Petra
Petra Baby 16 May 2016

Babykamer inrichten: 6x inspiratie en ideeën

Ben je bezig met een babykamer in te richten, en op zoek naar babykamer inrichting inspiratie en ideeën? Met het brainstormen en klaar maken van een babykamer wordt de komst van je kindje ineens weer een stukje echter!

Wanneer begin je met een babykamer inrichten?

Het is verstandig om rond de 20 weken op zoek te gaan naar de babykamer van je dromen. Er zit vaak een maand of drie levertijd op, dus belangrijk om op tijd te bestellen. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend leuk om grote babyzaken te bezoeken om zo inspiratie op te doen. Je wilt immers dat je baby op het mooiste plekje wieg babykamervan de wereld terecht komt! Er zijn ontzettend veel stijlen te vinden, van zoet en lieflijk tot strak en modern en alles wat daar tussen zit. Al die babykamers hebben vaak wel één ding gemeen: de meubeltjes. Een standaard babykamer bestaat vaak uit een ledikantje, een commode en een kledingkast. Daarnaast kun je, als je dat zelf prettig vindt, kiezen voor een wiegje om je baby de eerste tijd in te laten slapen. Een wiegje is wat kleiner dan een ledikantje en geeft een pasgeboren baby wat meer geborgenheid. Wiegjes kun je vaak schommelen, waardoor je je baby in slaap kunt schommelen. Ook heb je hangwiegjes die doordat ze aan het plafond hangen, gemakkelijk kunnen bewegen. Fijn voor een baby’tje dat in de buik 9 maanden lang veel wiegende bewegingen gewend is.

Samen slapen met je jonge baby

Er zijn steeds meer ouders die ervoor kiezen om de baby een langere tijd bij hun op de slaapkamer te laten slapen. Samen slapen is gezellig, goed voor de hechting en je hoort direct wanneer je baby je nodig heeft. Om veilig samen te kunnen slapen bestaan er zogenaamde co-sleepers. Dit zijn ledikantjes waarbij je een zijkant tegen je eigen bed aan schuift. Je hoeft dan wanneer je je kindje wilt voeden of verschonen je bed niet meer uit. Naast knus is dat fijner voor je nachtrust dan wanneer je in het begin een aantal keer per nacht heen en weer naar een babykamertje moet lopen. Daarnaast reageert je baby op jouw ademhaling en aanwezigheid en dat is goed voor zijn fysieke en emotionele welbevinden.

Commode, handig en veilig

Een commode is een handig, wat hoger, meubel waar je een aankleedkussen op kunt leggen zodat je je baby gemakkelijk kunt verschonen en kunt aankleden. Vaak zijn commodes wat breder zodat er, naast je baby, ook ruimte is voor een pak luierdoekjes en bijvoorbeeld een potje met billenbalsem of iets dergelijks. Wanneer je een complete babykamer nieuw aan schaft, dan zit daar ook vaak een wandplankje bij. Het potje met billenbalsem kun je dan wanneer je baby wat ouder wordt, boven op het wandplankje zetten. Handig in verband met grijpgrage vingertjes! Verder heeft een commode vaak een lade of wat kastruimte, waar je verzorgingsspullen, rompertjes of luiers in kwijt kan. Zo heb je, terwijl je de baby verschoont, direct alle benodigde dingen hiervoor snel bij de hand.

Schommelstoelen voor extra comfort

Wanneer je voldoende ruimte hebt in de babykamer kun je er voor kiezen om er een gemakkelijke (schommel)stoel neer te zetten. Je kunt dan tijdens de nachtelijke voedingen in de babykamer blijven zitten. En zo’n stoel is ook handig wanneer je kindje het lastig vindt om in slaap te vallen, je hoeft dan niet te blijven staan bij het bedje maar kunt comfortabel bij je baby blijven zitten.

Inspiratie en ideeën voor de babykamer

Inspiratie voor de babykamer is volop te vinden. Op bijvoorbeeld Pinterest, diverse grote babyzaken en in tijdschriften gericht op zwangeren en/of jonge ouders. Voordat je een babykamer aanschaft is het verstandig om na te denken over de sfeer die je in de babykamer wilt. Wil je een lieflijke sfeer, dan kies je voor zachte zoete kleuren. Hou je van wat moderner, dan kun je kiezen voor hele neutrale kleuren. Je kunt ook de muren en meubels neutraal houden en een aantal kleurige items ter decoratie kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan gekleurde lakentjes op het bedje, of een kleurige muziekmobile. Tegenwoordig heb je ook prachtige grote muurstickers die speciaal bedoeld zijn voor op de muur van een babykamer. Als je wilt kiezen voor een thema babykamer is dat ook een leuk idee. Met een muursticker van een grote aap en groene decoratie maak je er al snel een echte jungle kamer van. En met een behang met clowntjes maak je een circuskamer. Wanneer je zelf goed kunt schilderen is het extra leuk om zelf een muurschildering te maken. Kies bijvoorbeeld voor een grote blauwe muur, met wat vissen daarop. Dit past perfect bij witgrijze meubeltjes met een strand-look. Hang een blauw net op waar je knuffeltjes in kunt doen en je kamer in strand stijl is helemaal af.

Wanneer je gaat schilderen in de babykamer moet je er rekening mee houden dat het een aantal weken duurt voordat de verflucht uit de kamer getrokken is. Begin dus op tijd, zowel met het zoeken naar de meubels, als met het schilderwerk.
baby wieg

Goedkope babykamer, met een beperkt budget een leuke inrichting

Babykamers zijn ontzettend leuk om uit te kiezen, maar in de gemiddelde babyzaak wel wat aan de prijs. En je moet ook nog een wandelwagen, draagzak, maxicosi en uiteraard kleertjes. Een baby kost behoorlijk wat geld! Gelukkig kun je het net zo gek maken als je zelf wilt. Dus heb je niet zo’n groot budget of wil je je geld liever aan andere zaken uitgeven, dan zijn er ook goedkopere opties. Je kunt bijvoorbeeld op marktplaats kijken naar tweedehands kamertjes, vaak zijn die nog in prima staat. Een lik verf over het hout en zo’n kamertje is weer als nieuw. Of je vraagt in je omgeving eens rond, er zijn regelmatig mensen die erg blij zijn dat ze hun meubels kwijt kunnen. In de grotere babyzaken verkopen ze vaak ook showmodellen. Deze babykamers stonden compleet in elkaar gezet in de winkel om te tonen. Dit alleen al is reden voor een behoorlijke korting. Soms vind je ergens een krasje, vaak ziet zo’n showmodel er echter nog keurig uit.

Waar koop je het kamertje van je dromen?

Er zijn een aantal grote babyspeciaalzaken in Nederland, waar ze babykamers verkopen. Naast babykamers verkopen ze daar ook autostoelen, wandelwagens, boxen: werkelijk alles wat je nodig hebt voor de komst van een kleintje. Bekende zaken zijn de Babydump, Babypark en Van Asten Baby Superstore. Uiteraard kun je ook babykamertjes vinden bij Ikea en Prenatal. Keus genoeg! Wanneer hebben de grotere ketens een bezorgservice. Tip: als je zowel kamer als wandelwagen bij één zaak koopt, kun je vragen naar een korting. Vaak zijn er wel acties waarbij je bijvoorbeeld een maxicosi of luiertas gratis krijgt bij aankoop vanaf een bepaald bedrag.

Reageer op artikel:
Babykamer inrichten: 6x inspiratie en ideeën
Sluiten