Petra
Petra Baby 28 Sep 2016

draagdoek baby – de beste tips over kopen en knopen

Natuurlijk wil je je baby het liefst de hele dag bij je hebben. Dat is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kleine heel prettig. Weet je dat uit onderzoek is gebleken dat baby’s zich beter ontwikkelen wanneer ze veel huid-op-huidcontact hebben met hun ouders? Wanneer je je kindje dicht bij je wil hebben, maar ook je handen vrij moet houden is een draagdoek een geweldige oplossing.

Welke draagdoek is het beste voor mijn kindje?

Om eerlijk te zijn is deze vraag niet zomaar te beantwoorden. De keus voor een draagdoek is namelijk heel persoonlijk. Wat de een heel prettig vindt dragen, vindt een ander misschien juist helemaal niets. Om te kunnen beoordelen wat voor jou de beste optie is, is het handig om meer te weten over de verschillende typen draagdoeken. Zo zijn er draagdoeken van verschillende soorten stof. Sommige zijn gemaakt van stugge, geweven stof en andere juist van rekbare. De rekbare draagdoeken zijn ideaal voor kleine baby’s, omdat je dit type draagdoek namelijk kan omknopen voordat je je baby erin stopt. Daarnaast haal je hem of haar er ook makkelijk weer uit, door simpelweg de stof op te rekken. Geweven stof rekt niet mee, maar heeft veel draagvermogen. Een geweven draagdoek is daarom uitstekend geschikt voor wat oudere baby’s.

Ben ik een buik- of een rugdrager?

Het is handig om van tevoren stil te staan bij de vraag hoe lang je je kindje wil dragen. Dan gaat het niet alleen om de leeftijd van je kindje, maar ook van de duur van het dragen. Draagdoeken die comfortabel dragen wanneer je je kindje tien minuten draagt, kunnen na een paar uur namelijk heel anders voelen. Het is dus niet alleen belangrijk dat je kindje zich comfortabel voelt, maar jijzelf ook! Als je lange wandelingen wilt gaan maken, kan een draagdoek waarmee je je kindje (ook) op je rug kan dragen een aanrader zijn. Behalve buik- en rugdragers zijn er ook heupdragers. Deze zijn normaal gesproken alleen praktisch als het gaat om een korte periode, omdat het anders al snel te zwaar wordt. Hoe je je baby ook gaat dragen, let altijd op zijn of haar leeftijd. Zeker heel jonge baby’s kunnen niet in ieder type draagdoek gedragen worden.

Hoe moet ik die draagdoek knopen?

Sommige jonge ouders zien een draagdoek niet zitten, vanwege de in hun ogen moeilijke knopen. Wanneer je jezelf dit echt niet ziet doen, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een draagzak. Zo’n draagzak biedt veel van dezelfde voordelen, maar is eenvoudiger om te doen. Toch is het jammer om je tegen te laten houden door een paar knopen. Wanneer je de juiste knooptechniek eenmaal onder de knie hebt, maak je die knopen vast of los in een handomdraai. De knooptechniek verschilt per type draagdoek. Sommige typen bestaan uit lange banen stof, terwijl andere juist kort zijn. Bij de doeken waarin je baby rechtop zit, is het belangrijk dat zijn of haar bovenbeentjes helemaal worden ondersteund, waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen. Zo kan je kindje lekker hangen in de doek. Let er op dat ook het nekje goed ondersteund wordt. Dit bereik je door je kindje strak in te snoeren. Dit is niet pijnlijk, maar zorgt juist voor meer comfort voor je kleine. Er zijn ook doeken waarin je kindje in foetushouding kan liggen. Dit type doek vereist weer een andere techniek. Hoewel er voor het knopen van alle draagdoeken wel filmpjes online te vinden zijn, is het aan te raden al even te oefenen voordat je een doek aanschaft en je baby er daadwerkelijk in gaat dragen.

