6 belangrijke weetjes over bloedneuzen bij je kind

Opvallend: kinderen hebben vaker een bloedneus dan volwassenen. De kans is groot dat jouw kind er ook last van heeft. Soms, of juist regelmatig. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Het is handig om hier iets meer over te weten, zodat je als het nodig is op tijd actie kunt ondernemen.

1. Dit is waarom kinderen vaker een bloedneus hebben

Misschien denk je dat kinderen vaker een bloedneus hebben, omdat ze nu eenmaal vaker vallen en stoten dan volwassenen. Toch is dat niet de belangrijkste reden. Die is namelijk eigenlijk veel simpeler: kinderen hebben een kleinere neus dan volwassenen. De bloedvaten in de neus zijn hierdoor ook dunner dan die bij volwassenen. En dus raken ze sneller beschadigd. Dat beschadigen kan heel snel gaan. Bijvoorbeeld door de neus te stoten, maar ook doordat je kind zich heel boos maakt, of wanneer je kind heel hard perst tijdens het poepen. Die druk zorgt ervoor dat een adertje knapt, met een bloedneus tot gevolg. Overigens kan een bloedneus ook veroorzaakt worden doordat er iets in de neus zit wat daar niet hoort. Denk bijvoorbeeld aan een kraaltje of knikkertje. Wanneer je peuter om onverklaarbare redenen een bloedneus krijgt, is het handig om even te checken of er geen voorwerpen in de neus zitten.

2. Zo stop je een acute bloedneus het beste

Een acute bloedneus kan schrikken zijn. Voor je kind, maar ook voor jezelf. De neus kan heftig bloeden en het kan lijken alsof er ontzettend veel bloed uitstroomt. Het is belangrijk om hier als ouder zo rustig mogelijk op te reageren. Zo kun je je kind hopelijk een beetje geruststellen. Stress zal er namelijk voor zorgen dat het bloeden lastiger gestopt kan worden. Voer daarnaast de volgende handelingen uit:

1. Sluit de neus eerst goed. Hierbij kan (veel) bloed meekomen, schrik hier niet van;
2. Knijp de neus goed dicht, net onder het neusbot, zo’n 10 minuten lang;
3. Controleer na 10 minuten of het bloeden gestopt is. Zo niet; knijp de neus langer dicht. Gebruik eventueel een speciale gel voor de neus (geltube van bijvoorbeeld HeltiQ). Ook een koud compres op de neus kan helpen bij het laten stollen van het bloed.

Belangrijk: in het verleden werd wel geadviseerd om het hoofd van je kind achterover te houden, of je kind op de rug te laten liggen. Nu wordt afgeraden om dit te doen, zeker bij baby’s en peuters. Het bloed stroomt dan namelijk vanuit de neus de keel in, met misselijkheid of zelfs braken tot gevolg. Nog een punt van aandacht: wanneer de bloeding is ontstaan door een klap of stoot, kun je het snuiten van de neus het beste overslaan.

3. Naar de huisarts voor een bloedneus

In principe hoef je met je kind niet naar de huisarts, wanneer er sprake is van een bloedneus, zelfs niet als dit vaker voorkomt. Hier zijn wel een paar uitzonderingen op:
• Wanneer je kind echt regelmatig, zonder aanwijsbare oorzaak, een bloedneus heeft. Heel soms is er namelijk een achterliggend probleem, zoals een stollingsprobleem in het bloed. In combinatie met onverklaarbare blauwe plekken kunnen regelmatige bloedneuzen ook een symptoom zijn van acute leukemie. Gelukkig is hier in de meeste gevallen geen sprake van. Wanneer je je hier zorgen over maakt, is het natuurlijk altijd mogelijk om de huisarts hierover te bellen;
• Heeft je kind een hevige bloedneus, die na heel lang dichtknijpen en eventueel het gebruik van een geltube nog niet te stelpen is? Bel dan de huisarts. Ook in dit geval kan er sprake zijn van een stollingsprobleem.

4. Oorzaak van bloedneus ’s nachts

Het kan schrikken zijn, wanneer je kindje middenin de nacht opeens naast je staat met een fikse bloedneus. Toch komen ook die nachtelijke bloedneuzen bij kinderen best veel voor. De oorzaak hiervan kan divers zijn. Warmte kan een rol spelen. Misschien is het te warm op de slaapkamer? Flinke warmte maar ook flinke kou kunnen ervoor zorgen dat de bloedvaatjes sneller kapot springen. Over het algemeen wordt een temperatuur tussen de 18 en 20 graden als ideaal gezien voor in de slaapkamer. Ook goede ventilatie is daarbij van belang.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

jongen met zakdoek

5. Hooikoorts kan oorzaak bloedneus zijn

Heeft jouw kind vooral in het voorjaar en aan het begin van de zomer last van bloedneuzen? Dan kan hooikoorts een oorzaak zijn van de klachten. Door de hooikoorts raakt het neusslijmvlies namelijk geïrriteerd en beschadigd. Hierdoor ontstaan er sneller bloedingen. Hooikoortsmedicijnen kunnen de klachten verlichten. Helaas kunnen diezelfde hooikoortsmedicijnen ook neusbloedingen als bijwerking hebben. Het is in dat geval dus een kwestie van uittesten wat tot het beste resultaat leidt.

6. Zo werkt het dichtbranden van bloedvaatjes

Wanneer je kind regelmatig een heftige bloedneus heeft, kan dit lastig zijn én reden tot zorg zijn. Gelukkig is er in de meeste gevallen sprake van een onschuldige aandoening. Het is wel een aandoening waartegen je dus zelf weinig kunt doen. Een KNO-arts kan eventueel kijken naar de mogelijkheid tot coagulatie: het dichtbranden van bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Dit is een procedure die onder algehele narcose plaatsvindt. Met behulp van een elektrisch pincetje brandt de KNO-arts tijdens de operatie de vaatjes dicht. Dit kan maar aan één kant tegelijk, omdat er anders niet genoeg bloedtoevoer is in het neustussenschot. Dat betekent dat, wanneer je kind in beide neusgaten last heeft, er twee keer geopereerd zal moeten worden. Gelukkig is het een korte operatie: in 10 minuten is het klaar.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
6 belangrijke weetjes over bloedneuzen bij je kind
Sluiten