Vitamine D zwangerschap

Uit ervaring weet ik dat Vitamine D buiten je zwangerschap al iets belangrijks is. Vitamine D is misschien wel een van de belangrijkste vitamines waar wij zorg over moeten dragen. Zonder deze vitamine zullen je botten en tanden namelijk niet gezond blijven. Dit geldt natuurlijk voor iemand buiten de zwangerschap, maar hoe zit het nu met vrouwen die zwanger zijn? Heb je echter vitamine D nodig als je zwanger bent? Wat gebeurt er als je te weinig vitamine D binnen krijgt? Lees het allemaal hieronder.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken, maar voor sommigen maakt het lichaam niet genoeg vitamine D aan. Dit geldt voor jonge kinderen, ouderen, getinte mensen, zwangere vrouwen en mensen die weinig buiten komen. Deze vitamine is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Zonder deze vitamine zal de groei en behoud van je botten en tanden minder worden. Maar hoeveel moet je eigenlijk binnen krijgen tijdens je zwangerschap? Is het belangrijk? Hieronder vind je daar meer informatie over.

Is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is waarschijnlijk een van de belangrijkste vitamines die je binnen moet krijgen en die automatisch aangemaakt wordt door je lichaam. Wanneer je zwanger bent is het belangrijk om extra vitamine D in te nemen, aangezien de botten dat nodig hebben. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen tijdens de zwangerschap extra in moeten nemen, aangezien een tekort op deze vitamine een grotere kans geeft op zwangerschapsdiabetes, vergiftiging of een laag geboortegewicht.

Gezond eten en veel buiten zijn

Om ervoor te zorgen dat je een extra portie vitamine D krijgt is het belangrijk om zo gezond mogelijk te eten tijdens je zwangerschap. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk buiten te zijn om van de zon deze vitamine te ontvangen. Helaas is gebleken dat hoe gezond je ook eet en hoe vaak je ook buiten bent een zwangere vrouw wat extra’s nodig heeft. Het is daarom belangrijk voor een zwangere vrouw om dagelijks een pilletje in te nemen.

Hoeveel extra vitamine D heb ik dan nodig?

Het is aangeraden voor zwangere vrouwen om per dag 10 microgram extra in te nemen. Dit geldt dan niet alleen voor getinte vrouwen, maar voor alle zwangere vrouwen. Voor de getinte en donkere huidskleuren is het aangeraden om na de zwangerschap door te gaan met het innemen van extra vitamine D.

Vitamine D tekort tijdens je zwangerschap

Zoals je eigenlijk al hierboven hebt kunnen lezen is een tekort aan vitamine D tijdens je zwangerschap geen goede zaak. Het kan hele negatieve gevolgen hebben voor jezelf en natuurlijk ook voor je ongeboren baby. Niet alleen kan je zwangerschapsdiabetes krijgen, maar het kan ook voor komen dat je zwangerschapsvergiftiging krijgt of dat je baby wordt geboren met een laag gewicht. Het is daarom belangrijk om de adviezen op te volgen die zijn gegeven. Zorg er dus voor dat je dagelijks wat extra slikt om dit te voorkomen.

Mocht je twijfelen of vragen hebben, dan is het altijd verstandig om eerst met je specialist te overleggen voordat je extra vitamines in gaat nemen. Overleg alles eerst met je specialist!

Reageer op artikel:
Vitamine D zwangerschap
Sluiten