maar dat is in de meeste gevallen nergens voor nodig. Hierboven heb je kunnen lezen dat je baby ruimte in beslag gaat nemen waardoor je longen omhoog gedrukt zullen worden. Je krijgt hier dan een benauwd gevoel door. Dit is eigenlijk niet te voorkomen en komt voor bij elke zwangere vrouw. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je echt het gevoel hebt dat je geen lucht meer krijgt. Dan raden we je vooral aan om direct contact op te nemen met je huisarts, met het ziekenhuis of met je verloskundige.

Zwanger en benauwd door verkoudheid?

Een verkoudheid is altijd al een vervelend kwaaltje en als je zwanger bent heb je er vaak nog meer last van. Je neus zit dicht en ondertussen drukt je baarmoeder tegen je longen: benauwdheid gegarandeerd. Een neusspray kan uitkomst bieden, maar lees wel altijd even de bijsluiter. Niet alle medicijnen mogen tijdens een zwangerschap zomaar gebruikt worden.

Zwanger en benauwd in bed

Die groeiende buik maakt slapen steeds lastiger. Helaas kan ook de benauwdheid toenemen als je gaat liggen. De longen komen dan namelijk nog verder in de verdrukking. Probeer die extra druk te voorkomen door te zorgen dat je hoofd wat hoger ligt. Gebruik bijvoorbeeld een paar kussens om wat meer rechtop in bed te zitten. Dit zal de benauwdheid verminderen, al kan het inslapen er ook door bemoeilijkt worden. Niet iedereen slaapt namelijk even makkelijk op de rug.

Bij benauwdheid naar de dokter?

Het benauwd hebben tijdens de zwangerschap is heel normaal en is eigenlijk bijna niet te voorkomen. Er zijn echter situaties waarbij de benauwdheid niet meer te houden is. Als je het gevoel hebt dat de benauwdheid te erg is en dat het gevaarlijk kan zijn voor jou of je baby, dan dien je direct contact op te nemen met de eerste hulp. Indien nodig kunnen er dan direct maatregelen getroffen worden. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te blijven luisteren.

Reageer op artikel:
Benauwdheid tijdens zwangerschap [3 oorzaken & behandeling]
Sluiten