Zonnebank tijdens zwangerschap

Heel veel vrouwen vinden het geweldig om een zomerse look te hebben of gewoon om even te genieten. De ene vrouw kiest dan voor een sauna en de ander kiest ervoor om naar de zonnebank te gaan. Wanneer je niet zwanger bent hoef je natuurlijk nergens rekening mee te houden, tenzij je ergens allergisch voor bent of een ziekte hebt. Maar wanneer je zwanger bent is het natuurlijk belangrijk om te bekijken of je bepaalde dingen wel mag doen. Dat geldt dus ook voor het zonnebanken. Is het eigenlijk wel toegestaan om te zonnebanken terwijl je zwanger bent? Welke gevolgen kan dit hebben voor de zwangerschap als je het toch doet? En is er verschil tussen de risico’s van het zonnen aan het begin (zeg met een week of 8) en aan het eind van de zwangerschap? Hieronder gaan wij in op al deze vragen.

Zonnebanken tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent moet je op allerlei zaken letten, zo dus ook of het wel toegestaan is om te zonnebanken bij de zwangerschap.

Zoals je weet is het zonnebanken bijna hetzelfde als zonnen, je krijgt namelijk een hoge dosis UV-stralen op je lichaam. De een zegt dat zonnebanken beter dan zonnen is en de ander zegt het omgekeerde. Wij zeggen dat zonnebanken op zichzelf geen kwaad kan, maar de warmte van de zonnebank wel. Wanneer je langdurig onder de zonnebank ligt krijg je namelijk te maken met een hoge temperatuur. Deze temperatuur kan schadelijk zijn, want:

  1. Door deze temperatuur kan je uitdrogen. Dit is natuurlijk heel schadelijk voor de baby, aangezien er minder bloed stroomt naar de baby en er uiteindelijk minder zuurstof en voedingsstoffen naar de baby stroomt. Dit is dan ook een van de redenen waarom je niet moet zonnebanken bij je zwangerschap
  2. Daarnaast kan een hogere temperatuur ervoor zorgen dat je lichaam en baarmoeder een hogere temperatuur krijgen. Dit kan gevolgen hebben voor de baby. Het kan uiteindelijk zelfs uitmonden in een miskraam. Wees dus gewaarschuwd.

Wij raden je dus aan om niet te zonnebanken. Hierbij maakt het geen verschil of je nu 17 of 30 weken zwanger bent. Ondanks dat sommigen beweren dat het niet schadelijk is om even te zonnebanken, zeggen wij altijd: better safe than sorry!

Als je toch besluit om naar de zonnebank te gaan, ondanks onze adviezen, dan willen wij je graag de volgende tips meegeven. Nogmaals, wij raden het af om te zonnebanken ondanks deze tips.

  • Smeer je goed in
  • Ga niet langer dan 15 minuten onder de zonnebank
  • Leg een handdoek op je buik tegen de warmte en tegen het licht
  • Ga zeker niet te vaak en te lang zonnebanken, gezien het risico dat we al hebben aangegeven
  • Drink voldoende zodra je uit de zonnebank komt om uitdroging te voorkomen

Overleg met verloskundige of huisarts

Sommige vrouwen zijn toch overtuigd dat het geen kwaad kan door wat ze lezen op het internet of in boeken. Het minste wat wij jullie aanraden is om dit eerst te bespreken met je verloskundige of huisarts. Dit zijn de specialisten en die zullen ten alle tijden alleen het beste voor je aanraden. Als je dus toch wil zonnebanken, bespreek dit dan van tevoren goed door met deze specialisten.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Zonnebank tijdens zwangerschap
Sluiten