Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Voorkom problemen bij tandjes poetsen

Vanaf de eerste doorbrekende tandje poets je de tandjes met een baby tandenborstel met een klein kopje. Gebruik een tandpasta voor baby’s/peuters met een lichte mint smaak, zodat de overstap naar een volwassen tandpasta met hogere fluoride concentratie gemakkelijker gaat. 

Gebruik een hoeveelheid tandpasta die niet groter is dan een erwtje. Poets de tandjes van je kindje op een vast moment van de dag, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Zorg dat je kindje geheel klaar is voor het slapen en poets de tandjes op de commode in schemerend licht. Geef in beide handjes iets wat je kindje normaliter niet echt krijgt, bijvoorbeeld een tubetje zalf en hoesje van de thermometer. Je kindje zal het anders maar al te graag zelf willen vast houden, maar poetsen is iets wat de ouder bij het kind doet. Bij een oudere leeftijd mag het kindje best even napoetsen, maar zeker nog niet in de eerste paar jaar.

Zorg dat je een eigen volgorde aanhoud. Ondanks dat de kiesjes later doorbreken is het verstandig om je kindje al te laten wennen aan poetsen door de gehele mond. Dit kan je doen door zachtjes en rustig ietsje langs de wang te poetsen. Zorg er altijd voor (ook als je kindje kiesjes krijgt) dat je niet te ver achter in het mondje poetst, dit is namelijk erg vervelend voor je kindje.

Bij voorkeur begin je eerst links/rechts onder en dan links/rechts boven. Onder gaat namelijk net iets makkelijker dan boven Door eerst links en rechts te doen, heb je de meest kans dat de tandpasta aan beide kanten van het mondje zit, Anders kan je kleintje het er al af hebben gezogen voordat je naar de andere kant gaat.
Je kindje zal heus proberen om op de borstel te bijten en te zuigen ( en als hij of zij last heeft van doorkomende tandjes of nog niet gewend is aan de handeling, gaan huilen en het gezichtje weg draaien)… zeg dan A en open je eigen mond.. en ga vooral rustig door.

Zing een liedje terwijl je poetst, dit kan zo simpel zijn als poetsen, poetsen, poetsen, poetsen, poetsen, poets, poetsen poetsen, poetsen, poetsen, poetsen poets en bij doorgebroken kiesjes herhaal je dit 3 keer. (klap eens in de handjes blij, blij, blij, op je mooie bolletje allebei) Geef bij het einde van het liedje je kindje een kusje op het mondje en probeer vanaf 1 jaar je kindje uitspugen te leren in een bakje. Als dit niet lukt is het niet erg en 1 poging is genoeg, zolang het maar geoefend word. Het uitspugen is namelijk van belang om de inname van fluoride te verminderen. wel is het advies om je kleintje niet te laten spoelen zodat het dunne laagje tandpasta alle tijd heeft om zijn werk te doen.
Zorg ervoor dat je beertje/doekje/muziekdoosje eventueel speentje bij de commode hebt liggen voor na het poetsen dat je kindje gelijk richting bedje kan gaan met alle knuffeltjes en kusjes die daarbij horen.

Geniet er van & Super veel succes!  

Als je kindje er toch geen zin in krijgt/heeft: Maak er op geen 1 moment een strijd van, blijf kalm, probeer oogcontact te maken en maak af wat je van plan was. zodra je klaar bent is er alle tijd om bij te komen te praten en te troosten. Zodra je kindje merkt dat dit is wat er gebeurd en het in routine verwerkt word zal hij of zij er heus (weer) aan wennen en het uiteindelijk accepteren. 

Reageer op artikel:
Voorkom problemen bij tandjes poetsen
Sluiten