Eisprong [symptomen ovulatie herkennen]
Wanneer je zwanger wilt worden, is de eisprong een belangrijk moment in je cyclus. Het is namelijk het moment waarop er een eitje vrijkomt, dat vervolgens bevrucht kan worden. Hieruit kan dus een nieuw leven ontstaan!
Wat is een eisprong?
Je baarmoeder is de plek waar een bevruchte eicel zich innestelt, om vervolgens verder te groeien. Die eicel komt uit je eierstokken. Daar heb je er twee van: een links en een rechts van je baarmoeder. Iedere menstruatiecyclus rijpt er één eicel in een van die eierstokken. Na rijping laat het los en komt het in de eileider terecht. Omdat de verplaatsing van eierstok naar eileider gebeurt via een klein sprongetje, wordt dit de eisprong genoemd. Na die eisprong kan er bevruchting plaatsvinden. De eisprong wordt overigens ook wel ovulatie genoemd.
Vruchtbare dagen rond de ovulatie
Tijdens de ovulatie ben je het meest vruchtbaar, maar ook de dag ervoor en erna kan er bevruchting plaatsvinden. Het gerijpte eitje overleeft slechts zo’n 24 uur, waarbij het de eerste 12 uur het meest vruchtbaar is. Als er dan geen bevruchting heeft plaatsgevonden, zal de menstruatiecyclus zich voortzetten en wordt je uiteindelijk weer ongesteld. Zaadcellen hebben een wat langere levensduur. Een zaadcel kan wel een paar dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Daardoor is het dus niet noodzakelijk om precies op het moment van de eisprong seks te hebben. Ook seks in de dagen vlak voor en vlak na de eisprong kunnen resultaat opleveren. Sterker nog; als je pas seks hebt op het moment van de eisprong, is de kans op succes kleiner. Een zaadcel heeft namelijk vaak wel een dag nodig om de juiste plek te bereiken. Bij seks tijdens de ovulatie loop je dus kans dat de eicel al weer afgestoten wordt, voordat de zaadcel de eicel bereikt heeft.
Symptomen eisprong
Je kunt je ovulatie opmerken, wanneer je let op kleine signalen van je lichaam. Wanneer je weet waar je op moet letten, is het makkelijker om te bepalen wat het beste moment is om seks te hebben.
Buikpijn door ovulatie
Ongeveer 20% van de vrouwen kan de eisprong voelen. In plaats van menstruatiepijn heb je dan last van ovulatiepijn. Deze ovulatiepijn is vaak wel minder duidelijk. Meestal is er sprake van een stekende pijn, links- of rechtsonder in je buik. Deze pijn verdwijnt meestal binnen een paar uur. Heb je iedere cyclus rond dezelfde dag last van dergelijke buikpijn? Dan is de kans groot dat je inderdaad de eisprong voelt. Vervelend, maar ook handig wanneer je zwanger probeert te raken!
Piek in LH
De eisprong wordt op gang gebracht door hormonen. Ongeveer twee dagen voor de eisprong stijgt de hoeveelheid van het hormoon LH flink. LH is een afkorting voor luteïniserend hormoon. Deze LH-piek merk je zelf niet op, maar kan wel vastgesteld worden met behulp van een ovulatietest.
De Beste Ovulatietest
Wil je weten wanneer je een eisprong hebt? Dan wil je uiteraard de beste ovulatietest vinden. Bestel direct de meest populaire ovulatietest of bekijk de top 10 ovulatietesten
Slijm uit baarmoederhals
Een beetje afscheiding vanuit je baarmoederhals is normaal. Meestal is het geel of wit van kleur, en een beetje korrelig. Tijdens je vruchtbare dagen kan dit slijm er anders uitzien dan andere dagen. Het wordt dan cervixslijm genoemd. Dit slijm is doorzichtig, nat en elastisch. Zo weet je dus dat de ovulatie plaatsvindt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Veranderende temperatuur
Wil je meer inzicht in je vruchtbare dagen? Dan is het de moeite waard om voor langere tijd dagelijks je temperatuur op te meten. Doe dit iedere dag op een vast tijdstip, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. In je temperatuur zullen na verloop van tijd een aantal zaken gaan opvallen: tijdens de ovulatie is de temperatuur bij de meeste vrouwen wat lager. Direct na de ovulatie stijgt de temperatuur juist, soms zelfs met wel een halve graad. Wil je deze methode gebruiken om je vruchtbare dagen in kaart te brengen? Dan werkt dit alleen wanneer je een vrij regelmatige cyclus hebt. Je ziet namelijk pas achteraf wanneer de ovulatie heeft plaatsgevonden. Dan ben je er die cyclus dus eigenlijk te laat bij. Bij een regelmatige cyclus weet je hierdoor echter wel wanneer je meest vruchtbare dagen zullen zijn tijdens je volgende menstruatiecyclus.
Zin in seks
De natuur is ook niet gek: de kans is groot dat je rond je ovulatie meer zin hebt in seks dan anders. Dit is helaas niet altijd even duidelijk van toepassing. Je libido wordt nu eenmaal door meer zaken beïnvloed dan alleen hormonen. Maar het kan dus wel een indicatie zijn van verhoogde vruchtbaarheid.
Geen eisprong?
Weet je dat een vrouw in haar leven gemiddeld wel 400 tot 500 eisprongen heeft? Dat zijn in principe dus ook 400 tot 500 kansen op een kind. Doordat de bevruchting een nauwkeurig proces is, zal dit (gelukkig) zo’n vaart niet lopen. Toch is het een fijne gedachte wanneer je zwanger probeert te worden: je hebt volgende maand een nieuwe kans. Helaas klopt deze redenering niet in alle gevallen. Er kunnen oorzaken zijn waardoor je niet (iedere maand) ovuleert:
Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, is de kans groot dat er ook iedere cyclus een eisprong plaatsvindt. Bij een onregelmatige cyclus is dit veel lastiger vast te stellen. Daarnaast is het dan ook nog eens een stuk lastiger om te bepalen wat je vruchtbare dagen zijn. Een ovulatietest kan uitkomst bieden, maar de kans dat je voor een langere periode moet testen is groot;
Is je menstruatiecyclus standaard korter dan 21 dagen, of langer dan 35 dagen? Ook dan is het niet zeker of je iedere cyclus een eisprong hebt. Ook in dit geval kan een ovulatietest meer inzicht geven in je vruchtbare dagen;
Je gewicht kan invloed hebben op je eisprong. Ben je veel te licht, of heb je juist last van obesitas? Dan is de kans groot dat de ovulatie ontregeld is. Soms blijft de menstruatie zelfs helemaal uit;
Ook topsporters kunnen te maken krijgen met het uitblijven van de menstruatie;
De eisprong kan ook uitblijven als gevolg van ziekte, of een behandeling van een ziekte.
Wil je zwanger worden, maar heb je geen (regelmatige) ovulatie? Dan is een bezoek aan de huisarts een eerste stap. Doorverwijzing naar een specialist vindt meestal plaats wanneer je na een jaar nog niet zwanger bent. Dit kan echter per situatie verschillen.