De beste en mooiste draagdoek kopen

Wat betreft draagdoeken is er steeds meer keus. Aan de ene kant is dit natuurlijk prettig, aan de andere kant kan dit het kiezen ook bemoeilijken. Merken als ByKay, Wompat en Kokadi hebben een breed aanbod. Daarnaast zijn er doeken van kleinere merken en merkloze doeken. Sommige jonge ouders halen of bestellen zelfs traditionele draagdoeken uit Azië of Afrika. Deze traditionele doeken zijn meestal van geweven stof en daardoor stevig, maar ook stug. Voor een beginnend ‘draagdoekknoper’ kunnen dit lastige doeken zijn, maar oefening baart kunst! Eventueel kun je jezelf laten voorlichten in een babyspeciaalzaak. Dit geeft je de kans om de doeken alvast te voelen en er mee te oefenen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een doek tijdelijk uit te testen of te huren. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet. Koop je liever online? Dat heeft als voordeel dat je makkelijk kunt vergelijken, maar het nadeel dat je dus niet eerst even kan oefenen. Instructiefilmpjes kunnen dan uitkomst bieden.

draagzak knopen kopen

Een draagdoek zonder knopen?

Lijkt een draagzak je geweldig, maar durf je het door al die knopen toch niet aan? Hierboven kon je al lezen dat een draagzak dan een goed alternatief kan zijn. Er zijn echter ook draagdoeken zonder knopen, bijvoorbeeld de ringsling. Dit is een doek die je vastmaakt door de uiteinden door twee ringen te halen. Het is een zeer geschikte doek voor het snelle werk en de korte afstanden. Lange afstanden zijn niet aan te raden, omdat je het gewicht van je kindje op slechts een schouder draagt. Zeker bij wat oudere kindjes wordt dat snel te zwaar. Een ander type draagdoek zonder moeilijke knopen is de mei tai. Dit type bestaat uit een doek van geweven stof met stoffen bandjes, waarmee de doek vastgeklikt of -geknoopt kan worden. Door het verstellen van de bandjes is deze doek meestal al geschikt vanaf de geboorte tot zelfs wel een jaar of vier.

Tips voor het dragen in de draagdoek

Door verschillen in stofsoort en knooptechniek, kunnen er verschillen zijn tussen het dragen in verschillende type draagdoeken. Er zijn echter wel een aantal algemene tips te geven, die gelden voor alle soorten doeken:

  • Deskundigen raden tegenwoordig af om je kindje te dragen met het gezichtje naar voren. Hoewel je kindje zo beter om zich heen kan kijken, zorgt het voor een oncomfortabele en slechte houding.
  • Let op de temperatuur. Je kindje zit lekker dicht tegen je aan en vangt daardoor veel van jouw lichaamswarmte op. Zeker bij zomerse temperaturen in een doek van tricot zal het al snel erg warm zijn. Kleed je kleine daarom niet te warm aan. Let wel extra op de lichaamsdelen die buiten de doek hangen. Handjes en voetjes kunnen al snel koud worden. En zorg er vooral voor dat het gezichtje van je kleintje niet onder de doek zit, zodat er alle ruimte is om goed adem te halen.
  • Veiligheid boven alles! Dus ga niet fietsen of autorijden met je kindje in een draagdoek. En twijfel je of je wel de juiste knooptechniek hebt gebruikt? Laat je informeren, want je wilt natuurlijk niet dat je kleintje plotseling uit de doek valt!
  • De goedkoopste manier om een draagdoek te krijgen is er zelf een te maken. Op internet zijn er patronen voor te vinden. Ook hier staat veiligheid natuurlijk voorop: het kan heel lastig zijn om de juiste stof te vinden. De stof moet sterk en comfortabel zijn en ook het garen dat je gebruikt moet bestand zijn tegen veel gewicht. Wil je een draagdoek maken? Zorg dan dus voor kwalitatief goede materialen.

Reageer op artikel:
draagdoek baby – de beste tips over kopen en knopen
Sluiten