Bevruchting [de weg van zaadcellen naar eicel]

sperma eicel bevruchting
Wanneer een man ejaculeert komen er ongeveer 20 miljoen spermatozoa vrij, maar toch is er slechts één zaadcel nodig om in een succesvolle bevruchting te resulteren. In de periode tussen de conceptie en de daadwerkelijke ejaculatie “reizen” de miljoenen zaadcellen door de vrouwelijke geslachtsorganen. Deze fungeren als een soort filter en er zullen slechts een paar honderd cellen daadwerkelijk in de buurt van het eitje komen.

De reis van een zaadcel

Van deze zaadcellen zal er één de gelukkige zijn die het membraam van het eitje werkelijk binnendringt. Uiteraard is dit geen zinloos iets, maar een onderdeel van het zeer ingewikkelde proces waarin het hormonale evenwicht, de geslachtsorganen en het uithoudingsvermogen van de bewuste zaadcellen betrokken zijn.

Omdat een eitje binnen enkele uren na de uitstoting bevrucht dient te worden door de “Graafse follikel” heeft moeder natuur voorzien in het mechanise dat zorgdraagt voor een gegarandeerde continue stroom van zaadcellen via de baarmoederhals naar de eileiders, waarbij slechts enkele cellen op het moment suprème het eitje bereiken.

De ideale bevruchtingstijd voor een eitje is 6 tot 8 uur. Een eitje blijft weliswaar 24 uur in leven maar de kans op succes neemt af naar mate de tijd verstrijkt. Een zaadcel kan in de eileiders of baarmoeder wel tot 72 uur in leven blijven. Dit houdt dus in dat de bevruchting niet succesvol zal zijn als deze langer dan 24 uur na de eisprong plaats vindt. Positief punt hieraan is dat als de bevruchting “te vroeg” plaatsvindt je maximaal 3 dagen respijt hebt.

Veranderingen in je baarmoeder

Tijdens het grootste deel van je menstruatiecyclus is je cervixslijm taai en dik. Het cervixslijm vormt een zo goed als ondoordringbare barrière tegen micro-organismen, inclusief zaadcellen. Normaal gesproken zullen zaadcellen die op een verkeerd tijdstip in de vagina belanden deze barrière niet weten te slechten. Tijdens de dagen voorafgaand aan je ovulatie wordt het cervixslijm dunner, gladder en doorzichtiger, en worden de moleculen in het cervixslijm anders gerangschikt zodat het sperma wordt aangemoedigd om in één richting door de baarmoederhals te “zwemmen”. Dit in plaats van doelloos rond te zwemmen.

Door deze veranderingen kunnen normale, actieve zaadcellen gewoon passeren terwijl voor onregelmatige cellen de doorgang verhinderd wordt. Eerst komen de zaadcellen in de baarmoederhals en ze worden tegengehouden door het slijmvlies. Uiteindelijk zullen verscheidene zaadcellen er toch in slagen een doorgang te creeëren in de slijmprop en zich door het slijmvlies bewegen. Al deze zaadcellen zwemmen voorwaarts de baarmoeder binnen. Te trage zaadcellen blijven achter in de vagina en sterven.

Zaadcellen door de baarmoederhals

De zaadcellen zijn ongveer 30 minuten in de weer om de 10 cm lange reis door de baarmoederhals te maken. Hun aantal is dan inmiddels ook al met vele miljoenen geslonken. Overigens voert de reis hen naar beide eileiders, hoewel de daadwerkelijke bevruchting slechts in één van de eileiders geschiedt. Tijdens de vruchtbare periode van de vrouw vormt zich een soort “filter” in de ingang van de eileider. Hierdoor komen slechts enkele cellen per keer naar binnen. Slecht een klein gedeelte van de cellen zal het gedeelte waar de bevruchting plaatsvindt (de Ampulla) bereiken.
De eileider helpt, door middel van door de hormonale veranderingen veroorzaakte samentrekkingen, de resterenden cellen tijdens het vervolg van hun reis.

