Pretecho

Glimmend van voorpret en glunderend voor wat komen gaat stapt menig a.s. ouderpaar over de drempel van het echoburo om alvast een glimp op te vangen van de toekomst. De pretecho is een relatief nieuw verschijnsel dat sinds een paar jaar fors in opmars is. De technologie biedt ons de mogelijkheid om alvast te kijken naar de toekomst en dit wordt steeds realistischer in beeld gebracht.

Waar vroeger de echo uitsluitend diende als aanvulling op medisch onderzoek in de zwangerschap, raadplegen steeds meer ouders een echobureau om het geslacht van hun kindje alvast te onthullen of gewoon uit nieuwsgierigheid hoe hun aanstaande kindje groeit.

Een echo is een vertaling van geluidsgolven naar beeld. Een echoscopie ontstaat via ultrageluidsgolven. Deze hebben een zo hoge frequentie, die voor de mens niet hoorbaar zijn. De golven worden uitgezonden door een transducer (het apparaatje waarmee de echografist(e) over de buik beweegt) en in het lichaam door de organen teruggekaatst waarna ze door het echo-apparaat omgezet worden in beelden.

Vanaf een week of 19 in de zwangerschap kan zelfs worden bepaald welk geslacht jouw toekomstige kindje heeft. Soms handig omdat je daarop kan inspelen met het inrichten van de babykamer, alhoewel het niet 100% met zekerheid te bepalen is.

Er is niet echt een periode waarop je de mooiste beelden krijgt. Iedere leeftijd heeft zijn charmes om te bekijken maar veruit de meeste echo’s worden tussen 16 en 24 weken gedaan. Een echo maken is volkomen veilig. Deze technologie word inmiddels meer dan 25 jaar uitgevoerd en tot op heden zijn er geen schadelijke effecten geconstateerd.

Een pretecho duurt meestal een half uur waarin ieder lichaamsdeel van je baby wordt belicht. Veelal is het mogelijk om de echo op een videoband op te laten nemen zodat je thuis in alle rust (of met familie) nog eens na kan mijmeren. Een zeer bekend echoburo is Baby View met meerdere vestigingen in Nederland.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een 3- en zelfs 4-dimensionale echo te laten maken, deze technologie is moeilijker dan de gangbare 2-d echo omdat je kindje heel erg stil en ruim in het vruchtwater moet liggen om een mooi duidelijk beeld te krijgen.

 

Reageer op artikel:
Pretecho
Sluiten