Tillen tijdens zwangerschap

Tillen tijdens zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om rekening te houden met alles wat schadelijk of gevaarlijk kan zijn voor je zwangerschap. Je wilt er tenslotte voor zorgen dat de zwangerschap zo goed mogelijk verloopt en dat er ook een gezond kindje naar buiten komt wanneer de tijd zover is. Daarbij moet je niet alleen letten op wat je eet en drinkt, maar ook ervoor zorgen dat je genoeg beweegt. Voordat je zwanger was kon je eigenlijk alles tillen wat je wilde tillen, maar nu je zwanger bent komt daar verandering in. Je moet er nu namelijk voor oppassen dat je geen zware dingen tilt, aangezien dit nare gevolgen kan hebben voor je zwangerschap. Maar hoeveel mag je dan eigenlijk tillen tijdens je zwangerschap? Is het eigenlijk wel goed om iets te tillen? Moet je dit niet overlaten aan anderen? Hieronder gaan we hier dieper op in en zullen we je passend advies geven over het tillen en zwanger zijn.

Zwanger en tillen

Je kent het wel. Je bent bezig met een grote schoonmaak of bent bezig met het voorbereiden voor de komst van je baby. Dan zie je daar iets wat opgetild moet worden om ervoor te zorgen dat alles in orde is voordat de baby er is. Veel vrouwen weten helaas niet dat het tillen tijdens je zwangerschap heel gevaarlijk voor je zwangerschap is. Dit geldt overigens niet alleen voor je zwangerschap, maar ook na je zwangerschap kan dit gevaarlijk en schadelijk zijn. Hieronder gaan we dieper in op deze kwestie. Je kan hieronder lezen of het wel of niet mag en of het gevaarlijk en schadelijk is om dit te doen. Wat moet je nu eigenlijk doen als je dit niet op tijd hebt gelezen? Hieronder lees je daar alles over!

Gevaarlijk of schadelijk?

Sommige vrouwen besluiten toch het risico te nemen om te tillen tijdens de zwangerschap of weten gewoon niet dat het niet of in mindere mate mag. Wanneer je dit risico neemt dan moet je ook rekening houden met de consequenties. Het tillen van objecten die zwaar zijn kan nare gevolgen hebben voor je zwangerschap, aangezien je dit niet aan kan. Wat er precies kan gebeuren kunnen we helaas niet zeggen, aangezien dit per situatie anders is. Het is zeker schadelijk en gevaarlijk voor je zwangerschap en ook na je zwangerschap dien je op te letten. Wij raden je dus aan om dit over te laten aan je partner of aan iemand anders.

Mag het of niet?

Wij willen graag benadrukken dat het met de handen tillen van objecten tijdens je zwangerschap en 3 maanden na je zwangerschap voorkomen moet worden. Dit kan namelijk heel gevaarlijk zijn voor je zwangerschap en ook voor jezelf. Hierbij maakt het niet uit of je nu 10 of al 18 weken zwanger bent. Wel neemt het risico op een verkeerde houding toe naarmate je buik groter wordt. Tijdens je zwangerschap kunnen er nare gevolgen zijn voor je kindje en na je zwangerschap kan het gevolgen hebben voor jezelf. Wij raden je aan om het dus aan anderen over te laten. Wanneer je toch echt iets moet tillen dan raden we je aan om alleen objecten te tillen die licht zijn. Een paar kilo kan al te veel zijn. Wees daarom ook niet koppig wanneer je toch iets wilt tillen. Wacht gewoon even tot je partner of iemand anders aanwezig is die het voor je kan tillen. Beter voorkomen dan genezen!

Hier kan je lezen welke regels de rijksoverheid stelt aan het tillen tijdens je zwangerschap. Dit heeft voornamelijk betrekking op je werk.

Wanneer naar de dokter?

Wanneer je over bepaalde dingen aan het twijfelen bent is het natuurlijk altijd verstandig om dit met een specialist te bespreken. Als je tijdens je zwangerschap toch iets hebt moeten tillen en twijfelt over de zwangerschap dan is het verstandig om contact op te nemen met een specialist om dit te laten onderzoeken. Ik zal je altijd aanraden om bij twijfel altijd contact op te nemen, aangezien het toch om je baby gaat en je ervoor wilt zorgen dat je baby gezond ter wereld wordt gebracht.

8 REACTIES

  1. Er wordt wel 5 keren in dezelfde en net iets andere woorden gesteld dat tillen tijdens de zwangerschap niet mag, maar geen enkele keer uitgelegd waar òm dan niet!? Wat een waardeloos artikel… het roept meer vragen op dan het antwoorden geeft!

  2. En wat doe je als je nog een baby van 11 maanden heb en 23 weken zwanger bent. Mag ik mijn zoontje nu ook niet meer tillen? Vind het inderdaad meer vragen oproepen dan antwoorden!

  3. Navraag gedaan bij verloskundige omdat ik in de zorg werk, zolang je er geen last van heb mag je alles tillen, krijg je last, er dan rekening mee houden.

  4. Wat een slechte tekst… Geen enkel argument. Volgens mijn gynaecoloog én verloskundige mag je tillen wat niet te zwaar voor je. Ik ben gewend om heel zware items te tillen dus kan nu veilig 8/10kg hebben omdat het voor mij licht is.

Reageer op dit bericht!