Petra
Petra Wonen 10 Aug 2023

Meest onmisbare huishoudelijke apparaat: de wasmachine!

De meeste mama’s houden gedurende een gemiddelde dag behoorlijk wat ballen in lucht. Ze werken aan hun eigen carrière of ontwikkeling, zorgen voor de kinderen en regelen efficiënt het huishouden. Dat laatste is vooral mogelijk dankzij diverse handige huishoudelijke apparaten. Waar veel van onze oma’s nog dagelijks uren in de weer waren met een wasbord, gooien we tegenwoordig vieze was met het grootste gemak in de wasmachine.

Een niet te stoppen stroom met was

Kwamen jij en je partner voor de komst van jullie kind(eren) ook prima uit met gemiddeld een was per week? Bedenk dan op tijd dat dat dus echt verleden tijd is zodra je een kind krijgt. Als moderne moeder kun je echt niet meer zonder wasmachine. Bij baby’s heb je te maken met een dagelijkse stroom van wasbare luiers en vieze rompers, en kleding vol met melk- en etensvlekken. En hoezen van matrassen, boxkleden, kinderwagens, autostoeltjes en knuffels die onder het een of ander zitten. Zijn je kinderen wat ouder, dan krijg je weer te maken met andere vlekken. De etensvlekken blijven, maar daarnaast verschijnen nu ook ‘vanzelf’ onder meer verf-, gras- en moddervlekken.

Op zoek naar een ‘goede’ wasmachine

Met een kind zal het je verbazen hoe snel de wasmand – of de wasmachine zelf – alweer gevuld is. Het kan dus ook goed zijn dat je je nu pas beseft dat je met kinderen echt niet meer zonder goede wasmachine kunt. Maar wat is eigenlijk een goede wasmachine? Hoewel een wasmachine moet passen bij je budget, je gezin en je voorkeuren (waarover je hieronder meer kunt lezen), is het raadzaam ervaringen van anderen op te zoeken.

Wasmachines van Miele zeer populair en goed beoordeeld

Doe je navraag bij andere moeders, dan hoor je bijvoorbeeld merken zoals Samsung en Bosch. Weer anderen zullen zweren bij een wasmachine van Miele. En dat is ook niet gek, want ook de Consumentenbond beoordeelt de wasmachines van Miele goed. Zowel bij wasmachines voor huishoudens tot en met vier personen als grotere huishoudens, kwam er wel een Miele wasmachine als ‘Beste uit de test’ in 2023. Diverse wasmachines van Miele tot en met 8 kilo voor huishoudens en met vier personen krijgen daarnaast ook nog eens het predicaat ‘Groene keuze’. Dit houdt in dat ze hoog scoren op duurzaamheid. Zowel het water- als energieverbruik is onder meer laag. Niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Een nieuwe wasmachine kopen? Let dan hierop

Hierboven werd al genoemd dat een wasmachine vooral goed is als deze bij je wensen en voorkeuren past. Naast de voorkeur voor een bepaald merk, zoals een wasmachine van Miele, kun je denken aan nog meer zaken.

Let allereerst op de grootte van de wastrommel. Voor een huishouden tot vier personen is een trommelinhoud van zeven of acht kilo ideaal, voor grotere gezinnen een trommel van minimaal negen kilo. Wil je dat de wasmachine specifieke functies heeft? Zoals een wasmachine en wasdroger in een, bediening via een app of wil je na de start van een wasprogramma nog wasmiddel of wasgoed kunnen toevoegen? En staat de wasmachine op een centrale plaats in huis tot slot? Dan is het ook goed om te letten op het geluid dat de machine produceert, vooral bij het centrifugeren.

Een nieuwe wasmachine kopen Let dan hierop

Opkomst van de wasmachine

De afgelopen eeuw is de maatschappij ongelooflijk veranderd. Nog maar een paar generaties geleden werd echt alles door mannen bepaald. Diverse emancipatiegolven hebben ervoor gezorgd dat vrouwen op gelijke(re) voet met mannen kwamen te staan. Denk aan het kiesrecht van vrouwen, en de mogelijkheid te gaan studeren en werken. Tijdens de jaren zestig van de vorige eeuw was er sprake van de zogenaamde tweede feministische golf. Hieraan lagen hoofdzakelijk drie zaken ten grondslag: de anticonceptiepil, de snelle economische groei en de wasmachine.

Journalist en econoom Annegreet van Bergen heeft onderzoek gedaan naar de invloed van technologie op het dagelijkse leven in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Zij noemt de wasmachine in haar boek ook wel ‘de moeder aller apparaten’. De tijdswinst die het apparaat vrouwen opleverde, bood allerlei mogelijkheden. Zo hadden vrouwen meer tijd om (betaald) werk uit voeren, en eigen ambities na te streven. Zet dus nog maar gauw een was in, en ga vervolgens iets anders leuks doen!

Reageer op artikel:
Meest onmisbare huishoudelijke apparaat: de wasmachine!
Sluiten