Al stroomopwaarts zwemmend dienen de cellen het eitje te bereiken. Binnen vijf tot tien minuten dienen zij in de eileider te kunnen doordringen. Capacitatie, één van de belangrijkste redenen voor de vertraging waarmee de zaadcellen het rijpe ei bereiken, is een fascinerend en nog steeds raadselachtig proces.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw hart ballon

Vervolg van de reis van de zaadcel

Pas nadat de cel de capacitatie heeft ondergaan, kan deze zich een weg banen door de enzymen, die de bescherming vormen voor een wolkachtige formatie van cellen rondom het pas vrijgekomen ei. Pas als een zaadcel enige uren buiten de mannelijke geslachtsorganen “leeft” beschikt deze over de juiste substantie om de enzymen te verteren. De snelste zaadcellen zullen dan ook niet in het inwendige van het eitje terecht komen.

De theorie is dat tijdens de capacitatie het acrosoom, een klein laagje, van de kop van de zaadcel verwijderd wordt. Vervolgens kan de acrosoomreactie optreden waarbij de opening in het buitenste laagje van het ei omhulsel gemaakt wordt.

Het binnendringen van de eicel

Slechts een krappe honderd cellen bereiken de directe omgeving van het eitje. Deze omringen het ovum en proberen erin door te dringen. Zij richten zich als eerste op cumulus ophorus zij gebruiken hierbij hun acrosomen. De chemische stoffen die hierbij vrijkomen stellen de zaadcel in staat zich een doorgang te banen en de zona pellucida te bereiken. Het is nog altijd een mysterie hoe dit buitenste taaie membraan van de eicel doorboord wordt. Door een zeer nauwe opening in het membraam, dit om beschadigingen te voorkomen, verschaft de cel zich toegang tot het tere binnenste.

Samensmelting met de eicel

Op het moment dat de eerste cel binnen gedrongen is en zich aan het vlies rondom de eicel heeft gehecht gebeurt er iets unieks, een zeer complex werkend mechanisme treedt in werking. Het kopje van de zaadcel verdwijnt letterlijk in de eicel. Vervolgens verandert de structuur van de vliezen rondom de eicel. Deze wordt ondoordringbaar. Hierdoor is het gevolg van verre weg de meeste bevruchtingen één enkel kindje. In slecht een klein percentage slagen meerdere cellen erin om binnen te dringen en is men zwanger van een meerling.
Wat vaker voorkomt zijn meerdere eicellen in de eileider die gelijktijdig bevrucht worden. Deze creëren een niet identieke meerling.

De chromosomen delen

Na het binnendringen begint het proces van de celdeling. 46 chromosomen beginnen zich te delen…

De helft hiervan vormt de zogeheten vrouwelijke pronucleus, na verloop van twaalf uur versmelten deze met de chromosomen in de zaadcel, de mannelijke pronucleus. Deze vormen één enkele celkern met 46 chromosomen, deze celkern is het begin van het celdelingsproces dat maandenlang door zal gaan totdat uiteindelijk het nieuwe menselijke lichaam gevormd is. Deze celkern deelt zich 24 uur later, waarna de beide celkernen met ieder 46 chromosomen zich opnieuw delen tot vier celkernen. Ondertussen wordt het bevruchte ei door de eileider getransporteerd naar de baarmoeder. Hier zal het zich uiteindelijk in de baarmoederwand nestelen.

Innestelling van een bevruchte eicel

Het vermogen tot eiwitsynthese begint na drie tot vier dagen na de bevruchting. De genen van het embryo te beginnen te functioneren. Op ongeveer de vierde dag komt de differentiatie op gang. Dit is een proces dat voor de innestelling in de baarmoeder zorgt. Tijdens de differentiatie, een nog altijd mysterieuze ontwikkeling van embryo tot volgroeide foetus, deelt de enkele eicel zich tot cellen. Deze cellen vormen vervolgens alle gecompliceerde weefsels van het lichaam: de botten, inwendige organen, hersenen, zintuigen, voortplantingsorganen enzovoorts.
De reis door de eileider naar de baarmoeder mag niet te snel gaan. Omstreeks de ovulatie is de baarmoeder uitermate geschikt om zaadcellen in leven te houden echter dient zich een verandering te voltrekken om de levensvatbaarheid van het eitje te vergroten. Progesteron bereidt de baarmoeder voor op de innesteling. Dit is één van de redenen dat de verplaatsing van eileider naar de baarmoeder geleidelijk gebeurt. Tijdens het transport, dat verzorgt wordt door de trilhaartjes die zich aan de binnenzijde van de eileider bevinden, gaat de celdeling uiteraard gewoon door.

