14 weetjes over de baby in je buik

Wat gebeurt er toch ontzettend veel in de periode waarin je kleintje groeit in je buik. Van eicel tot mensje: het blijft bijzonder. Ook bijzonder zijn deze 14 weetjes over de baby in je buik. Kende jij ze al allemaal?

1. Meer botten dan een volwassene

Opvallend: tijdens de groei in de buik ontwikkelen er in het lichaam van je baby maar liefst 300 botten. Het gekke is dat een skelet van een volwassene slechts 206 botten bevat. Tijdens de eerste levensjaren van je kindje groeien sommige botten nog aan elkaar, waardoor het totale aantal botten afneemt. Dat een peuter relatief flexibel is, komt mede doordat al die botten nog niet aan elkaar gegroeid zijn en doordat het skelet dan nog uit relatief veel kraakbeen bestaat. Gelukkig maar, want met al dat vallen en opstaan is een flexibel skelet wel zo makkelijk!

2. Je ongeboren kindje kan de hik hebben

Je kindje oefent al in de buik met het controleren van de mondspieren. Dat is handig, want na de geboorte moet je kindje weten hoe het kan drinken of gapen. De juiste bewegingen zijn dan al goed geoefend. Ook oefent je kindje de ademhaling al in de baarmoeder. Omdat daar geen lucht zit, maar vruchtwater, kan je kindje tijdens dat oefenen vruchtwater inslikken. Dat is niet erg. Je kindje kan zich zelfs verslikken, met de hik tot gevolg. Ook dit is gelukkig niet erg, de hik trekt vanzelf weer weg. Ondertussen kun je vaak wel voelen dat je kindje de hik heeft. Met een beetje geluk zie je zelfs je hele buik meebewegen op de maat van de hik ?

3. Je baby kan in de buik al ruiken

Ook wel een gek idee: vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap is het reukvermogen van je baby goed ontwikkeld. Dit betekent dat je kind alle geurtjes die jij ruikt zelf ook kan ruiken. Het is een goede manier om aan de invloed van de omgeving te wennen.

4. Een eigen vingerafdruk

Aan een vingerafdruk kan je iemand herkennen. Het is niet voor niets dat sommige landen voor hun paspoort een vingerafdruk afnemen. Extra bijzonder: al vanaf 13 weken zwangerschap heeft je kleine een eigen, herkenbare vingerafdruk. Het is toch eigenlijk onvoorstelbaar dat zo’n kleine wezentje dan al zulke eigen kenmerken heeft?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby gaapt

5. Af na 10 weken

Hoewel je baby dan nog niet levensvatbaar is, zijn na 10 weken alle grote organen al af. Dat betekent dat je kindje al een hart heeft, maar ook nieren, hersenen, longen en darmen. En dat past allemaal in een wezentje met de grootte van een kers en het gewicht van een dropje!

6. Grote ogen

Als je baby wordt geboren is hij of zij gemiddeld zo’n 50 centimeter lang. In de eerste circa 16 jaar van z’n leven zal hij nog flink groeien en uiteindelijk ruim drie keer zo lang worden. Opvallend: de ogen van je kind hebben bij de geboorte al bijna het uiteindelijke formaat. Ze hebben al driekwart van de uiteindelijke grootte.

7. Je kindje voelt jou

Vaak voel je je kindje pas bewegen vanaf een week of 16 zwangerschap. Het grappige is dat jouw kindje jou al veel eerder kan voelen. Druk je voorzichtig op je buik? Dan zal je kind dit vanaf ongeveer 10 weken zwangerschap al kunnen voelen en hierop reageren.

8. Bewegen is belangrijk!

Misschien wordt je af en toe gek van al die beweging in je buik. Vooral op de momenten dat jij rustig zit of ligt, wordt je kindje vreselijk actief. Dat kan het lastig maken om lekker te slapen. Maar mopper niet, want al die beweging is goed voor je kindje. De mate van beweging in de buik heeft namelijk ook invloed op de motorische ontwikkeling buiten de buik.

9. Je kindje leert eten in je buik

Ben je zwanger? Dan is het slim om zo gevarieerd mogelijk te eten. Je kindje krijgt al die verschillende smaken namelijk mee via het vruchtwater. Uit onderzoek blijkt dat het goed is dat kinderen na de geboorte een voorkeur hebben voor smaken die ze vanuit de buik al kennen. De moeite waard om het te proberen, want het is best prettig om een kind te hebben dat alles lust!

10. Je kindje plast in het vruchtwater

Ja, het klinkt wat vies, maar vanaf maand 4 van de zwangerschap kan je kindje plassen. Dat doet het dan ook, want het krijgt heel wat vruchtwater binnen. Omdat de nieren vanaf 4 maanden volledig werken, kan je kindje het vanaf dat moment weer uitplassen. Tot dat moment maakte je eigen lichaam het vruchtwater aan, maar vanaf nu kan je kindje het helemaal alleen af!

11. De eerste poepluier is al klaar!

Ook wel gek: al vanaf week 21 van je zwangerschap maakt je kindje ontlasting aan. Deze ontlasting komt er meestal pas na de geboorte uit, maar het kan voorkomen dat je kindje aan het eind van de zwangerschap al poept. Het vruchtwater wordt dan vies en het is daarom belangrijk dat je baby snel geboren wordt. De eerste poep van je kindje is trouwens zwart en plakkerig. Het wordt meconium genoemd.

12. Je baby laat de tanden zien!

Hoewel de meeste baby’s tandenloos ter wereld komen, heeft 1 op de 2000 al een of meer tandjes bij de geboorte. Vaak wordt je kindje dan extra onderzocht. Vroege tandjes kunnen namelijk ook signalen zijn van bepaalde aandoeningen. Gelukkig kan het ook zijn dat er niets ernstigs aan de hand is. Dan is je kindje er gewoon vroeg bij!

13. Oefenen met huilen

Ook iets wat al in de baarmoeder geoefend wordt: huilen. Uit 4D-scans blijkt dat kindjes al in de buik grimassen trekken die lijken op huilen. Je kindje produceert dan nog geen geluid (gelukkig maar ?), maar oefent al wel. Overigens is het huilen dan nog geen signaal van bijvoorbeeld honger, pijn of verdriet. Het is een oefening, niets meer en niets minder.

14. Ik ken jullie al!

Merk je na de geboorte van je kind dat hij of zij rustig wordt als je tegen hem praat? Geen wonder, want je kindje herkent je stem al vanuit de buik. Je kunt in de buik al contact maken via je stem, door bijvoorbeeld liedjes voor je baby te zingen. Je zal merken dat je baby die liedjes na de geboorte herkent. Dit werkt overigens ook bij de stemmen van je partner, broertjes en zusjes en andere mensen die veel in je omgeving zijn. Iedereen zingen dus! ?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
14 weetjes over de baby in je buik
Sluiten