Benauwd tijdens mijn zwangerschap

Benauwdheid zwangerHet irriteert me en ik krijg er een benauwd gevoel van. Je denkt vast dat ik het over mijn man heb, maar daar ben ik inmiddels aan gewend. Nee, mijn zwangerschap. Dat irriteert en benauwd me. Vooral dat laatste. Een benauwd en kortademig gevoel. Ik kan nog geen trap oplopen of ik sta al te hijgen als een paard. Oké, toegeven: mijn conditie was voordat ik zwanger raakte al om te janken, maar ik maak graag misbruik van mijn zwangerschap en voer dit dan ook altijd als reden aan.

Lichamelijke inspanningen

Maar goed, om even terug te komen op de benauwdheid die ik iedere dag weer voel. Ik heb het vooral als ik lichamelijke inspanningen doe. En dan bedoel ik geen inspanningen tussen de lakens, nee eerder mét de lakens. Het bed verschonen of zo. Niet alleen zit mijn buik in de weg, ik merk ook gewoon dat mijn longen samengeperst worden. Het is alsof ze kleiner zijn geworden waardoor ik minder zuurstof binnen krijg.

‘s nachts wordt ik happend naar adem wakker

Ik lijk wel een vis op het droge maar het is echt waar: soms wordt ik ‘ nachts happend naar adem en in paniek wakker. Mijn man vroeg me eens of ik voor Nemo aan het oefenen was. Je weet wel, van finding Nemo. Ik vond het niet grappig. Hij blijkbaar wel. Dus toen hij sliep heb ik met watervaste stift een snor onder zijn neus getekend. De volgende ochtend hoorde ik hem vloeken. Oh ja, die snor! Hij had ook nog een belangrijke bespreking op zijn werk. Hij vond het niet grappig. Ik blijkbaar wel. Ons gevoel voor humor ligt soms wat ver uit elkaar. Ook daar krijg ik het wel eens benauwd van.

Verstoorde hormoonhuishouding

Het internet is mijn vriend dus ik besloot op te zoeken waarom ik mij zo benauwd voel. Mijn man dacht dat ik overdreef maar kom op, ik ben een vrouw! En die overdrijven nooit! Op het internet zag ik staan dat je longen inderdaad omhoog worden gedrukt door de baby. Fijn, en bedankt! Waarom kan je niet zwanger op je rug zijn? Ik bedoel: een kameel heeft toch ook geen last van die bult op zijn rug? Trouwens, er was nog iets waardoor je een benauwd gevoel kan krijgen. En dat heeft weer met hormonen te maken. Je weet wel, dat zijn van die stofjes die ervoor zorgen dat we willen slapen, eten of zelfs zwanger willen worden. Maar door de hormonen kunnen je hersenen een verkeerde boodschap doorkrijgen. Dat er zuurstoftekort is. Je gaat dus extra ademhalen terwijl dit niet nodig is.

Dat laatste begrijp ik heel goed, want mijn hersenen krijgen continue verkeerde boodschappen door. Dat ik moet eten. Vooral chocolade, Engelse drop en paprikachips. Het liefst nog tegelijkertijd. Dus zeg nooit meer dat ik een vreetmonster ben of te dik ben. Want ik kan er echt niks aan doen. Mijn hersenen dwingen mij hiertoe. En als ik niet snel eet, krijg ik het benauwd. Kijk, weer een excuses. Want wie niet sterk is, moet eh….veel eten.

Reageer op artikel:
Benauwd tijdens mijn zwangerschap
Sluiten