Vocht vasthouden tijdens zwangerschap

Eigenlijk zou ik je nu niet bang willen maken, maar wist je dat je tijdens je zwangerschap echt heel veel aan zal komen? Het aantal kilo’s dat je aankomt zal vaak tussen de 9 en de 20 kilo liggen. Veel minder of veel meer dan dat kan bijna niet, tenzij er natuurlijk iets aan de hand is. Een van de meest voorkomende redenen dat je zoveel aankomst is dat je tijdens je zwangerschap veel vocht zal vasthouden. Dat is een veel voorkomend en normaal verschijnsel wat je niet tegen zal kunnen houden. Je nieren zullen namelijk, door de invloed van oestrogeen, meer zout vasthouden. Dit betekent dat je lichaam meer vocht zal vasthouden. Maar waar zal dat vocht zich dan ophopen? Kan je dan echt helemaal niets tegen dat vocht doen? Wat kan je doen om minder vocht vast te houden? Is dit niet gevaarlijk of schadelijk?

Het moment waarop je last krijgt van het vasthouden van vocht, verschilt per vrouw en zelfs per zwangerschap. Soms zijn er met een week of 9 al symptomen, maar vaker begint het pas later in de zwangerschap. Je een paar praktische tips volgen om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand zal lopen. Hieronder lees je er meer over!

Vocht vasthouden zwanger

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan je bijna niet ontkomen aan het vasthouden van vocht en het is dan ook een kwestie van tijd voordat dit gebeurd. Ondanks dat je dit niet tegen kan houden kan je natuurlijk wel een aantal tips volgen om het aantal vocht te verminderen. Zwangere vrouwen kunnen namelijk 2 tot 7 kilo aan vocht vasthouden in het lichaam. Jij kan er natuurlijk alles aan doen om zo min mogelijk vocht op te slaan.

Het vocht wordt dus in het lichaam vastgehouden. Maar waar precies?

  • Je voeten en je enkels
  • Je handen en polsen
  • Je nek en je gezicht

Wat doen tegen vocht vasthouden bij je zwangerschap?

Dat je niet kan ontkomen dat je vocht gaat vasthouden bij je zwangerschap betekent niet dat je niets kan doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen voor je. Zoals je hebt kunnen lezen zal je van het begin tot het einde van je zwangerschap tussen de 2 kilo en 7 kilo vocht vast gaan houden. Of het 2 kilo of 7 kilo is kan je altijd nog “zelf bepalen”. Zelf bepalen is natuurlijk overdreven, maar je kan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het zo min mogelijk zal zijn. Hieronder de beste tips om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk vocht zal vasthouden.

Tip 1: Drink zoveel mogelijk water!

Het kan best raar klinken dat we je adviseren om water te drinken terwijl je vocht zal vasthouden. Integendeel. Door het drinken van water of groene thee zal je vaker plassen. Je lichaam al dan het overtollige vocht langzaam via de urine afvoeren. Dit zorgt er dus voor dat je minder vocht zal blijven vasthouden. Daarnaast is water drinken tijdens je zwangerschap goed voor jou en je baby!

Tip 2: Beweeg genoeg

Het niet of bijna niet bewegen zorgt ervoor dat alle vocht zich gaat plaatsvinden in de enkels en voeten. Dat is natuurlijk niet wat je wilt hebben. Daarom raden we je aan om vaak te lopen of te zwemmen. Het langdurig staan is ook niet goed, zorg er dus voor dat je genoeg zit of ligt.

Tip 3: Minder zout eten

Het minder eten van zout zorgt ervoor dat je lichaam minder vocht kan vasthouden. Een zoutarm dieet kan dus wel helpen om minder vocht vast te houden. Wij raden je wel aan om dit eerst voor te leggen bij je huisarts of gynaecoloog. Wij weten namelijk niet wat je situatie op dit moment is!

Tip 4: Voeten omhoog leggen

Wanneer je merkt dat je voeten of enkels te dik worden en dat het zelfs pijnlijk voelt tijdens het lopen is het verstandig om regelmatig je voeten wat hoger te leggen dan je lichaam. Dit zorgt namelijk voor een betere stroming in je lichaam. Leg je voeten bijvoorbeeld op een kussen of stoel die wat hoger is. Er zijn zelfs voetverhogingen beschikbaar. Die kan je dan ook aanschaffen als je dat wilt.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Vocht vasthouden tijdens zwangerschap
Sluiten