4 tips om je badkamer kindvriendelijk te maken

Toen ik twee was gleed ik uit in de badkamer en kwam ik met mijn kin op de badrand terecht. Gevolg: een flinke snijwond. De huisarts gaf aan dat het gehecht moest worden, maar toen ik niet stopte met huilen raakte z’n geduld snel op. Met een pleister en zonder hechtingen werden we weer naar huis gestuurd. Het litteken zit er nog… Toen ik zelf kinderen kreeg merkte ik hoe gevaarlijk de badkamer eigenlijk kan zijn. De vloer wordt glad, het water heet en een verdwaald scheermeisje kan letsel veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren om van de badkamer een veilige en fijne ruimte te maken – óók voor kinderen.

1. Regel een thermostaatkraan

De tijd van de kraan met een knop voor koud en een knop voor heet water is gelukkig grotendeels voorbij. Heb je nog wel zo’n kraan in de badkamer? Dan is het met kleine kinderen echt aan te raden om deze te vervangen voor een thermostaatkraan. Inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje bij de showroom van Maxaro in Utrecht, of check de website van deze winkel. Daar vind je ook een uitgebreid aanbod douche- en badkranen. Kies bij voorkeur een thermostaatkraan met begrenzer, zodat je zeker weet dat het water nooit te heet is als je kindje in een onbewaakt ogenblik aan de knop draait.

2. Voorkom uitglijers in de badkamer

Het kan door al dat water spekglad worden in de badkamer. Dit kun je op verschillende manieren voorkomen. Heb je een klein budget? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een douche- of badmat. De noppen op deze mat voorkomen glijpartijen. Tegenwoordig hoeven dit echt niet meer saaie, grauwe matten te zijn. Er zijn ook steeds meer matten in andere kleuren of zelfs in fantasiefiguren te koop. Verder kun je ook kiezen voor kant-en-klaarstrips die je aanbrengt op de vloer. Heb je de mogelijkheid om de badkamer verder onder handen te nemen? Let er dan bij het uitkiezen van vloertegels op dat je tegels kiest die niet glad worden als ze nat worden. Of kies voor keramisch parket, waarmee je nu zelfs in een natte ruimte zoals de badkamer een vloer met houtlook kunt creëren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

badeend in badschuim

3. Pas op met een badzitje in de badkamer

Er zijn speciale badzitjes verkrijgbaar voor baby’s en peuters, die het mogelijk maken om je kind toch in een groot bad in de badkamer te laten badderen. Dit lijkt misschien een handige oplossing, maar VeiligheidNL heeft aangegeven het gebruik hiervan af te raden. Volgens deze stichting geeft zo’n badzitje namelijk een vals gevoel van veiligheid. Uit onderzoek is gebleken dat ouders die hun kind in een badzitje hebben zitten eerder geneigd zijn om even de badkamer uit te lopen. Terwijl er dan juist van alles zou kunnen gebeuren! Zo’n badzitje kan dus een handig hulpmiddel zijn, maar het blijft van groot belang om er continu bij te blijven. Voor baby’s is het advies om toch echt gebruik te maken van een babybadje in plaats van een bad met bijvoorbeeld een drijvend matrasje. Of ga gewoon lekker samen onder de regendouche, dan kun je er samen van genieten! Let daarbij overigens wel op opstaande randen. In bad klimmen met een baby in je armen is erg lastig. Een bad is heerlijk, maar met kleine kinderen is een inloopdouche wel zo praktisch. Als je de ruimte hebt kun je natuurlijk ook voor beide kiezen.

4. Gebruik een badthermometer

Je leert het als het goed is gelijk de eerste dag na de bevalling al. Je kraamverzorgster helpt met het in bad doen van je kindje. Daarbij is het heel belangrijk dat je voordat je je kindje in bad doet de temperatuur van het water controleert. Je kunt dit op twee manieren doen:

1. Steek je ellenboog even in het water. De huid van je ellenboog is gevoeliger voor warmte dan je hand. Omdat het huidje van je baby ook nog erg gevoelig is, is het dus handig om het badwater te testen met de ellenboog. Voelt het water lekker warm aan? Dan is het waarschijnlijk ook goed op temperatuur voor je kindje;
2. Gebruik een badthermometer. Je kindje zal het meest genieten van water dat op lichaamstemperatuur is, dus rond de 37 graden Celsius. Dit kun je met behulp van zo’n speciale badthermometer goed meten. Let op: gewone koortsthermometers zijn hiervoor niet geschikt!

Als je het op deze manier pakt weet je zeker dat je kindje genieten kan van het bad – in een kindvriendelijke én kindveilige badkamer!

Reageer op artikel:
4 tips om je badkamer kindvriendelijk te maken
Sluiten