Neusspray tijdens zwangerschap

Het kan zijn dat je nu nog niet zwanger bent of dat je al een tijdje zwanger bent of dat je pas zwanger bent en meer informatie zoekt over wat wel en niet toegestaan is tijdens de zwangerschap. Zoals je misschien wel weet is het tijdens je zwangerschap opletten geblazen met veel zaken, dit geldt ook voor medicijnen. Wanneer je verkouden bent of een verstopte neus hebt maakte je voor het zwanger zijn misschien gebruik van een neusspray. Deze neusspray bevat stoffen die ervoor zorgen dat je neus open gaan. Maar welke stoffen zijn dit eigenlijk? Zijn alle neussprays hetzelfde? Mag je eigenlijk wel een neusspray gebruiken tijdens je zwangerschap?

We hebben deze vragen een tijd geleden gekregen. Hieronder gaan we deze vragen beantwoorden zodat elke vrouw hier weet van heeft. Zo gaan we in of het Ć¼berhaupt toegestaan is om een neusspray te gebruiken en welke neussprays dan wel of niet toegestaan zijn.

Zwanger en neusspray

Je herkent het vast wel; je bent verkouden of hebt last van de irritante hooikoorts en wilt graag gebruik maken van een neusspray. Voordat je zwanger was kon dit zonder probleem, maar hoe zit dat dan nu je zwanger bent of graag zwanger wilt worden?

Volgens een onderzoek uit 2013 is de kans op een afwijking bij het gebruik van een neusspray tijdens de zwangerschap sterk aanwezig. Ondanks dat de kansen klein zijn dat je baby een afwijking al krijgen blijft het toch een risico. Want wie weet ben jij wel diegene die getroffen zal worden door complicaties. Dat kan je van tevoren natuurlijk niet zeggen.

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap is het volgens dit onderzoek in ieder geval niet toegestaan om gebruik te maken van een spray, aangezien dit kan leiden tot een zeldzame geboorteafwijking. Het gaat dan vooral om sprays die bedoeld zijn als decongestiva. Dit is een middel dat de gezwollen slijmvliezen tot slinken. Dit middel is gewoon overval verkrijgbaar, dus ook bij je drogist.

Zoals je op de rest van de website hebt gezien zijn wij heel voorzichtig met mogelijke risico’s. Ook in dit geval kan er zich een grote risico voordoen, namelijk dat je baby een afwijking krijgt of dat er veel complicaties kunnen zijn tijdens je zwangerschap. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Wij van Ikenmama raden je dan ook aan om helemaal geen neussprays tijdens de zwangerschap te gebruiken. Het is belangrijk om alle mogelijke risico’s te vermijden. In dit geval is het niet nodig om deze spray te gebruiken. Blijf er dus vanaf!

Is een neusspray dus niet toegestaan?

Dat heb je goed gelezen. Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap (en wij adviseren dit voor je hele zwangerschap) is het niet toegestaan om een neusspray te gebruiken. Nogmaals, wij raden je aan om dit niet tijdens je zwangerschap te gebruiken. Hieronder staan wat voorbeelden van welke je niet mag gebruiken. (niet elke spray is opgenomen)

  • Octrivin
  • Beclometason
  • Cinuforce
  • Calendula
  • Flixonase

Dit zijn slechts voorbeelden van de sprays die je niet mag gebruiken. Wij raden je aan om geen een neusspray te gebruiken, ook al is dit tegen de hooikoorts. Niet doen!

Gevolgen van gebruik neusspray bij zwangerschap

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn de gevolgen van het gebruik van een neusspray echt rampzalig. Er is namelijk een kans dat je baby geboren zal worden met een zeldzame afwijking. Je begrijpt dus wel waarom we adviseren om er vanaf te blijven!

Toch een spray gebruikt?

Als je toch een spray hebt gebruikt omdat je het niet wist (of omdat je zo koppig bent :p) dan is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Zij kunnen verder kijken of dit invloed zal hebben op je kindje of dat het al invloed heeft gehad. Neem dus contact op en leg je situatie uit.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Neusspray tijdens zwangerschap
Sluiten