Petra
Petra Lifestyle 11 Jul 2023

3 tips voor een kindvriendelijke tuin!

Er is niets heerlijker dan een tuin, zeker wanneer je een gezin hebt met kleine kinderen. Je tuin is de plek waar kinderen gezellig buiten kunnen spelen. Maar hoe maak je die tuin nou tot de ultieme buitenruimte? Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken. Denk aan kindvriendelijke tuinmeubelen van Tuinmeubelshop. Maar je kunt nog zoveel meer doen. Hier delen we waardevolle tips en ideeën om een tuin te creëren die zowel leuk als veilig is voor kinderen en voor de ouders.

Een eigen speelruimte creëren

Het is heel belangrijk om kinderen de vrijheid te geven om buiten te spelen en hun creativiteit te stimuleren. Een geweldige manier om dit te doen, is door ze hun eigen speelruimte te geven. Door de kleintjes te betrekken bij het ontwerpproces van deze ruimte en ze keuzes te geven, zullen ze zich verantwoordelijk voelen en er enthousiast over zijn. Er zijn veel leuke ideeën die je kunt verkennen. Je zou bijvoorbeeld een speelhuisje kunnen bouwen, een schommel kunnen installeren, verhoogde tuinbedden kunnen maken, een triplex krijtbord op kunnen hangen of een hinkelspel met stenen kunnen creëren. Deze ideeën zijn eenvoudig en kunnen gemakkelijk geïntegreerd worden in je tuin. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de speelruimte dicht bij het huis is, zodat je een oogje in het zeil kunt houden. Tegelijkertijd is het ook goed om de kinderen een gevoel van privacy te geven, zodat ze zich vrij voelen om te spelen en te ontdekken.

Kies de juiste grond

Voor speelplekken zijn zachte oppervlakken ideaal. De ondergrond moet bestand zijn tegen veelvuldig gebruik en af en toe een valpartij. Een goede keuze hiervoor is kikuyu gras, omdat deze zacht is en goed tegen slijtage kan. Als je iets stijlvoller wilt, kun je ook kijken naar mondo grass of dichondra. Voor gebieden waar veel mensen lopen of waar veel schaduw is, is kwalitatief kunstgras een perfecte optie, zolang het gebied goed wordt voorbereid. Kunstgras is gemakkelijk te onderhouden en voelt nog steeds zacht aan onder je voeten, dus geen zorgen over schaafwonden!

Kies de juiste grond

Denk aan veiligheid

Kinderen blijven kinderen, en je kunt erop rekenen dat ze niet altijd zonnebrandcrème dragen of een hoed opzetten tijdens het spelen. Als dit herkenbaar klinkt, kun je kijken naar schaduwplanten of een schaduwdoek. Je kunt seizoensgebonden schaduwplekken in de tuin creëren, bijvoorbeeld met bladverliezende bomen zoals de esdoorn, of zelfs met bladverliezende klimplanten over een prieel of pergola. Als dit geen optie is, overweeg dan een schaduwdoek of -zeil. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bieden verschillende gradaties van zonbescherming. Onthoud dat alle wateroppervlakken, inclusief kleine vijvers, pierenbadjes en borrelende waterornamenten, ook risico’s met zich meebrengen voor kinderen. Afhankelijk van de diepte van het zwembad of de vijver, moet je mogelijk een hekwerk installeren of een veiligheidsrooster over de bovenkant gebruiken om te voorkomen dat kinderen erin vallen. Hoe ga jij je tuin kindvriendelijk maken?

Reageer op artikel:
3 tips voor een kindvriendelijke tuin!
Sluiten