Petra
Petra Gezondheid baby 25 Aug 2018

5x Raar maar normaal bij je pasgeborene!

Bij een pasgeborene denk je al snel aan de geur van Zwitsal zeep en een huidje dat zo zacht is als een perzik. Helaas is de praktijk vaak iets minder rozengeur en maneschijn. In de eerste periode na de geboorte kan je baby last hebben van allerlei symptomen en kwaaltjes die net wat minder smakelijk zijn. Geen zorgen: ze horen erbij en verdwijnen (als het goed is) vanzelf!

1. Huiduitslag in het gezicht

Huiduitslag kan al direct na de geboorte zichtbaar zijn en bestaat in verschillende vormen. Veel voorkomend is baby-acne, oftewel puistjes in het gezicht. Vooral jongetjes kunnen hier de eerste maanden na de geboorte last van hebben. Zo’n 30 procent van de baby’s krijgt hier mee te maken. De kans dat je baby last krijgt van erythema toxicum neonatorum is nog groter. Deze uitslag bestaat uit rode plekjes van een paar centimeter groot, met daarin kleine blaasjes. De oorzaak hiervan is onbekend. Gelukkig verdwijnt ook deze huidaandoening vanzelf, meestal binnen een week.

2. Explosieve poep

Ja, dit is ook zo’n lekker symptoom waar je de eerste keer van kan schrikken, maar dat heel normaal is bij pasgeborene. De eerste periode na de geboorte is de poep van je lieve schat nog vloeibaar. Tel daarbij op dat een baby nog niet zindelijk is, dus ook kan poepen wanneer je nét de luier aan het verschonen bent en je kunt nagaan: de chaos is compleet. Wees gerust; je bent niet de enige ouder die ooit poep van muren, kleding of commode heeft moeten halen. Overigens houdt een luier zo’n explosie niet altijd helemaal tegen. Met een beetje pech sta je dus midden in de nacht je pasgeborene en het babybedje te verschonen. En nee, die geelbruine poepvlekken gaan er in de was echt niet zo makkelijk uit…

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

slapende baby met luier

3. Babyborstjes

In jouw buik komt je baby in aanraking met jouw vrouwelijke hormonen. Na de geboorte kan de hormoonspiegel van jouw kleine daardoor een beetje uit balans zijn. Hierdoor kan het gebeuren dat jouw hormonen ervoor zorgen dat je kleine borstweefsel ontwikkelt. Hierdoor kan het borstgebied opgezwollen raken en soms komt er zelfs wat vloeistof uit de tepels. Hoe raar dit ook klinkt, je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Jouw hormonen verdwijnen vanzelf uit het lichaam van je baby en daardoor verdwijnt dat borstweefsel ook.

4. Ongecontroleerde bewegingen

Ieder ouder kent het wel: de kleine lijkt eindelijk in slaap te vallen, totdat hij zichzelf weer wakker maakt door een ongecontroleerde, spastisch uitziende beweging. Vaak is dit de Moro-reflex, een aangeboren reflex die optreedt wanneer je kleine schrikt. Door de schrik strekt je baby armen en benen en trekt hij of zij het hoofd naar achteren. Soms klinkt er ook nog een angstkreet, die je als ouder natuurlijk de stuipen op het lijf jaagt. Maar ook in dit geval hoef je je geen zorgen te maken. Deze schrikreflex verdwijnt binnen een paar maanden vanzelf. Heeft je kleine erg veel last van eigenwijze lichaamsdelen die hem uit de slaap houden? Kijk dan eens of inbakeren werkt.

5. Een plat hoofd

Natuurlijk verwacht je dat je baby een mooi rond hoofdje heeft. De werkelijkheid is helaas weerbarstig. Het geboortekanaal is niet ruim, waardoor er heel wat druk op dat hoofdje komt. Gelukkig is het hoofdje nog erg flexibel, waardoor het niet gevaarlijk is. Het kan alleen wel betekenen dat je baby bij de geboorte geen rond hoofdje heeft. Ook na de geboorte kan die flexibiliteit zorgen voor asymmetrische vormen. Wanneer je kleine vaak op dezelfde zij slaapt, kan het hoofdje aan die kant wat afplatten. Om dit te voorkomen is het handig om je pasgeborene regelmatig op de andere zij te draaien. Wees trouwens gerust; bijna alle afwijkingen trekken vanzelf weer bij. In het ergste geval krijgt je kleine tijdelijk een helmpje op, zodat de schedel de ruimte heeft om weer in de juiste vorm te komen.

Reageer op artikel:
5x Raar maar normaal bij je pasgeborene!
Sluiten