Eicel reist door naar baarmoeder

Tegen de tijd dat het eitje de baarmoeder binnengaat is er reeds een honderdcellig organisme gevormd. Dit noemen we een blastocyste. Nu begint ook de erfelijkheid een rol te spelen. In geval van een ernstige chromosomale afwijking zal het eitje dit stadium niet overleven en omstreeks het moment van innestelen komen te overlijden. Nu is het moment daar dat het embryo zich nestelt in het bovenste deel van de baarmoeder aan het baarmoederslijmvlies (endometrium).

De bloedvaten voor de aanvoer van de benodigde voeding worden hier gevormd. Tot nu toe bleef het embryo in leven door voedingsstoffen die het onttrok aan het eiwit dat zich rondom de eicel bevond. Vanaf nu gaat de placenta de voeding regelen. Vleesbomen, gezwellen en/of andere afwijkingen in de baarmoederholte kunnen de innesteling bemoeilijken of zelfs voorkomen.

Het tijdstip van innestelling is van “levensbelang”. De “reistijd” van eileider naar baarmoeder luistert dusdanig nauw dat littekens in de eileider, emotionele spanningen of insnoeringen al voor ontwikkelingsstoornissen en/of het niet innestelen kunnen zorgen.

Als dit alles geslaagd is gaat het embryo een zekerder toekomst tegemoet. Je bent zwanger! De eerste tekenen van de zwangerschap zullen niet lang op zich laten wachten.

 

26 REACTIES

 1. Uhm….. op het eerste gezicht een interessant verhaal, wel wat moeilijke woorden, maarjah… En dan komt het stukje over de daadwerkelijke bevruchting, waar gesteld wordt dat er meerdere zaadcellen in één eicel kunnen komen, waardoor een ééneiige tweeling ontstaat…
  Dit kan nooit gebeuren! Er is er altijd één de eerste en daarna zit het gewoon pot en potdicht!
  De volgende keer dat er zo’n verhaal geplaatst wordt, doe dan eerst even wat huiswerk aub.. nu is meteen de hele geloofwaardigheid in één klap weg!

 2. volgens mij bedoelen ze dat het tegelijkertijd een tweede zaadcellen door de buitenlaag van het eitje kunnen doordringen. Dat is wat mij is geleerd, dus het kan wel, het gebeurt niet alleen na elkaar maar tegelijkertijd.
  Ik heb heel veel hieraan gehad, bedankt voor de uitleg.

 3. ik ben meer dan twee weken gestopt met de pil nu moet ik eigenlijk op 1 maart ongesteld worden, ik heb v andaag 29 februari een bruine afscheiding gekregen. wat houd dat in?

  kun u mij vertellen?

 4. Beste Karina,

  Je kunt voor deze vragen beter naar de huisarts gaan. Hij/zij kan jou onderzoeken en dit beter beoordelen.

  Veel succes.

  Groeten Redactie Kindje op Komst

 5. [quote name=”Gaatjeniksaan”]Uhm….. op het eerste gezicht een interessant verhaal, wel wat moeilijke woorden, maarjah… En dan komt het stukje over de daadwerkelijke bevruchting, waar gesteld wordt dat er meerdere zaadcellen in één eicel kunnen komen, waardoor een ééneiige tweeling ontstaat…
  Dit kan nooit gebeuren! Er is er altijd één de eerste en daarna zit het gewoon pot en potdicht!
  De volgende keer dat er zo’n verhaal geplaatst wordt, doe dan eerst even wat huiswerk aub.. nu is meteen de hele geloofwaardigheid in één klap weg![/quote]

