Op de fiets naar school [door weer en wind]

Wij wonen op fietsafstand van school, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik toch regelmatig de auto pak om de kinderen naar school te brengen. De ene keer zijn we zo laat dat we simpelweg wel moeten, de volgende keer wil ik gelijk doorrijden om boodschappen te doen. Zo is er altijd wel een smoes te verzinnen. Jammer, want ik weet het; bewegen is gezond en fietsen is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan de auto!

Kapotte versnellingen en lekke banden

Besluiten we wél op de fiets naar school te rijden, dan is er altijd wel iets dat er tussen komt. Meestal is dat een probleem met een van de fietsen. Een lekke band, een vastzittende versnelling, of verlichting die het opeens laat afweten. Door schade en schande wijs geworden weet ik dus hoe belangrijk goed materiaal is. Omdat ik wel graag op de kleintjes let, is het tegenwoordig een sport om niet alleen de goedkoopste, maar ook de beste fiets te vinden. Zo vond ik laatst nog een prima goedkope elektrische fiets online.

Wees nou voorzichtig!

Aan het materiaal zal het bij ons dus niet meer liggen. Helaas is er altijd nog een factor waar je rekening mee moet houden; de gebruikers. De gebruikers van de kinderfietsen bij ons thuis zijn helaas niet altijd even voorzicht. Hoewel de kinderen weten dat ze voorzichtig moeten zijn, proberen ze stiekem toch graag een wheelie uit, of laten ze de achterband lekker slippen. Aan de ene kant kan ik dat heel goed begrijpen; waren we vroeger zelf niet ook zo? Aan de andere kant is het natuurlijk ontzettend irritant dat er daardoor om de haverklap iets stuk gaat. Zo botste onze dochter laatst nog met haar gloednieuwe fiets tegen een stoep aan. Gevolg: een slag in het wiel. Daar was ik op zijn zachts gezegd niet blij mee!

Toch op de fiets naar school

Gelukkig merk ik wel dat goed materiaal beter tegen een stootje kan. Een kleine investering doen is in het geval van een goede fiets niet zo erg, omdat die investering zich later toch weer terugbetaald. Zo hebben we op de fietsen van de kinderen nu banden die iets breder zijn dan gemiddeld. Daardoor hebben ze ook met regenachtig weer goed grip op de weg. Daardoor zijn al heel wat valpartijen voorkomen! Om de kosten niet helemaal de spuigaten uit te laten lopen, heb ik daarnaast toch maar even goede afspraken gemaakt met onze kids. Je fiets gooi je niet op de grond (zelfs niet als je ontzettend nodig moet plassen en snel naar binnen wilt…) en als je een stoeprand op moet stap je af. Daarnaast hebben we nog ergens een derdehands crossfietsje opgehaald, zodat ze zich toch lekker kunnen uitleven als het gaat om wheelies en slippen. Wij zijn dus helemaal klaar voor het fietsen naar school. Nu alleen nog even zorgen dat we ’s ochtends op tijd de deur uit komen…

Reageer op artikel:
Op de fiets naar school [door weer en wind]
Sluiten