Neusspray tijdens zwangerschap

Neusspray tijdens zwangerschap
Het kan zijn dat je nu nog niet zwanger bent of dat je al een tijdje zwanger bent of dat je pas zwanger bent en meer informatie zoekt over wat wel en niet toegestaan is tijdens de zwangerschap. Zoals je misschien wel weet is het tijdens je zwangerschap opletten geblazen met veel zaken, dit geldt ook voor medicijnen. Wanneer je verkouden bent of een verstopte neus hebt maakte je voor het zwanger zijn misschien gebruik van een neusspray. Deze neusspray bevat stoffen die ervoor zorgen dat je neus open gaan. Maar welke stoffen zijn dit eigenlijk? Zijn alle neussprays hetzelfde? Mag je eigenlijk wel een neusspray gebruiken tijdens je zwangerschap?

We hebben deze vragen een tijd geleden gekregen. Hieronder gaan we deze vragen beantwoorden zodat elke vrouw hier weet van heeft. Zo gaan we in of het überhaupt toegestaan is om een neusspray te gebruiken en welke neussprays dan wel of niet toegestaan zijn.

Zwanger en neusspray

Je herkent het vast wel; je bent verkouden of hebt last van de irritante hooikoorts en wilt graag gebruik maken van een neusspray. Voordat je zwanger was kon dit zonder probleem, maar hoe zit dat dan nu je zwanger bent of graag zwanger wilt worden?

Volgens een onderzoek uit 2013 is de kans op een afwijking bij het gebruik van een neusspray tijdens de zwangerschap sterk aanwezig. Ondanks dat de kansen klein zijn dat je baby een afwijking al krijgen blijft het toch een risico. Want wie weet ben jij wel diegene die getroffen zal worden door complicaties. Dat kan je van tevoren natuurlijk niet zeggen.

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap is het volgens dit onderzoek in ieder geval niet toegestaan om gebruik te maken van een spray, aangezien dit kan leiden tot een zeldzame geboorteafwijking. Het gaat dan vooral om sprays die bedoeld zijn als decongestiva. Dit is een middel dat de gezwollen slijmvliezen tot slinken. Dit middel is gewoon overval verkrijgbaar, dus ook bij je drogist.

Zoals je op de rest van de website hebt gezien zijn wij heel voorzichtig met mogelijke risico’s. Ook in dit geval kan er zich een grote risico voordoen, namelijk dat je baby een afwijking krijgt of dat er veel complicaties kunnen zijn tijdens je zwangerschap. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Wij van Ikenmama raden je dan ook aan om helemaal geen neussprays tijdens de zwangerschap te gebruiken. Het is belangrijk om alle mogelijke risico’s te vermijden. In dit geval is het niet nodig om deze spray te gebruiken. Blijf er dus vanaf!

Is een neusspray dus niet toegestaan?

Dat heb je goed gelezen. Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap (en wij adviseren dit voor je hele zwangerschap) is het niet toegestaan om een neusspray te gebruiken. Nogmaals, wij raden je aan om dit niet tijdens je zwangerschap te gebruiken. Hieronder staan wat voorbeelden van welke je niet mag gebruiken. (niet elke spray is opgenomen)

  • Octrivin
  • Beclometason
  • Cinuforce
  • Calendula
  • Flixonase

Dit zijn slechts voorbeelden van de sprays die je niet mag gebruiken. Wij raden je aan om geen een neusspray te gebruiken, ook al is dit tegen de hooikoorts. Niet doen!

Gevolgen van gebruik neusspray bij zwangerschap

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn de gevolgen van het gebruik van een neusspray echt rampzalig. Er is namelijk een kans dat je baby geboren zal worden met een zeldzame afwijking. Je begrijpt dus wel waarom we adviseren om er vanaf te blijven!

Toch een spray gebruikt?

Als je toch een spray hebt gebruikt omdat je het niet wist (of omdat je zo koppig bent :p) dan is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Zij kunnen verder kijken of dit invloed zal hebben op je kindje of dat het al invloed heeft gehad. Neem dus contact op en leg je situatie uit.

[yasr_overall_rating]

1 REACTIE

  1. Misschien is het handig om de bron te vermelden waar de schrijver deze informatie vandaan heeft. Het is namelijk zo dat je in het eerste trimester van je zwangerschap beter geen neusspray kan gebruiken. Er staat NIET dat het niet mag. Dat beslis je zelf. Naast dit feit, ligt het ook aan de soort neusspray. Dit heeft het onderzoek in 2013 uitgewezen (als je het onderzoek leest, kan je dat concluderen). In de bijsluiter van bijvoorbeeld Kruidvat neusspray Xylometazoline 1mg staat duidelijk aangegeven dat je deze kan gebruiken tijdens je zwangerschap, mits niet langer dan 7 dagen (wat trouwens altijd geld, aangezien je anders je neus beschadigd van binnen). Daarnaast kan je de huisarts om advies vragen. Hij of zij heeft er voor gestudeerd en is bevoegd om hierover uitspraken te doen. Mijn huisarts heeft het advies in de bijsluiter dan ook bevestigd. Zij vertelde: wees altijd terughoudend met medicatie tijdens zwangerschap. Gebruik alleen wanneer het echt nodig is, dan is het geen enkel probleem en kan het geen kwaad. Ik ben 5 maanden zwanger en hondsberoerd. Ik even blij dat ik bijsluiters goed lees en advies van de huisarts verkies boven ongegronde artikelen op internet.
    Voor alle zwangeren: lees de bijsluiter goed door en bij twijfel, bel je huisarts en vraag om advies!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.