  Hehe eindelijk iemand die opgelet heeft bij biologie! Een eeneiige tweeling ontstaat doordat de vrucht zich op wonderbaarlijke manier in tweeen deelt en er i.p..v. 1 vrucht , 2 vruchten zijn. Dit gebeurt tijdens de celdelingen (waardoor de vrucht groeit), niet doordat er 2 spermacellen in de eicel zijn doorgedrongen (tel alle chromosomen maar voor de grap op van dat resultaat, dan zul je zien dat er iets niet klopt 😉 )

 6. Wat vaker voorkomt zijn meerdere eicellen in de eileider die gelijktijdig bevrucht worden. Deze creëren een niet identieke meerling. Na het binnendringen begint het proces van de celdeling. 46 chromosomen beginnen zich te delen…

  Bedoelen jullie bovenstaande??
  Ik heb nergens gelezen namelijk dat er twee Zaadcellen in 1 Eicel binnendringen, dat kan ook zeker niet! Maar er staat toch meerdere Eicellen?? Voor een niet-identieke tweeling!!
  Dat klopt honderd procent..Ik ben zelf de helft van een twee-eiige tweeling en t woord zegt t toch zal..mijn mama had een erfelijke dubbele eisprong, dus meerdere eicellen die bevrucht zijn.. voor een een-eiige tweeling is er inderdaad maar 1 eicel en 1 zaadcel geweest die gesplitst is.

  Ik denk dat jullie niet goed hebben gelezen!!

  grtz

 7. ik gebruik ovulatietesten maar heb een vraag.
  als ik een dubbele streep heb betekend dat ik mijn piek heb en eindelijk weer mag proberen om zwanger te worden. 😆
  nu is mijn vraag, hoe weet ik hoeveel uur mijn eitje al klaar is?
  want als ik een test doe en mijn vriend is werken en we zien elkaar 11 uur later kan het dus ook zijn dat we te laat zijn, toch?
  hoop dat iemand mij antwoord kan geven 🙂

 8. [quote name=”moeder van 2″]en als je nou een dag na de ovulatie vrijt? kans totaal verkeken?[/quote]

  ik vind dit een hele goede vraag, iemand antwoord?

 9. ALS het al mogelijk zou zijn dat er twee zaadcellen tegelijkertijd de eicel binnen zouden kunnen dringen, hoe zou dit dan een identieke tweeling op kunnen leveren? De helft van het genetisch materiaal is namelijk NIET identiek!
  De eicel zou waarschijnlijk gewoon niet tot een zwangerschap leiden, omdat er blijkbaar een defect aan het eitje was…

  Als antwoord op eerder gestelde vragen:
  Wanneer je één dag na de ovulatie seks hebt, is de kans natuurlijk niet 100% verkeken. Cijfers omtrent zwangerschap en bevruchting zijn ontzettend zwart-wit en dat is niet hoe de praktijk werkt. Er zijn altijd uitzonderingen, zo kunnen er ook mensen zijn die wel zwanger worden door seks 24 uur na de ovulatie. De kans hierop wordt enkel steeds kleiner, tot het tot 0% is gedaald. Bij de één is dat misschien al 4 uur na de ovulatie en bij een ander na 48 uur. Pin jezelf dus niet vast op die 24 uur…

 10. Er kunnen wel 2 zaadcellen in 1 eicel oomen, maar idd je hebt dan teveel genetisch materiaal. Er kan wel een vruchtje beginnen groeien, maar sterft vrij vroeg in de zwangerschap. Dit soort zwangerschap noemt men een partiële mola zwangerschap en komt nooit tot een goed einde.

 11. ik heb ff een vraagje, ik ben dus ongesteld geweest op 19/08 maar mijn meest vruchtbare periode is ;
  Je volgende meest vruchtbare periode is van 31/08/2012 tot en met 04/09/2012

  De ovulatie vindt plaats op of rondom 02/09/2012
  ; en ik doe het zegmaar om de dag en heb het 02/09 ook gedaan maar bijvoorbeeld ik doe het 09/09 kan ik dan ook nog zwanger raken?!

