Ziek tijdens zwangerschap

Als je denkt dat je zwangerschap een pretje zal zijn dan zal ik je vandaag uit je droom helpen, helaas is dit niet het geval. In enkele gevallen (uitzonderingen) zal je echt bijna niets merken van de zwangerschap, maar de meeste vrouwen worden heel erg ziek tijdens de zwangerschap. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je een ziek gevoel kan hebben dankzij de vele kwaaltjes die je zal ervaren bij je zwangerschap. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze kwaaltjes voordat je al zwanger wordt. Kan je het namelijk wel aan om bijvoorbeeld extreem ziek te zijn tijdens je zwangerschap? Je moet wel weten waar je aan begint.

Vooral aan het begin en aan het einde van je zwangerschap zal je merken dat je wat zieker bent dan normaal. In het midden van je zwangerschap zal je merken dat je stabiel zal zijn en minder last zal hebben van de zwangerschap. Helaas zijn er ook vrouwen die constant ziek zijn tijdens de zwangerschap. Hoe kan je hier nou mee om gaan? Doe je iets verkeerds? Is het gevaarlijk wanneer je ziek bent tijdens je zwangerschap? Wat kan je doen? Hieronder gaan we dieper op deze vragen in en zullen we je tips geven wat je kan doen.

Zwanger en ziek

Ben je nu zwanger en zit je in het begin van je zwangerschap of ben je al wat langer zwanger? Dan kan je wellicht ervaren dat je nu wat ziekjes bent en dus op deze website terecht bent gekomen. Ik weet niet hoe je je nu voelt, want het ziek zijn tijdens je zwangerschap is per vrouw verschillend. De een zal een hevige griep krijgen, terwijl de ander alleen last zal hebben van de normale kwaaltjes.

Hieronder staan wat tips om minder snel ziek te worden:

  • Het is belangrijk om goed te eten en te drinken. Zorg er dus voor dat je je vitaminen en mineralen binnen krijgt. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan vette vis of aan vitamine C en D. Eet gevarieerd en eet gezond. Dit zorgt ervoor dat je weerstand groter zal zijn.
  • Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen, vooral tijdens je zwangerschap. Zorg er dus voor dat je zo nu en dan een wandeling maakt om alles uit te zweten. Dit is heel goed voor je en ook nog eens goed voor de zwangerschap.
  • Drink voldoende, dit is de belangrijkste tip die wij mee kunnen geven.

Ziek zijn en werk

Het kan zijn dat je ziek bent en een baan hebt en dat in combinatie met je zwangerschap. Je baas zal hier niet blij mee zijn, maar het is toch je goed recht. Wanneer je ziek wordt tijdens je zwangerschap heb je gewoon recht op een uitkering. Het kan wel zo zijn dat een bedrijfsarts langs zal komen om te kijken wat er precies aan de hand is. Normaal gesproken hoeft dit geen probleem te zijn en zal deze aangeven dat je gewoon ziek bent. In sommige gevallen zal dit anders zijn. Het is wel belangrijk om te laten zien wat er precies mis is en om natuurlijk bij je werkgever en de arbo aan te geven dat je zwanger bent.

Eerder met verlof

Het is heel afhankelijk wat je met de ARBO afspreekt, maar normaal gesproken zal de ARBO je eerder met zwangerschapsverlof sturen als zij zien dat je gewoon ziek bent zoals je hebt aangegeven. Zij willen namelijk niet het risico nemen dat er iets mis gaat met je zwangerschap. Daarnaast kan deze instantie je ook het advies geven om halve dagen te werken als zij zien dat je het aan kan. Wanneer je het niet aan kan is het belangrijk om dit aan te geven en natuurlijk te beargumenteren waarom je dit niet aan kan.

Gedeeltelijk ziek

Wanneer je zwanger bent en ziek wordt hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat je de hele tijd ziek bent, maar slechts gedeeltelijk. Daarnaast kan het ook zo zijn, zoals hierboven al vermeld, dat de ARBO vindt dat je alsnog een gedeelte van de dag kan werken. Deze zal dan ook adviseren om jou een halve dag of een paar uurtjes per dag te laten werken.

Ons advies

Wanneer je merkt dat je ziek bent en echt niet kan werken, dan is het goed om uit te rusten en gewoon om thuis te blijven. Wanneer je echter het gevoel hebt dat je wel een halve dag kan werken of een paar uurtjes per dag dan raden we je aan om gewoon te gaan werken. Thuis blijven is namelijk niet goed voor je. Het is beter om buiten de deur te zijn en te bewegen en afleiding te hebben. Zonder afleiding zal je je de hele dag op je zwangerschap blijven focussen wat niet gezond voor je is. Wij adviseren je dus om gewoon aan de slag te gaan, maar als het niet kan dan kan het natuurlijk niet!

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Ziek tijdens zwangerschap
Sluiten