Petra
Petra Bevalling 15 Jun 2019

10x natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling

Ja, als het gaat om pijnbestrijding tijdens de bevalling is er op medisch gebied veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een ruggenprik. Maar weet je dat je lichaam ook eigen pijnbestrijding paraat heeft? Tien keer natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling.

1. Endorfine tijdens de bevalling

Door al die pijnlijke weeën kan het bijna onmogelijk lijken om te ontspannen, maar probeer het toch maar. Wanneer je je niet verzet tegen de pijn, maar je er aan overgeeft, beloont je lichaam je daarvoor namelijk door de aanmaak van endorfine. Endorfine is een soort natuurlijke morfine, die werkt tegen de pijn van de weeën. Met een beetje geluk kom je in een soort roest terecht, die de pijnlijkste randjes van de weeën helemaal wegneemt.

2. Zoek afleiding

Wat doe je als je kind van de schommel is gevallen en moet huilen om de schaafwond op de knie? Juist, dan probeer je hem of haar af te leiden van de pijn: ‘Kijk lieverd, wat een leuke glijbaan, wil je daar ook eens op?’ Grappig, maar deze methode werkt bij jezelf vaak net zo goed als bij je kind. Heb je veel pijn door de weeën? Zolang je mobiel bent, kun je jezelf afleiden door heen en weer te lopen, tv te kijken, nog even een wasje te vouwen of zelfs de aardappels nog te schillen. Kortom; alles wat voor afleiding zorgt, kan werken! De klusjes zorgen ervoor dat je focust op wat je aan het doen bent, en niet op wat je voelt (die vervelend pijnlijke weeën).

3. Warmte helpt

Door kou verkrampen je spieren, terwijl ze door warmte juist kunnen ontspannen. Zorg dus dat het op de plek waar je bevalt warm genoeg is. Doe de kachel aan, of zorg voor een lekker dikke deken. Een kruik tegen je buik kan helpen en een warme douche kan wonderen doen. Aan de andere kant: als je het té warm krijgt is dat ook niet prettig. Het opvangen van de weeën kan het zweet op je voorhoofd tevoorschijn laten komen. Het is dus prettig wanneer je de temperatuur in de kamer makkelijk kunt aanpassen, zodat je je zo comfortabel mogelijk voelt.

4. Let op je ademhaling

Weet je dat je ademhaling invloed kan hebben op het samentrekken van de baarmoederspier? Misschien heb je de neiging om te gaan hijgen, of om oppervlakkig adem te gaan halen door de stress van de weeën. Het loont de moeite om te focussen op een rustige ademhaling, vanuit de onderbuik. Zo raak je namelijk ontspannen, wordt er endorfine aangemaakt en wordt het makkelijker om de weeën op te vangen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby

5. Bevallen in het water

Het is in steeds meer ziekenhuizen mogelijk: bevallen in een bevalbad. Ook thuis kun je een speciaal bevalbad huren neerzetten. Groot voordeel van bevallen in bad, is dat je lijf makkelijker endorfine aanmaakt. Daarnaast ben je ook nog eens gewichtloos, waardoor het makkelijker is om in de juiste houding te zitten. Ook prettig: het warme water helpt tegen de pijn. Bij bevallen in het water is er wel altijd een kleine kans op infecties. In principe mag je in bad gaan zitten wanneer de vliezen gebroken zijn, maar het kan dan nog lang duren voordat de bevalling echt op gang komt. In die fase is de kans op een infectie aanwezig. Overleg dus goed met je verloskundige wat het beste moment is om in bad te gaan zitten.

6. Hypnobirthing als natuurlijke pijnbestrijding

Wanneer je weet hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt laten ontspannen, zal de bevalling het makkelijkst verlopen. Tijdens een cursus hypnobirthing leer je een soort zelfhypnose, die je helpt te ontspannen. Centraal tijdens de cursus staat het krijgen van inzicht in de invloed die je gedachten hebben op je lichaam. Als je deze verbanden ziet, leer je om het zenuwstelsel tot rust te brengen. Dit maakt de pijn minder en makkelijker hanteerbaar.

7. Doula

Uit onderzoek blijkt dat met de bevalling gemiddeld een half uur korter duurt wanneer er sprake is van goede begeleiding. Een goede begeleider zorgt ervoor dat je kunt ontspannen. Natuurlijk kan je partner, of je moeder of goede vriend(in) je ondersteunen, maar het kan zijn dat zij ook niet altijd goed weten wat handig is tijdens de bevalling. Je kunt er daarom voor kiezen om hulp in te schakelen van een doula. Een doula is iemand die veel weet over het bevallingsproces en daarin kan ondersteunen op lichamelijk en emotioneel gebied. Bespreek voorafgaand aan de bevalling je voorkeuren en wensen met de doula. Tijdens de bevalling kan hij of zij dan als doorgeefluik dienen richting de verloskundige of gynaecoloog. Deze hoeven jou dan niet lastig te vallen met vragen, want de doula heeft alle antwoorden.

8. Rebozo

Een bijzondere natuurlijke pijnbestrijdings techniek uit Zuid-Amerika: rebozo. De rebozo is een soort lange doek die gebruikt wordt om je tijdens de bevalling te masseren. Dit klinkt misschien niet direct prettig, maar kan dat in de praktijk zeker zijn. Zo kan je tijdens het opvangen van de weeën je buik laten ondersteunen met de rebozo. Door de doek zachtjes heen en weer te bewegen wordt je buik gemasseerd en neemt de pijn af. Geïnteresseerd? Er zijn workshops die je samen met je partner kunt volgen, om vast te oefenen met de doek.

9. Acupunctuur

Nog een techniek van natuurlijke pijnbestrijding die is overgewaaid uit het buitenland: acupunctuur. Door een week of vier voor de bevalling te beginnen met een acupunctuurbehandeling, kun je ontspannen starten aan de bevalling zelf. Er zijn acupuncturisten die een specialisatie hebben in acupunctuur rondom bevallingen.

10. Steriele waterinjecties

We blijven nog een hangen bij de buitenlandse manieren van natuurlijke pijnbestrijding: in Scandinavische landen worden vaak steriele waterinjecties toegepast. De methode lijkt misschien een beetje op het geven van een ruggenprik, maar werkt zonder medicatie. De verloskundige zet vier injecties met steriel water in de onderrug. Het ingespoten water zorgt er voor maximaal 2 uur voor dat pijnsignalen geblokkeerd worden. Indien nodig mogen de injecties zo vaak als je wilt herhaald worden. Zo kun je zonder medicijnen toch zo pijnvrij mogelijk de bevalling doorstaan!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
10x natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling
Sluiten