Sudocreme zinkzalf [niet alleen voor babybilletjes!]

Een groot deel van de babyuitzet bestaat uit luiers. Hoewel luiers natuurlijk ontzettend handig zijn, kent iedere jonge ouder wel het grootste nadeel: luieruitslag. Door het plastic in de luiers schuurt en broeit het snel. Hoewel het helpt de luier op tijd te verschonen, voorkom je dit probleem nooit helemaal. Gelukkig zijn er zalfjes die je op de huid kunt smeren om genezing te bevorderen. Een van de meest bekende crèmes is sudocreme (ook wel bekend onder de merknaam Sudocrem). Maar wist je dat deze crème niet alleen handig is bij luieruitslag, maar bij nog veel meer kwaaltjes?

De ingrediënten in sudocreme

De ingrediënten in sudocreme helpen bij het herstellen van beschadigde huid. Het belangrijkste ingrediënt is zinkoxide. Dit heeft een beschermende en verzachtende werking en zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de jeuk afneemt.  Ook zorgt de zink ervoor dat er nieuwe keratinocyten opgebouwd worden, de cellen waaruit de opperhuid is opgebouwd. In sudocreme zit daarnaast ook nog lanoline. Lanoline is een hypo-allergeen. Het lijkt op het huidvet dat de huid zelf aanmaakt en geeft hierdoor een extra laagje bescherming tegen invloed van buitenaf. Het derde ingrediënt in sudocrem is benzylalcohol. Hoewel je bij alcohol waarschijnlijk al direct denkt aan een bijtende vloeistof (of een drankje natuurlijk…), is dit juist een middel dat verzacht. Vooral bij een schrale en ruwe huid is dit erg effectief. De combinatie van deze drie ingrediënten vormen een goede ondersteuning voor het herstellend vermogen van de huid. Hierdoor is in de meeste gevallen al heel snel effect te zien. Bij luieruitslag is het aan te raden om bij iedere luierwissel een dun laagje sudocreme op de billetjes te smeren. Let op: een dunne laag is voldoende, de crème hoeft niet zichtbaar te zijn om zijn werk te doen. Overigens zijn er ook typen luieruitslag waarbij sudocreme weinig helpt. Zo kan uitslag ontstaan of verergeren door een bacterie. In dat geval werkt sudocreme niet afdoende en is het aan te raden om te overleggen met de huisarts.

Sudocreme bij borstvoeding

Bij het geven van borstvoeding kunnen tepelkloofjes of een geïrriteerde huid ontstaan. Ook bij zulke klachten kan sudocrem verlichting bieden. Breng na de voeding een dun laagje crème aan op de tepel of huid. Zolang je niet te dik smeert, zal de zalf in de huid trekken en heeft je baby hier bij een volgende voeding dus geen last van. Wanneer je teveel sudocreme aanbrengt, zal de huid uitdrogen. Hierdoor neemt de kans op irritatie juist toe in plaats van dat het vermindert. Overigens is sudocreme na de bevalling niet alleen handig voor babybilletjes en tepels. Heb je door de zwangerschap of bevalling last van aambeien? Ook daarbij kan sudocreme verlichtend werken.

Sudocreme bij acne of jeugdpuistjes

Sudocreme is niet alleen effectief bij luieruitslag. Inmiddels wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt ter vermindering van acne of jeugdpuistjes. Hierbij wordt een laagje sudocreme op de puistjes gesmeerd, waardoor de puistjes indrogen. Wil je dit zelf proberen? Dan is het aan te raden om voordat je gaat slapen een dun laagje crème op de puistjes aan te brengen. Let er daarbij op dat sudocrem vlekken kan maken in lakens en kleding. Je kunt daarom het beste met een handdoek over je kussen slapen. ‘s Ochtends kan de crème weer verwijderd worden met behulp van een reinigingslotion. Er zijn een paar belangrijke dingen waarop je moet letten als je sudocreme tegen puistjes wilt gebruiken:

  • Begin op een klein stukje huid. Bij sommige mensen raakt de huid bij de puistjes namelijk geïrriteerd door de sudocrem. Als dat kleine stukje huid goed reageert, kun je het verder uitbreiden;
  • Heb jij of je kind een zware vorm van acne? Dan zal sudocreme niet voldoende helpen en is het aan te raden om het probleem met de huisarts te bespreken.

Sudocreme zorgt er overigens niet alleen voor dat de puistjes verdwijnen, maar ook dat door puistjes veroorzaakte littekens minder zichtbaar worden. Ook bij littekens door andere oorzaken kan sudocrem er overigens voor zorgen dat deze wat vervagen.

Sudocreme bij eczeem

Ook bij eczeem of psoriasis kan sudocreme verlichting bieden. Het middel zorgt ervoor dat de jeuk minder wordt en de huid minder geïrriteerd raakt. Overigens geldt ook in dit geval: probeer het eerst uit op een klein stukje huid. Niet iedere vorm van eczeem zal baat hebben bij dit middel. Overleg eventueel met huisarts of huidarts. Ga je smeren? Smeer dan niet te dik, want daarmee smeer je de huid dicht. Een dun laagje is voldoende om de crème te laten werken.

Sudocreme na het scheren

Misschien ken je dat wel: je hebt je benen, oksels of bikinilijn geschoren en vergaat vervolgens van de jeuk. De geschoren huid is rood en geïrriteerd, soms verschijnen er kleine pukkeltjes. Ook bij deze huidproblemen kan sudocrem uitkomst bieden. Smeer na het scheren een dun laagje crème op de huid. Door de verkoelende werking van het middel zal de jeuk en geïrriteerdheid vrijwel direct minder worden.

Waar is sudocrem(e) te koop?

Dit middeltje is vrij verkrijgbaar, een recept van de huisarts heb je niet nodig. Het is te koop bij de apotheek, maar ook bij de drogist (zoals Kruidvat en Etos) of online (bijvoorbeeld via bol.com). De crème is verkrijgbaar in tube of potje, in verschillende maten. Voor een paar euro heb je een potje en doordat je slechts dun hoeft te smeren, gaat zelfs het kleinste potje een flinke tijd mee. Bij de potjes is het overigens wel van belang om op de hygiëne te letten. Smeer crème altijd met gewassen handen en steek je hand niet weer in het potje als ze de aangedane huid hebben aangeraakt. Zo kan er bij luieruitslag ook sprake zijn van een bacterie. Wanneer die bacterie in het potje sudocreme komt, wordt het steeds lastiger om de infectie aan te pakken.

Reageer op artikel:
Sudocreme zinkzalf [niet alleen voor babybilletjes!]
Sluiten