Sporten tijdens zwangerschap

Sporten is in Nederland heel populair en voordat je zwanger was was je hier vast wel eens in de zoveel tijd mee bezig. Voordat je zwanger bent hoef je nergens rekening mee te houden, tenzij je ergens last van hebt. Nu komt daar echter iets bij, namelijk een zwangerschap. Maar is sporten nu eigenlijk wel toegestaan tijdens je zwangerschap? Welke sporten mogen wel en welke niet? Hieronder lees je alles over sporten tijdens je zwangerschap.

Sporten tijdens je zwangerschap

Wanneer je je nog goed voelt tijdens je zwangerschap is het zelfs aangeraden om te sporten. Laat je je niet weerhouden door de gedachte dat het schadelijk kan zijn. Je moet daarbij wel rekening houden met je lichaam. Luister dus goed naar je lichaam en zorg ervoor dat je geen onnodige risico’s neemt die wellicht niet alleen voor jou schadelijke gevolgen kunnen hebben, maar ook voor je kindje. Als je graag je spieren wilt trainen dan is dit niet mogelijk, omdat een hormoon in je lichaam dit tegenhoud. Het enige wat je kan doen is je spieren bijhouden.

Conditie behouden en lichaamsbeweging

Wanneer je gewend was om vaak te sporten voor je zwanger werd is het belangrijk om je conditie te behouden door te bewegen tijdens je zwangerschap. Als je helemaal geen lichaamsbeweging krijgt dan is dit niet alleen slecht voor je zwangerschap, maar ook slecht voor jezelf. Je verliest namelijk al snel je conditie als je tijdens je zwangerschap niet sport. Het is belangrijk om dit in overleg te doen met een specialist. En zorg dat je in winters goed warm gekleed bent (kijk bv op sportkleding.com voor de mogelijkheden).

Lichaamsbeweging zorgt voor een goede omloop van je bloed en dit heeft uiteindelijk ook een positieve invloed op je zwangerschap. Je krijgt dan minder last van kwaaltjes en door een goede bloedsomloop krijgt je placenta genoeg bloed.

Welke sporten mag je wel beoefenen?

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, omdat ik vaak verontrustende mailtjes krijg: luister goed naar je lichaam. Wanneer je lichaam aangeeft dat je iets niet kan of dat iets maar net lukt, dan moet je dat niet gaan doen. Dat kan namelijk schadelijk voor je zijn. Over het algemeen zijn er een paar sporten die je kan beoefenen tijdens je zwangerschap, namelijk: yoga, wandelen, zwemmen en dansen. Sporten die een intensieve belasting nodig hebben zullen op den duur niet meer kunnen, aangezien dit veel energie vergt van je lichaam. Je zal al snel in de zwangerschap merken wanneer je iets wel of niet meer kunt en dan is het verstandig om naar je lichaam te luisteren.

Wat mag je dus echt niet doen?

Er is iets wat je dus echt niet mag doen tijdens je zwangerschap, aangezien dit heel schadelijk kan zijn. Je mag geen buikspieroefeningen doen. De buikspieren gaan namelijk allemaal opzij om ruimte te maken voor de baarmoeder. Je begrijpt dus wel waarom het schadelijk kan zijn.

Reageer op artikel:
Sporten tijdens zwangerschap
Sluiten