Strepsils tijdens zwangerschap

Keelpijn tijdens je zwangerschap komt vrij vaak voor. Wanneer je dan keelpijn hebt wil je natuurlijk dat je het kan verzachten. Thee met honing, of een dropje kan helpen. Ook Strepsils innemen is een optie. Maar mag je Strepsils eigenlijk wel gebruiken als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om te letten op welke medicijnen je neemt. Lees dit dus goed!

Strepsils gebruiken tijdens de zwangerschap

Strepsils zijn zuigtabletten. In de tabletten zitten stofjes die desinfecterend werken. Zitten er schadelijke bacteriën in je keel? Dan kunnen deze door de stofjes onschadelijk worden gemaakt. Daarnaast kunnen Strepsils soms erger leed, zoals een keelontsteking, voorkomen. Daarom wordt aangeraden al bij beginnende keelpijn te beginnen met slikken van dit medicijn. Over het algemeen moet de keelpijn dan binnen enkele dagen verdwijnen. Duurt dit langer, krijg je koorts, of moeite met slikken? Dan is het aan te raden te overleggen met de huisarts.

Strepsils tijdens zwangerschap en borstvoeding

Wanneer je zwanger bent, deel je jouw bloed met je kindje. Dit betekent dat stoffen die jij binnenkrijgt je kindje ook in beperkte mate kunnen bereiken. Er is weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van Strepsils tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het gebruik ervan als je zwanger bent niet aangeraden (zie bijsluiter). Dit geldt ook wanneer je borstvoeding geeft. Je kindje kan via de moedermelk stoffen uit de tabletten binnenkrijgen. Wat de effecten daarvan zijn is niet bekend. Daarom kun je Strepsils beter niet gebruiken wanneer je borstvoeding geeft.

Keelpijn tijdens de zwangerschap

Medicatie is dus niet de eerste optie bij keelpijn tijdens de zwangerschap. Alternatieve middeltjes kunnen helpen. We noemden net al thee met honing of het eten van een dropje. Let bij het eten van drop trouwens wel goed op: te veel drop kan een laxerend effect hebben. Aangeraden wordt om als je zwanger bent niet meer dan drie dropjes per dag te eten. Andere tips:

  • Los zout op in warm water en gorgel daarmee;
  • Drink voldoende. Ga uit van zo’n 2 liter per dag. Water is het beste, maar ook cafeïnevrije thee kan een goed alternatief zijn;
  • Keelpastilles zijn verkrijgbaar bij drogisten en veel supermarkten. Ze hebben een (tijdelijk) verzachtend effect op de keel.

Reageer op artikel:
Strepsils tijdens zwangerschap
Sluiten