Alles wat je wilt weten over HypnoBirthing
Bevallen doet pijn, maar als je goed weet te ontspannen is deze pijn makkelijker te hanteren. Met behulp van HypnoBirthing leer je zelfhypnose technieken om angst en pijn tijdens de bevalling tegen te gaan.
Angst voor de bevalling
Het krijgen van een baby is een van de mooiste cadeaus van het leven. Het is toch een wonder dat er vanuit slechts een eicel en zaadcel een kindje ontstaat in je buik? Helaas is de gedachte aan dat wonder voor veel vrouwen niet de belangrijkste gedachte tijdens de bevalling. In hun gedachten zit vooral veel angst en pijn en ze zijn druk met het gevecht tegen die angst en pijn. Heb je pijn? Dan geven artsen je al snel medicijnen of pijnbestrijdingsmiddelen om die klachten weg te nemen. Beval je liever op geheel natuurlijke wijze? Weet dan dat je de pijn tijdens de bevalling niet hoeft te bestrijden met medicatie.
Natuurlijke pijnbestrijding
Pijn tijdens de bevalling kun je op een natuurlijke manier bestrijden, via HypnoBirthing. Deze therapie is ontwikkeld door Marie Mongan, een vooraanstaande hypnotherapeut. In haar visie zijn zowel het lichaam van de moeder als het lichaam van het kind gemaakt om de bevalling te doorstaan. De lichamen werken samen in harmonie. Door een diepe ademhaling, visualisaties, aanmoediging van hun partner, en manieren om de bevalling comfortabeler te maken, kunnen moeders hun brein trainen om op pijn of angst te reageren met een diepe ontspanning. Moeders die HypnoBirthing toepassen, merken vaak dat ze geen pijn voelen. In plaats van pijn ontwaren ze een drukkend gevoel, dat wel omschreven wordt als ‘golven’. In plaats van pijnlijke weeën voelen ze druk in pieken. Hun geest weerstaat de pijn. Klinkt dit zweverig? Bekijk dan eens onderstaande video. Een mooi voorbeeld van wat HypnoBirthing kan doen!
Hoe HypnoBirthing werkt
De HypnoBirthing methode is gebaseerd op het werk van Grantly Dick-Read, een Engelse arts die al in 1944 een boek schreef over bevallen zonder angst. Volgens deze arts helpt het gebruik van hypnose het door hem benoemde ‘angst-stress-pijn syndroom’ tegen te gaan. Dit syndroom zou ervoor zorgen dat bloed wegstroomt naar onbelangrijke organen, terwijl dat bloed juist moet stromen naar de plek waar de bevalling plaatsvindt. Het idee van dokter Dick-Read was dat ontspanning door hypnose dat wegstromen zou kunnen voorkomen. Dokter Mongan zegt dat met behulp van hypnose, een vrouw haar lichaam in een staat van diepe ontspanning kan brengen, waardoor de spieren tijdens de bevalling kunnen werken zoals dat bedoeld is. De hypnose voelt als een soort dagdromen, of zoals het gevoel dat je krijgt wanneer je helemaal wegdroomt in een goede film of een mooi boek. Mensen die de techniek hebben geprobeerd geven aan gevoelens van ontspanning, kalmte te ervaren. Daarnaast hebben ze het idee dat ze alles onder controle hebben.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De techniek achter HypnoBirthing
Het proces van HypnoBirthing is gebaseerd op de kracht van de suggestie. Wanneer je bevalt gebruik je positieve affirmaties en visualisaties om je lichaam te ontspannen, je gedachten de juiste richting te geven en je adem onder controle te houden. Dit kun je zelf doen, door middel van zelfhypnose, of je kunt je laten ondersteunen door een hypnotherapeut. Je kunt er voor kiezen om een cursus te volgen bij een gecertificeerde hypnotherapeut. Tijdens de bevalling kun je ook een geluidsopname met ingesproken affirmaties afspelen, die je kunnen helpen om in een soort rustige zelfhypnose te raken. Een alternatief is het gebruik van visualisaties – denk bijvoorbeeld aan een bloem die de blaadjes opent – om je zo in te beelden wat er met je gebeurt en ontspanning te vinden. Of de hypnotherapeut aanwezig is bij je bevalling is iets wat je zelf kunt beslissen. Misschien leer je tijdens een cursus zoveel over zelfhypnose, dat je ervan overtuigd bent dat je de bevalling in je eentje aan kan. Er zijn ook vrouwen die pas echt rustig kunnen worden wanneer ze weten dat de therapeut in de buurt is. Voor de ene vrouw is de zelfhypnose ook makkelijker te bereiken dan voor anderen. Kost het je moeite? Dan kan het de moeite waard zijn om de therapeut bij je bevalling aanwezig te laten zijn.
De voordelen van HypnoBirthing
Een belangrijk voordeel van HypnoBirthing is dat het je in staat stelt om pijn te onderdrukken zonder medicatie. Je hoeft dus niet bang te zijn voor eventuele bijwerkingen voor jezelf of voor je baby. Tijdens de bevalling biedt de hypnose een gevoel van veiligheid, ontspanning en opluchting. Bijkomend voordeel is dat het de kans op stress sterk verlaagd. Een laag stressniveau komt de bevalling ten goede, omdat het stresshormoon cortisol de bevallingshormonen tegen kan werken. Hoe minder cortisol in je lijf, hoe beter dus! Ook prettig van HypnoBirhting: je bent ontspannen, maar wel alert en wakker. Je maakt de bevalling dus heel bewust mee. Daarnaast lijkt HypnoBirthing ook een positief effect op je pasgeboren kindje te hebben. Er zijn signalen dat HypnoBirthing baby’s rustiger en tevredener zijn dan andere baby’s. Een stressvolle bevalling kan niet alleen de moeder, maar ook het kind uit balans brengen.
Mythes over HypnoBirthing
Er zijn mensen die HypnoBirthing maar een eng fenomeen vinden. Hun gedacht is dat de hypnose een soort van hersenspoeling is. Dit is bij HypnoBirthing echter totaal niet het geval. Het enige wat er gebeurt is dat je door middel van je eigen gedachten angst en pijn onder controle leert te houden. Daar komt verder geen abracadabra aan te pas. Ook het idee dat je door hypnose in een soort slaaptoestand terecht komt klopt niet. Door middel van HypnoBirthing raak je juist meer alert, maar toch ontspannen. De hypnose heeft verder ook geen invloed op je doen en laten.
Geïnteresseerd in HypnoBirthing?
In steeds meer plaatsen worden cursussen HypnoBirthing gegeven. Informeer er eens naar bij je verloskundige of gynaecoloog. Ook online kun je veel informatie terugvinden. Je kunt zelfs online cursussen volgen! Tijdens de cursus leer je onder meer ademhalingstechnieken, krijg je ontspanningsoefeningen en leer je hoe je positieve affirmaties (gedachten) kunt oproepen. Zo ben je goed voorbereid op je bevalling en beleef je de bevalling hopelijk als een positief moment, waarop je je kindje eindelijk in levende lijve kan ontmoeten!