Maak plaats voor generatie Alpha!

De generatie van babyboomers (geboren net na de Tweede Wereldoorlog) wordt steeds kleiner. De Millenials (geboren tussen 1980 en 2000) en generatie X (geboren tussen 1965 en 1979) nemen hun plaats in. Toch is de kans groot dat de komende jaren een andere generatie de lead neemt. De nieuwe generatie, generatie Alpha, groeit namelijk op in een wereld die heel anders is dan die van hun ouders.

Generatie Alpha

Generatie Alpha bestaat uit de kinderen die na 2010 zijn geboren. Ze zijn nu nog jong en het zal nog even duren voordat zij een eigen identiteit ontwikkelen. Vanaf ongeveer 2025 zal deze generatie echt een grote rol gaan spelen. Dan zijn ze volwassen en nemen ze de taken over van voorgaande generaties. Toch zijn wetenschappers nu al geïnteresseerd in deze groep. Er zijn dan ook al een aantal dingen die we zeker weten over generatie Alpha. De kans is groot dat ook jouw kinderen tot deze generatie behoren. Leerzame kost dus 😉

Diversiteit heeft een positief effect

We hebben nog best een lange weg te gaan als het gaat om diversiteit. Voor vrouwen in topfuncties lijkt zelfs een quotum noodzakelijk om een betere verhouding te bereiken. En ook als het gaat om minderheden kan er op het gebied van diversiteit nog wel wat gebeuren. De blanke witte man beheerst nog steeds de meeste topposities. Doordat de diversiteit tegelijkertijd steeds verder toeneemt, groeit generatie Alpha op met andere waarden. Acceptatie en inclusie zijn voor hen belangrijke waarden, die ze van jongs af aan mee zullen krijgen. Hierdoor hebben ze een open mind en zijn ze niet bang voor mensen die anders zijn dan zijzelf. Wat dat betreft ziet de toekomst er dus positief uit!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

peuter met telefoon

Gevormd door technologie

Computers, telefoons, robots… Dat wat tot een aantal jaren geleden nog verre toekomst lijkt, daar groeit generatie Alpha nu gewoon mee op. Deze generatie zal zich dan ook comfortabel voelen met technologie. Een peuter die swipet naar het volgende filmpje op de iPad: een aantal jaren geleden was dit nog nieuws, tegenwoordig kijken we er al niet meer raar van op. Dit kan ook de leerstijl van de volgende generatie overigens beïnvloeden. De kans is groot dat Alpha-kinderen het beste leren door middel van visuele middelen. Lezen gebeurt steeds minder, video’s kijken steeds meer. De beeldschermen kunnen afleiding bieden, maar ook ondersteunen op educatief gebied. Toch is er nog veel onduidelijk op dit gebied en weten we niet wat de verdere consequenties zullen zijn van die lange tijden achter het scherm. Er wordt nu langetermijnonderzoek gedaan naar hoe schermtijd de ontwikkeling van het brein beïnvloedt. De eerste resultaten lijken niet alleen positief. Zo ontdekten wetenschappers onlangs dat te veel schermtijd ervoor kan zorgen dat jonge kinderen bepaalde hersendelen niet goed ontwikkelen.

Alles online

Ook sociale media zal van grote invloed zijn op generatie Alpha. Toen wij jong waren hoefden onze ouders zich nog geen zorgen te maken over de sporen die wij online achterlieten. Dat is nu anders. Generatie Alpha is al vanaf jonge leeftijd online en ook steeds meer persoonlijke zaken worden online geregeld of bewaard in de ‘cloud’. Het is belangrijk om er nu rekening mee te houden dat iedere afbeelding en ieder woord dat online gezet wordt over je kind onderdeel wordt van het online portfolio. Is het erg dat er online zoveel te vinden is? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is in ieder geval informatie die vindbaar zal blijven, ook wanneer je kind volwassen is geworden. En dan zou al die info van invloed kunnen zijn op zijn carrière en sociale leven. Het is daarom goed om hier nu al bij stil te staan. Houd er rekening mee dat dingen online ‘eeuwig’ bewaard blijven. Wat geef je je kind mee?

Psychische klachten serieus nemen

Dat online leven zorgt ook voor een andere uitdaging voor ouders. Vroeger was het leven vrij overzichtelijk. Door alle prikkels die er online bij zijn gekomen, kan opvoeden best eens een stukje lastiger worden. Daarnaast kunnen de online prikkels invloed hebben op de psychische gezondheid van Millenials. Probeer jij op Instagram altijd de perfecte moeder te lijken? Dan zorgt dit voor extra druk en stress. Al die moeilijke momenten die het ouderschap ook kent zie je amper online. Als je je kennis alleen baseert op die online uitingen, loop je de kans dat je altijd het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. Ook generatie Alpha kan hierdoor beïnvloed worden. Maar zij krijgen ook een andere boodschap mee: de mentale en emotionele gezondheid is niet minder belangrijk dan de psychische gezondheid. De kans is groot dat deze generatie daar dus meer aandacht voor zal hebben en daardoor misschien ook minder last heeft van stress door dergelijke prikkels.

Geen volgende generatie meer?

Toen de Millenials voor het eerst aan het werk gingen, kwamen ze terecht in de economische crisis. Dit had invloed, ook op bijvoorbeeld gezinsplanning. Veel mensen van deze generatie hebben er langer over gedaan om zich te settelen. Daarnaast hebben ze ook gemiddeld minder kinderen dan de generaties daarvoor. De generatie Alpha heeft weer met eigen problematiek te maken: klimaatverandering wordt een steeds groter issue. Het zal deze generatie duidelijk worden hoe groot de druk van een groeiende wereldbevolking is op onze planeet. Als gevolg daarvan kan het heel goed zijn dat Alpha’s besluiten om geen kinderen te krijgen. Toch een gek idee, dat je misschien helemaal geen opa of oma wordt?

Wat de toekomst gaat brengen

Wat we van generatie Alpha mogen verwachten? Een nieuwe generatie, die open staat voor onderlinge verschillen, zich sociaal gezien makkelijker kan aanpassen, alles weet op het gebied van tech en die de ogen niet sluit voor ingewikkelde zaken zoals klimaatverandering. Dat lijkt heel wat voor maar één generatie. Toch heb ik het idee dat ze dat wel gaat lukken. Sterker nog: misschien wordt generatie Alpha nog wel veel bijzonderder dan we nu al denken!

Reageer op artikel:
Maak plaats voor generatie Alpha!
Sluiten