Zo vader, zo zoon! [De leukste dubbelportretten]

“Kind, je bent net je vader!”
“Ze heeft de neus van haar moeder!”

Het begint al bij de geboorte. Je baby is amper de baarmoeder uit, of je begint al naar herkenbare gelaatstrekken te zoeken. Opa’s en tantes buigen zich over het wiegje, om te kijken op wie je kleintje het meeste lijkt. Als je dat kunt waarderen, vind je de foto’s die de HuffPost verzamelde vast ook geweldig. In deze dubbelportretten wordt een jeugdfoto van een (groot)ouder naast een jeugdfoto van een (klein)kind gelegd. De gelijkenis is soms zo sterk, dat je je afvraagt wie nou wie is:

zo vader, zo zoon

Gelijkenis tussen ouder en kind door dna

Het is verbazingwekkend hoezeer ouder en kind op elkaar kunnen lijken. Bizar wanneer je bedenkt dat een kind vijftig procent van het dna erft van de moeder en 50 procent van de vader. Bij deze foto’s van een moeder en dochter is echter wel duidelijk welk dna de grootste invloed heeft gehad op het uiterlijk van dochterlief:

ouder kind gelijkenis

Overigens is onlangs het eerste kindje geboren dat dna heeft van drie in plaats van twee mensen. De moeder van dit kindje had een erfelijke ziekte, die dodelijk was voor haar kinderen. Om te voorkomen dat een kind deze ziekte zou erven, werd er gebruik gemaakt van een klein beetje dna van een derde persoon. Het verkeerde stukje dna van de moeder werd vervangen door het gezonde stukje dna van die derde persoon. Met die nieuwe samenstelling werd vervolgens een eicel bevrucht. Het resultaat: een prachtig, gezond kindje. Geweldig voor de ouders, die door de erfelijke afwijking eerder al twee kindjes verloren. Dat extra stukje dna is trouwens zo klein, dat het verder niet van invloed zal zijn op het uiterlijk van het kindje. Het zou dus zomaar kunnen dat de kersverse moeder binnenkort ook een dubbelportret zoals deze post:

kind lijkt op ouder

Lijkt jouw kind op jou?

Nog meer superlieve en superschattige dubbelportretten vind je hier en op de Facebookpagina van de HuffPost. De portretjes in dit artikel komen ook van deze pagina’s. Heb jij zelf ook die neus van je vader? Of lijkt je dochtertje als twee druppels water op je moeder toen zij dezelfde leeftijd had? Misschien is er wel een uiterlijk kenmerk van jezelf of je partner waarvan je stiekem hoopt dat je kleine die niet (of juist wel!) erft? Laat het ons weten, en het liefst natuurlijk ook zien!;)

Reageer op artikel:
Zo vader, zo zoon! [De leukste dubbelportretten]
Sluiten