Petra
Petra Lifestyle 30 Nov 2021

Een telefoonabonnement voor je kind?

Naarmate je kind ouder wordt, is het verstandig om alvast na te denken over wat voor soort mobiel je kind zal krijgen. Op de middelbare school heeft bijna elk kind een mobiele telefoon, maar ook op de basisschool zullen veel kinderen een smartphone in bezit hebben. Veel ouders twijfelen over welk telefoonabonnement het beste past bij hun kinderen. Drie opties komen altijd bovendrijven: prepaid, sim only of een mobiel abonnement. We geven bij elke optie een paar tops.

Geen telefoonabonnement: prepaid

Kies je voor prepaid, dan heb je altijd maximale controle op de kosten. Je kind kan namelijk niet buiten een prepaid bundel gaan. Dit is handig, want je kunt dan nooit onverwachte abonnementskosten krijgen. Toch raden we het niet aan, omdat bereikbaarheid van jou en van je kind bij ons een hogere prioriteit heeft dan onverwachte kosten. Heeft je kind geen belminuten meer over, dan kun je met een prepaid bundel ook niet meer bellen, tot je weer opwaardeert.

Top: Geen onverwachte kosten, omdat er niet buiten de bundel kan worden gegaan.

Telefoonabonnement

Met een telefoonabonnement kun je je kind altijd bereiken, ondanks een overschrijding van de bundel. Hoewel deze overschrijding vaak hoog in de kosten oplopen, vinden wij bereikbaarheid het belangrijkst. Je kind kan bellen als hij of zij ergens veilig is aangekomen, of spontaan met iemand wil afspreken. Omgekeerd kan je als ouder ook even laten weten dat je bijvoorbeeld in de file staat. Om bundel overschrijdingen te voorkomen kun je altijd een dataplafond instellen. Er zijn twee telefoonabonnementen: sim only en een mobiel abonnement.

Telefoonabonnement met sim only

Telefoonabonnement met sim only

Als je een sim only abonnement neemt, dan zit je niet vast aan maandelijkse kosten voor een toestel. Je regelt zelf een toestel en hoeft daar alleen een simkaart in te doen. Deze sim kaart wordt geleverd als je een sim only abonnement bij een mobiele provider afsluit. Een handige bespaartip is om een van je oude toestellen te geven of om te kijken naar refurbished toestellen. Deze modellen zijn vaak in goede staat en kosten een stuk minder dan gloednieuwe modellen.

Elke maand wordt het tegoed van de bundel weer volledig beschikbaar. Dit is altijd op een vast moment. Veel providers bieden een bel- en/of datalimiet aan, zodat het kind niet zomaar buiten zijn of haar bundel kan en dus ook niet ineens extra kosten kan maken. Kies je voor sim only, dan kun je altijd minder data nemen in combinatie met onbeperkt bellen, zodat je kind niet te veel op social media kan, maar wel altijd bereikbaar is.

Top: Kan in elk toestel, goedkope, maar ook dure. Maandelijks opzegbaar. Combineerbaar met bel- of dataplafond (kind-optie).

Mobiel abonnement

Als je een abonnement met mobiel afsluit, dan krijg je een toestel met een simkaart. Elke maand betaal je voor het mobiele abonnement en voor het aflossen van het toestel. De kosten kunnen redelijk hoog oplopen, maar het voordeel is wel dat je een gloednieuw toestel krijgt. Zo hoeft je kind niet rond te lopen met minder moderne technologie.

Top: Vaak nieuwe modellen. Relatief duur, maar meteen een les verantwoordelijkheid. Combineerbaar met bel- of dataplafond (kind-optie).

Reageer op artikel:
Een telefoonabonnement voor je kind?
Sluiten