Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Risico op obesitas

Te snel vast voedsel voor baby’s maakt later dik. Kinderen die snel na hun geboorte vast voedsel te eten krijgen, hebben later vaker overgewicht dan kinderen die in de eerste maanden van hun leven alleen drinken. Dat meldt het Amerikaanse Time Magazine.

Flesvoeding
Onderzoekers van het kinderziekenhuis in Boston en de Harvard-universiteit, gepresenteerd in het tijdschrift Pediatrics, vonden een verband tussen te snel beginnen met vast voedsel en obesitas (ziekelijk overgewicht) bij kinderen. Het verband bestaat alleen bij kinderen die flesvoeding krijgen.
De onderzoekers volgden 847 kinderen, waarvan tweederde borstvoeding kreeg. Van de groep kinderen had 9 procent obesitas toen ze drie jaar oud waren.

Bij kinderen die flesvoeding kregen, was de kans op obesitas zes keer hoger als zij voor de vierde maand al vast voedsel kregen. Bij kinderen die met de borst gevoed werden, maakte het niet uit wanneer zij vast voedsel krijgen.

Genoeg
De onderzoekers denken dat het verschil te verklaren is doordat kinderen die borstvoeding krijgen, beter in staat zijn te bepalen wanneer zij genoeg hebben gehad. Zij zullen later ook minder snel te veel andere dingen eten. Met vast voedsel krijgen kinderen veel sneller te veel calorieën binnen dan wanneer zij alleen drinken.
Het aantal jonge kinderen met overgewicht is in Amerika met 60 procent gegroeid sinds 1980. De Amerikaanse pedagogische autoriteit en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raden het ouders al aan baby’s de eerste zes maanden alleen borstvoeding te geven.

Bron elsevier

Reageer op artikel:
Risico op obesitas
Sluiten