Petra
Petra Wonen 14 Dec 2021

Waar jij aan moet denken bij het verhuren van jouw vakantiehuis

Door de coronaepidemie gaan steeds meer mensen op vakantie in Nederland of met de auto op vakantie. Heb jij een vakantiehuis in Nederland, België of Duitsland? Dan is het verhuren van jouw vakantiehuis een ideale manier om makkelijk wat extra geld te verdienen. Wie weet kan jij van dat geld binnenkort weer naar een verre buitenreis. Of misschien heb jij andere mooie plannen van je extra inkomsten. Lees hier wat jij moet weten voordat jij je vakantiehuis wilt verhuren.

Hoe verhuur ik mijn vakantiehuis?

Hoe verhuur ik mijn vakantiehuis

Een vakantiehuis verhuren kan tegenwoordig makkelijk online. Er zijn organisaties die borg staan voor de gasten, zodat je zeker weet dat er geen schade ontstaat aan je vakantiehuis waarvoor jezelf moet opdraaien. Dit gebeurt helaas soms wel bij bepaalde bemiddelingsbedrijven voor het verhuren van je vakantiehuis. Heerlijkehuisjes.nl regelt veel dingen voor je, zoals de financiële afhandeling en het borg staan voor de gasten. Om samen te werken met hen zijn er wel een aantal criteria, zoals dat de accommodaties zelfvoorzienend moeten zijn en er een kookgelegenheid en sanitair moet zijn. Als je met hen wilt samenwerken zullen ze kijken of je vakantiehuisje van meerwaarde is voor hun website. Op de website kan je makkelijk een advertentie te zetten met de beschikbaarheid van je vakantiehuis. Heb je een vakantiehuis in Zeeland? Dan heb je helemaal geluk. Een vakantiehuis verhuren Zeeland is erg populair, omdat het bij het strand ligt. Zo hebben mensen toch het vakantiegevoel.

Waar moet ik opletten?

Het is belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken of jij de inkomsten die je binnenkrijgt door het verhuren van je vakantiewoning moet aangeven bij de Belastingdienst. Als je jouw vakantiehuis op kleine schaal verhuurt hoef je dit namelijk niet door te geven. Je vakantiehuis valt wil in je box 3-vermogen waar je al belasting over betaald. Als je andere diensten dan de tijdelijke verhuur aanbiedt kan het zijn dat je wel belasting moet betalen uit box 1. Dit is bijvoorbeeld het geval als je linnengoed verstrekt of ontbijt en diner aanbiedt. Sommige diensten vallen onder inkomsten uit extra diensten. Dit kunnen bijvoorbeeld inkomsten zijn van het rondleiden van je gasten in een museum of een dagtocht aanbieden voor je gasten.

Bijverdiensten

Vind je het leuk om in de recreatiesector te werken? Dan kan je ook kijken of je meer diensten kunt aanbieden dan alleen het verhuren van je huisje. Zoals hierboven benoemd kan je ontbijt of diner aanbieden of een rondleiding in een museum geven. Je kunt nog veel meer dingen doen om jouw gasten te vermaken. Bekijk wat populaire activiteiten zijn in jouw buurt. Je kunt jouw gasten hier rondleiden. Een andere optie is om naast ontbijt en diner ook lunch of een lunchpakketje te verzorgen.

Daarnaast is het ook belangrijk om van te voren te bedenken wanneer jij zelf gebruik wilt maken van jouw vakantiewoning. Zo voorkom je dat je eigen vakantiewoning volgeboekt is wanneer je zelf er gebruik van wilde maken. Dat is erg zonde.

Reageer op artikel:
Waar jij aan moet denken bij het verhuren van jouw vakantiehuis
Sluiten