 12. Nouja wat ik ook niet snap.. sinds wanneer ben je vruchtbaar als je ongesteld bent? Ik heb het 1x zo gedaan en boem! Ik ben zwanger. Ik hou het wel maar ben er wel van geschrokken

 13. Hallo allemaal..
  wij zijn bezig oor een 2e kindje
  en hebben 1 dag voor de eisprong en op de
  dag van de eisprong zelf geinsimineerd.
  na 4 dagen echt volle borsten
  gister hele dag misselijk
  en nog steeds wat buikpijn.
  kan ik zwanger zijn ?

 14. ik moet ongesteld worden maar komt niet dat ik overtijd ben. ik heb een zwtest gedaan maar negatief.heb veel last van afscheiding en soms pijnen in mn onderbuik als mentruatie pijnen. verder heb ik ook last van mn rug.wat kan ik dan doen?

 15. halloo allemaal ik hoop dat ik snel watt antw krijg..
  Wil zo graag zwanger worden maar lukt niet ben verder gezond..als laast was ik 30 mei ong. en op 9juni en 14 juni heb ik sex gehad hoop dat het raak is :((( lukt het deze x denken jullie en ik weet dat ik 30 april ongstelt was en weer op30 mei dus is mij lengte 30 en geen 28 toch….
  ?..

 16. kan er mij iemand helpen, ik heb verleden maand mijn regels had en heb dan mijn pil nie meer genomen , ik heb last van een dikke buik en wat krampen soms en mijn eetstijl is ook wat veranderd ik kan soms midden in de nacht mosselen eten in de azijn ozo lekker 😛 maar dan sommige dingen kan ik nie ruiken ik ruik sterker en heb pijn in onderrug en soms het gevoel dat er iets kietelt in mijn buik, mijn humor is ook wat veranderd volgens mijn vriend dan,test vandaag negatief 😥

 17. is al 4jaren proberen me man ik voor een kindje, maar lukt nogsteeds niet,ik weet ook niet waaraan het liggen?wat kan ik hieraan doen? 🙁 🙁 🙁

 18. Hoi ik heb gisteren voor het eerst gedaan maar mijn vriend kwam klaar maar hij ging snel zijn peenis er uit halen dat er geen sperma binnen in mij kwam maar ik ben al 63 dagen niet ongesteld geworden maar kan je dan nog wel zwanger worden maar ik heb nu wel steeds een raar gevoel onder in mijn buik ik hoop dat ik hier een riakzie er op krijgt 😳

 19. Hoi 🙂 Ik heb op de 9e tot en met 12e dag van cyclus herhaaldelijk onbeschermde sex gehad. Ik hoop zwanger te zijn! Hoe groot is de kans? Ik heb sinds de laatste keer sex (maandagochtend) duidelijk een opgezette buik, mijn buik rommelt ook, ben intens moe en heb last van mijn ogen. sigaretten smaken me ook niet meer. 😳

 20. [quote name=”Nona”]Er kunnen wel 2 zaadcellen in 1 eicel oomen, maar idd je hebt dan teveel genetisch materiaal. Er kan wel een vruchtje beginnen groeien, maar sterft vrij vroeg in de zwangerschap. Dit soort zwangerschap noemt men een partiële mola zwangerschap en komt nooit tot een goed einde.[/quote]
  Vrienden van mij hadden zo’n bevruchting. Het kindje is met 29 weken geboren en heeft nog even geleefd. Het is een paar uur later natuurlijk overleden.

 21. Kan bovenstaande tekst aangepast worden?
  Er informatief, maar dat er meerdere zaadcellen in de eicel kunnen dringen en zo tot een tweeling kunnen leiden is onzin!
  Slechts 1 zaadcel dringt binnen. Anders zou je te veel chromosomen hebben.
  Beste redactie, aangezien meerder mensen dit aangeven en uitleggen, tijd om de tekst te herzien?

  • Bedankt voor je feedback! Het gebeurt (gelukkig) bijna nooit, maar het is wel degelijk mogelijk dat er meerdere zaadcellen een eicel binnendringen. Dit wordt een gedeeltelijke molazwangerschap genoemd. Zoals je je kunt voorstellen gaat het dan om een niet-levensvatbare zwangerschap.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.