Deze 8 positieve effecten op je kind heeft gamen
Als ouders letten we meer op de potentiële gevaren van gamen, dan op de potentiële voordelen. Maar die voordelen zijn er zeker wel! Inmiddels zijn games een standaard onderdeel geworden van de moderne jeugd. Video games kunnen krachtige hulpmiddelen zijn om de ontwikkeling van je kind op allerlei gebieden te kunnen ondersteunen. Fijne spelletjes voor in de vrije tijd of educatieve spellen voor in het klaslokaal: er is tegenwoordig een groot aanbod. Uit onderzoek van Harvard Medical School komen maar liefst 8 redenen naar voren waarom gamen ondersteuning kan bieden in de groei en ontwikkeling van je kind.
1. Ontwikkeling probleemoplossend vermogen
Video games kunnen helpen bij de ontwikkeling van het brein van je kind. In games zoals Fortnite moet je kind zoeken, beslissingen nemen, plannen en samenwerken. Spellen zoals de Sims geven je kind de ruimte om personages te ontwikkelen, waarbij creativiteit, zelfexpressie en begrip van de spelregels worden aangeboord. Niet alleen de games met het label ‘voor educatie’ zijn dus educatief. Ook ‘gewone’ games helpen je kind met het leren nemen van beslissingen, het uittesten van strategieën, het opmerken van consequenties van keuzes en het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid.
2. Ontwikkel interesse in geschiedenis
De inhoud van sommige spellen kan ervoor zorgen dat kinderen gaan lezen en onderzoeken. Denk aan spellen zoals Age of Mythology, of Age of Empires. Zulke spellen kunnen ervoor zorgen dat je kind geïnteresseerd raakt in geschiedenis, aardrijkskunde, oude culturen en internationale verbanden. Het is daarbij handig dat je als ouder weet hoe je er op moet inspelen. Begeleid je kind bijvoorbeeld bij het spelen en wijs tijdens het spelen op boeken, websites, musea en media over deze onderwerpen. Zo ga je echt de diepte in en krijgt je kind te maken met ingewikkelde taal, inhoud en verbanden. Een goede oefening voor later! Overigens speelt bij dit type games ook creativiteit altijd een grote rol. Het maken en veranderen van plattegronden hoort er bijvoorbeeld bij. Leuk én leerzaam!
3. Vrienden maken
Ik dacht altijd dat gamen een eenzame bezigheid was, totdat onze oudste zoon Fortnite begon te spelen. Gamen kan een heel sociaal gebeuren zijn en als platform dienen om in contact te komen met leeftijdsgenoten, samen te relaxen en samen te werken. Vooral jongens blijken het leuk te vinden om te gamen met een groep vrienden. Dit kan samen in dezelfde kamer, maar ook online. De kans is groot dat het gamen voor veel jongens ook een belangrijk gespreksonderwerp is. Hoor je je kinderen praten en in iedere zin minimaal 4 termen (meestal Engels) gebruiken waar je nog nooit van gehoord hebt? Dan is de kans groot dat ze het over gamen hebben ? Uit het onderzoek van Harvard Medical School bleek daarnaast dat de belangrijkste reden om te gamen voor kinderen met leerproblemen meestal het maken van vrienden is. Een sociaal gebeuren dus!
4. Stimulans om te trainen
Gamen alleen maar passief? Niets is minder waar! Zo vinden veel kinderen het leuk om sportgames te spelen. Denk bijvoorbeeld aan Fifa of Pes, echte voetbalgames. Tijdens het spelen raken ze geïnspireerd om ook de trucjes uit het spel onder de knie te krijgen. En zo gauw de spelcomputer uit is, gaan ze naar buiten om die trucjes met voetbal of basketbal te gaan oefenen. Soms is een sportgame zelfs de reden dat kinderen een bepaalde sport gaan beoefenen. Uit onderzoek blijkt dat het spelen van realistische sportgames ervoor zorgt dat kinderen in ‘real life’ meer tijd besteden aan sporten en trainen. Een goede balans daarin is natuurlijk wel belangrijk, maar daar kan je als ouder iets in betekenen. Spreek af hoe lang je kind mag gamen, en zorg ervoor dat er voldoende tijd overblijft om naar buiten te gaan.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
5. Leren verliezen
Ik kon vroeger heel slecht tegen mijn verlies. De pionnen en damstenen vlogen regelmatig door de kamer. Ook mijn eigen kinderen hebben af en toe moeite met verliezen. Toch valt het me wel op dat het ze beter af gaat dan mij, toen ik hun leeftijd had. Misschien heeft dat iets te maken met het spelen van games? Dertig jaar geleden waren er nog amper spelcomputers, maar dat is tegenwoordig wel anders. Games zijn een goede manier om om te leren gaan met verliezen. Vooral jongens houden van het competitie-element dat onderdeel is van veel games. Deze spellen zijn een veilige plek om om te leren gaan met zaken als winnen en verliezen. Ook mooi; kinderen die in het echte leven nooit winnen met sporten, kunnen in de virtuele wereld opeens de grote winnaars blijken te zijn!
6. De baas leren spelen
Als kinderen computerspelletjes spelen, nemen ze vaak om de beurt de leiding. Dit is meestal afhankelijk van de specifieke skills die het spel op dat moment vereist. Kinderen die in het echte leven wat op de achtergrond blijven, kunnen tijdens het gamen opeens sterke leiderschapskwaliteiten laten zien. Delegeren, sturen, overtuigen en motiveren: allemaal belangrijke zaken waar je tijdens het gamen op kunt oefenen. Ook prettig van die virtuele wereld: je kan laten zien wat je waard bent, zonder dat daarbij leeftijd of uiterlijk een (grote) rol speelt. Zo kan een 10-jarige die heel goed is in een bepaalde game, opeens de leiding krijgen over oudere kinderen. Dat zijn toch fantastische leermomenten?
7. Creativiteit ontwikkelen
Er is een onderzoek (gepubliceerd in het Creativitiy Research Journal), waaruit een link blijkt tussen bepaalde games en creativiteit. Aan dit onderzoek namen 353 mensen deel. Een deel van hen speelde Minecraft zonder instructies, een ander deel keek tv of speelde een racespel. De onderzoekers ontdekten dat degenen die Minecraft speelden de taken daarna met de meeste creativiteit uitvoerden. Dit zou kunnen komen doordat zij tijdens het vrije spel de tijd en vrijheid hadden om te denken wat ze wilden. Creativiteit is nuttig in het dagelijks leven, omdat je daarmee oplossingen voor problemen kunt vinden die buiten de gebaande paden gaan. Laat je kind dus maar lekker af en toe Minecraft spelen!
8. Schooltje spelen
Veel kinderen vinden het spelen van games extra leuk, omdat ze anderen kunnen uitleggen hoe ze moeten spelen. In multi-player games kun je elkaar bijvoorbeeld door of over moeilijke hindernissen helpen, door van elkaar te leren. Het ‘pro’ zijn in een bepaalde game, kan een soort statussymbool zijn voor je kind. Het is toch geweldig dat je als vraagbaak kunt fungeren voor anderen? Dit geeft je kind de mogelijkheid om te leren hoe je anderen dingen kunt leren, maar helpt ook in de ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden.