Petra
Petra Gezondheid baby 3 Oct 2016

Waterpokken [de risico’s voor je baby]

Waterpokken is een van de bekendste kinderziektes. Bijna iedereen krijgt de ziekte een keer in zijn leven, meestal in de kindertijd. Hoewel waterpokken normaal gesproken niet levensbedreigend zijn, zijn er situaties waarin de ziekte een groter risico vormt. Daarom is het handig om te weten wat de symptomen en tekenen van deze ziekte zijn.

De symptomen van waterpokken

De waterpokken is een virusziekte die start als een flinke verkoudheid. In eerste instantie is er nog geen sprake van uitslag. Die uitslag verschijnt pas na een aantal dagen, meestal in de vorm van vlekjes of blaasjes. Deze blaasjes kunnen over het hele lichaam verschijnen, zelfs tot in de mond en onder het haar. Ook komen ze vaak op de oogleden tevoorschijn. Het meest kenmerkende van de uitslag is de jeuk. Dit maakt de ziekte anders dan bijvoorbeeld de mazelen, een andere kinderziekte met uitslag. De uitslag die je bij mazelen krijgt jeukt namelijk bijna niet. Naast de uitslag en symptomen van een verkoudheid, kan je kind ook last hebben van lichte koorts. Al deze symptomen verdwijnen normaal gesproken binnen een dag of tien. De symptomen zijn bij zowel baby, kind als volwassene vergelijkbaar, maar een volwassener wordt er meestal zieker van dan een kind.

Zijn de waterpokken besmettelijk?

Deze kinderziekte is zeer besmettelijk. Het virus dat de ziekte veroorzaakt, het varicella-zostervirus, wordt overgedragen via de lucht en via lichaamsvocht (zoals speeksel). Wanneer dus bijvoorbeeld een besmet persoon niest, komt het virus in de lucht terecht. Een ander persoon dat deze besmette lucht inademt, loopt hierdoor grote kans ook besmet te raken. Het kan even duren voordat dit wordt opgemerkt, want de incubatietijd van de ziekte is zo’n 11 tot 21 dagen. Ongeveer 2 dagen voordat de eerste symptomen verschijnen, kun je anderen besmetten. Omdat je zelf dan nog helemaal niet weet dat je ziek bent, is het erg lastig om besmetting te voorkomen. Het blijft besmettelijk totdat alle blaasjes in korstjes zijn veranderd en verdwijnen.

Waterpokken bij baby jonger dan 3 of 6 maanden

Omdat deze ziekte zo besmettelijk is, loopt je baby al vanaf de geboorte het risico om de ziekte op te lopen. Gaat je kindje naar een kinderopvang? Dan is de kans groot dat hij of zij snel in aanraking zal komen met het virus. De meeste kinderen met waterpokken voelen zich namelijk niet erg ziek, waardoor ze gewoon naar de opvang mogen. Als je baby jonger is dan drie maanden, is het belangrijk om de arts te waarschuwen als je vermoedt dat er sprake is van waterpokken. De arts kan dan besluiten om het middel aciclovir voor te schrijven. Dit antivirale medicijn kan de ziekteduur verkorten, maar heeft vaak weinig zin meer als je baby al een paar dagen ziek is. In dat geval zit er, net als bij oudere kinderen, niets anders op dan uit te zieken. Baby’s die jonger zijn dan 6 maanden worden vaak bijna niet ziek van de waterpokken. Dit is aan de ene kant natuurlijk heel prettig, maar aan de andere kant kan het ook zijn dat de baby hierdoor niet genoeg antistoffen aanmaakt. Hoewel je de ziekte normaal gesproken maar een keer krijgt, kan het in zo’n geval zijn dat de baby op oudere leeftijd nogmaals de waterpokken krijgt. Ook die tweede keer zal de ziekte echter mild verlopen. Wanneer je baby ouder is dan 6 maanden (dus bijvoorbeeld 10 maanden of 14 maanden) dan zal het ziektebeeld normaal verlopen en maakt je kleine direct voldoende antistoffen aan om een nieuwe besmetting te voorkomen.

Risico’s waterpokken zwangeren en baby’s

Ben je zwanger en krijg je waterpokken? Dan is het belangrijk om uit te zoeken of je vroeger al eens waterpokken hebt gehad. Als je ze al eens hebt gehad, heeft je lichaam al antistoffen opgebouwd, die je ongeboren kindje waarschijnlijk voldoende zullen beschermen. Heb je echter nog niet eerder waterpokken gehad, dan is het van groot belang om direct de huisarts te bellen. De kans is groot dat je dan het middel aciclovir voorgeschreven krijgt, om er in ieder geval voor te zorgen dat de symptomen minder lang zullen aanhouden. Ook kan het gebeuren dat je in aanraking komt met iemand met waterpokken, terwijl je zelf nog geen waterpokken hebt gehad. Als je zwanger bent is het aan te raden om, ook wanneer je je zelf nog niet ziek voelt, de huisarts in te lichten. Er kan in zo’n geval een speciaal antilichaam toegediend worden die besmetting of uitbraak van de ziekte voorkomt. Dit is vooral noodzakelijk om je ongeboren kindje zo goed mogelijk te beschermen. Wanneer je toch waterpokken krijgt in de periode net voor tot net na de bevalling, dan zal je baby vlak na de geboorte een immonuglobulinen-injectie krijgen om besmetting te voorkomen.

waterpokken baby symptomen

Zelf de symptomen van waterpokken verlichten

In sommige landen worden kinderen standaard gevaccineerd tegen waterpokken. Dit gebeurt in Nederland niet, omdat het ziekteverloop meestal tamelijk mild is. Alleen voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem kunnen waterpokken gevaarlijk zijn. In alle andere gevallen zit er niets anders op dan gewoon uit te zieken. De volgende tips kunnen de klachten wat verlichten:

  • Heeft je kindje de waterpokken? Zorg ervoor dat je de nageltjes dan kort knipt, zodat de blaasjes niet opengekrabd kunnen worden. Krabben lijkt soms op te luchten, maar dit is helaas van tijdelijke aard. Al snel zal de jeuk terugkeren, meestal nog heviger dan eerst;
  • Er zijn zalfjes die een koelende werking hebben tegen de jeuk van de blaasjes. Zo zijn zinkoxidezalf en carbomeerwatergel verkrijgbaar bij de apotheek. De zalf is overigens ook gewoon bij de drogist te koop. Ook mentholpoeder wordt wel gebruikt tegen de jeuk, maar dit wordt afgeraden voor kinderen jonger dan twee jaar. Daarnaast zijn er ook heel wat oude trucjes die de moeite van het proberen waard kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een havermoutbadje; Stop een dichtgeknoopte washand met havermoutvlokken in het babybadje en laat de vlokken even wellen. Vervolgens kun je je kindje lekker badderen en daarna droog deppen;
  • Heeft je baby toch blaasjes opengekrabd en raken die ontstoken? Neem contact op met de huisarts, die kan beoordelen of het noodzakelijk is antibiotica voor te schrijven tegen de infectie;
  • Blaasjes in de mond kunnen erg pijnlijk zijn. Veel drinken helpt (koele dranken) en ook waterijs kan tijdelijk wat verlichting geven;
  • Krabt je baby in haar of zijn slaap de blaasjes open? Dan is het handig om je kleintje ‘s nachts wantjes aan te doen. Hiervoor zijn speciale, katoenen wandjes verkrijgbaar in bijvoorbeeld de babyspeciaalzaak.

Wanneer de arts waarschuwen bij waterpokken?

Hierboven kon je al lezen dat waterpokken normaal gesproken niet gevaarlijk zijn en dat je je kindje gewoon kunt laten uitzieken. We gaven echter ook aan dat je de arts moet waarschuwen als je kindje jonger is dan drie maanden en symptomen van waterpokken vertoond. Ook bij onder meer de volgende symptomen is het belangrijk om hulp in te schakelen, ook wanneer je kind al wat ouder is:

  • je baby is suffig en reageert niet meer op je;
  • de koorts houdt langer dan drie dagen aan;
  • je kindje blijft maar huilen of kreunen;
  • je kindje lijkt benauwd of krijgt een grauwe kleur;
  • je baby blijft braken.

Reageer op artikel:
Waterpokken [de risico’s voor je baby]
Sluiten