Vliegen tijdens zwangerschap

Het is heel belangrijk om genoeg rust te krijgen tijdens je zwangerschap. Een van de dingen die je kan doen om tot rust te komen is om even weg te gaan van alle stress. Zo kan je bijvoorbeeld een vakantie boeken naar het buitenland. Natuurlijk is het toegestaan om met de auto te reizen, maar hoe zit dat eigenlijk met het vliegtuig? Een van de meest gestelde vragen die wij in de inbox van onze e-mail krijgen is hoe het dus eigenlijk zit met zwanger zijn en vliegen. Dat is natuurlijk een hele logische vraag, aangezien je geen risico wilt nemen met je zwangerschap. Hieronder gaan we er dieper op in. Verder zullen we met vliegtuigmaatschappij aangeven wat de regels zijn met betrekking tot vliegen tijdens je zwangerschap.

Vliegen en zwanger

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om in de gaten te houden wat nu mag en wat nu echt niet mag. Het is belangrijk om te onderzoeken wat schadelijk en gevaarlijk kan zijn voor je zwangerschap, aangezien je gewoon een gezonde zwangerschap tegemoet wilt gaan. Wanneer je zwanger bent kun je de eerste vijf maanden volgens veel artsen gewoon met het vliegtuig reizen. Ondanks het advies moet je altijd rekening houden met het feit dat dit schadelijk kan zijn. Na deze vijf maanden is het al afgeraden om te reizen en veel vliegtuigmaatschappijen hebben ook strenge regels met betrekking tot zwangere vrouwen. Toch kan het heerlijk zijn om te genieten van een laatste vakantie voordat je buik echt te groot wordt om lekker te bewegen. Vlieg je toch, dan is de periode tussen de 12 en de 18 weken daar het meest geschikt voor.

Veel specialisten geven aan dat het vliegen slecht is voor de bevruchting en ook slecht is in het begin van je zwangerschap. Dit komt namelijk door de straling tijdens het vliegen. Deze kun je eigenlijk vergelijken met röntgenstralingen. Wij raden dan ook aan om niet te vliegen als dit niet nodig is. Er zijn genoeg opties die helemaal geen risico’s met zich mee kunnen brengen.

Tot wanneer mag je vliegen?

Tot wanneer je mag vliegen tijdens je zwangerschap is echt afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij. Officieel gelden er regels dat je na je vijf maanden beter niet meer kunt vliegen, aangezien dit risicovol is. Wij geven altijd als advies om mogelijke risico’s te vermijden en raden je dan ook aan om niet te vliegen. Verschillende vliegtuigmaatschappijen vragen ook om een zwangerschapsverklaring.

Zwangerschapsverklaring en niet aansprakelijk

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen geldt de regel dat je de eerste vijf maanden van je zwangerschap gewoon kan vliegen. Wel is het noodzakelijk dat je tijdens het boeken aangeeft dat je zwanger bent. Aangeven dat je zwanger bent is fijn voor jou en voor de vliegtuigmaatschappijen. Zij kunnen dan namelijk extra rekening houden met je situatie. Wanneer je meer dan vijf maanden zwanger bent vragen vliegtuigmaatschappijen je om een zwangerschapsverklaring. Verder zullen de meeste ook van je vragen om een niet aansprakelijkheidsverklaring te tekenen. Dit houdt in dat zij niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor enige schade aan de baby of aan je zwangerschap.

Dit geeft eigenlijk al aan dat het vliegen risico’s met zich meebrengt. Het is dus belangrijk om jezelf af te vragen of het wel noodzakelijk is om te vliegen. Is het niet noodzakelijk om te vliegen, dan raden we je ook aan om niet te gaan vliegen.

Tips bij het vliegen tijdens je zwangerschap

Wij willen nogmaals benadrukken dat het vliegen op eigen risico is. Mocht je toch gekozen hebben om te gaan vliegen dan is het belangrijk om wat tips te volgen die we hieronder gaan geven. De kans dat je zwangerschap tijdens de eerste vijf maanden in gevaar zal zijn dankzij het vliegen is klein, maar die kans bestaat wel.

 • Het is belangrijk om niet uit te drogen. Vraag dus gerust om een glas water aan de steward of stewardess. Geef aan dat je zwanger bent.
 • Te lang zitten op je stoel is niet goed voor de doorbloeding. Zorg er dus voor dat je regelmatig even opstaat om je benen te strekken. Dit zorgt ervoor dat je bloed goed blijft stromen.
 • Betaal wat extra geld om een stoel bij het gangpad te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je regelmatig je benen kan strekken en naar het toilet kan zonder iemand te hoeven storen.
 • Het is belangrijk dat je je medische gegevens bij je hebt en ook telefoonnummers van je huisarts en andere specialisten. In het geval van spoed kan men contact met ze opnemen en de gegevens gebruiken om je te behandelen indien dat nodig is.

Regels per vliegtuigmaatschappij

Elke vliegtuigmaatschappij hanteert andere regels. De een zal om een zwangerschapsverklaring vragen, terwijl de ander daar ook nog eens een niet aansprakelijkheidsverklaring aan toe zal voegen. Hieronder hebben wij de regels per meest gebruikte vliegtuigmaatschappij in kaart gebracht. (Deze regels veranderen. Zorg ervoor dat je de websites goed in de gaten houd)

KLM

Zwangere vrouwen kunnen veilig vliegen met KLM. Wel adviseert de organisatie om bij 36 weken zwangerschap niet meer te vliegen. Daarnaast is het afgeraden om in de eerste week na de bevalling te vliegen. Ben je in verwachting van een meerling? Raadpleeg dan je arts. Indien je complicaties hebt tijdens je zwangerschap is het verplicht om een doktersverklaring te overhandigen.

Ryanair

 • Wanneer je 28 weken zwanger bent is het verplicht om een “fit to fly” verklaring in te laten vullen door je verloskundige of arts. Je mag niet vliegen als je dit niet doet.
 • Reizen na 36 weken van je zwangerschap is niet toegestaan.
 • Reizen na 32 weken zwangerschap is niet toegestaan wanneer je een meerling verwacht.

Emirates

 • Wanneer je 29 weken zwanger bent is een doktersverklaring verplicht. Anders mag je niet met Emirates vliegen.
 • 36 weken zwanger of meer? Dan is het alleen toegestaan om te vliegen indien je goedgekeurd bent door de Emirates medische keuring.

Transavia

 • Je mag vliegen tot 36 weken zwangerschap zonder een doktersverklaring als er geen complicaties zijn.
 • 36 weken zwanger of meer? Dan is het niet toegestaan om te vliegen.
 • Na 34 weken is het niet toegestaan om te vliegen indien je een meerling verwacht.
 • Een doktersverklaring is verplicht als je in verwachting bent van een meerling. (tot 34 weken)

Turkish Airlines

 • Vrouwen kunnen tot hun 28e week vliegen zonder een doktersverklaring
 • Vanaf je 28e week is het alleen toegestaan om te vliegen indien je een doktersverklaring hebt met een “fit to fly” brief.
 • Na 35 weken is het niet meer toegestaan om te vliegen.
 • In verwachting van een meerling? Dan is het toegestaan om te vliegen vanaf 28 weken indien je een doktersverklaring hebt met een “fit to fly” brief.
 • Als je in verwachting bent van een meerling is het vanaf 31 weken niet meer toegestaan om te vliegen.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Vliegen tijdens zwangerschap
Sluiten